«Όσο με αφορά πιστεύω βαθιά, ότι η ειλικρίνεια, και η αφοσίωση, χωρίς κομματικούς και μικροκομματικούς λογαριασμούς, στην προσπάθεια να σωθούν όσο γίνεται περισσότερες ανθρώπινες ζωές, πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας».
Όπως τόνισε στη συνέχεια, πρέπει να ετοιμαστούμε και να προετοιμαστούμε για το τρίτο, ίσως και χειρότερο κύμα, της πανδημίας για το οποίο προειδοποιούν οι επιστήμονες. «Τη χώρα, την κοινωνία, το ΕΣΥ, τον εαυτό μας. Και δεν θα προετοιμαστούμε, δεν θα προετοιμάσουμε, αν δεν δούμε τα λάθη, τις αβελτηρίες, τις παραλείψεις, που οδήγησαν στην πολύνεκρη τραγωδία του Νοέμβρη και του Δεκέμβρη«, ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Αν καλλιεργήσουμε τον εφησυχασμό, ότι με το εμβόλιο, με το καλοκαίρι, με τη βοήθεια του Θεού το κακό θα περάσει. Αν η κυβέρνηση, που έχει την κύρια ευθύνη για όσα συμβαίνουν και όσα έρχονται, δεν συνειδητοποιήσει πόσο κόστισαν σε ζωές οι ιδεοληψίες που την καθοδηγούν, η αλαζονεία της εξουσίας που τη διακρίνει, η άρνησή της να ακούσει, να συζητήσει, να συμμεριστεί τις απόψεις της κοινωνίας, των γιατρών, της αντιπολίτευσης, και όσων δίνουν τη μάχη της ζωής», συμπλήρωσε.
Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, είπε:«Ήρθατε στην πρωτολογία κ. Μητσοτάκη και μας είπατε πόσο επιτυχημένη ήταν η αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Αν αυτή είναι η αντίληψή σας για την πραγματικότητα, δεν μπορούμε να βρούμε κοινό τόπο».
Στη συνέχεια απηύθυνε μια σειρά από ερωτήματα, τα οποία, όπως είπε, «ο κος Μητσοτάκης οφείλει να απαντήσει χτες, όχι μόνο με λόγια, αλλά κυρίως στην πράξη. Δεν θα είχαν σωθεί ανθρώπινες ζωές, αν εγκαίρως είχαν ληφθεί αποφασιστικά μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ, ούτως ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το δεύτερο φονικό κύμα της πανδημίας; Δεν θα είχαν περιοριστεί οι διαστάσεις της κοινωνικής τραγωδίας που ζούμε, αν είχαν ληφθεί στοιχειώδη μέτρα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς; Για τους χώρους δουλειάς όπου συνωστίζονται μεγάλοι αριθμοί εργαζομένων; Για τις δομές που φιλοξενούν χιλιάδες ανθρώπους, συχνά ευάλωτους και ευπαθείς; Δεν θα είχε δημιουργηθεί η απαραίτητη για κάθε δύσκολο μέτρο εμπιστοσύνη της κοινωνίας, αν η κυβέρνηση δεν διακατεχόταν από το σύνδρομο του παντογνώστη; Αν δεν συμπεριφερόταν δημόσια και προκλητικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός με ασυγχώρητη αμέλεια και ανεμελιά; Δεν θα είχε αντιμετωπιστεί πολύ πιο αποτελεσματικά το κύμα θανάτου αν εγκαίρως είχαν γίνει μαζικά τεστ, δωρεάν για όλο του πληθυσμό, είχε υπάρξει σαφής και έγκυρη χαρτογράφηση της διάδοσης του ιού, είχαν ληφθεί μέτρα για τις μετακινήσεις και τον τουρισμό;»
Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε λέγοντας ότι «η χώρα βρίσκεται 2,5 μήνες σε γενικό lockdown. Μέσα σε αυτούς τους μήνες χάσαμε 4.500 συμπολίτες μας. Και τι κάνει η υπεύθυνη κυβέρνηση; Αντί να κάνει το παν για να προστατεύσει την ζωή και την υγεία των πολιτών, να θωρακίσει το εθνικό σύστημα υγείας, να βάλει φραγμούς στην πανδημία, αναλώνεται σε άστοχες και μακάβριες στατιστικές συγκρίσεις».
«Θα σας το πω ακόμα μια φορά κ. Μητσοτάκη: Οι νεκροί δεν είναι στατιστική. Είναι άνθρωποι», τόνισε.
Καταλόγισε πολύ σοβαρές ευθύνες στον πρωθυπουργό, για τον οποίο όπως είπε, «δεν εννοείτε να απομακρυνθείτε από την παγίδα αυτοϊκανοποίησης, στην οποία έχετε πέσει κι εσείς και η κυβέρνησή σας. Και στην οποία σας βυθίζουν όλο και πιο πολύ όσοι θέλουν να σας κρατούν εξαρτημένο από την επικοινωνιακή τους προστασία».