Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 84 ετών, ο Αθανάσιος Κάζης, ένα πρόσωπο ιδιαίτερα αγαπητό στην τοπική κοινωνία, ο οποίος ετύγχανε καθολικής αναγνώρισης και για την επαγγελματική του δράση, κατά το παρελθόν, ως φαρμακοποιός και κυρίως για την ενασχόλησή του με την τοπική Ιστορία και την αγάπη του για τον τόπο.

Ο Αθανάσιος Κάζης γεννήθηκε στο Νικηφόρο Δράμας το 1936. Σπούδασε Φαρμακευτική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και από το 1963 διατηρούσε φαρμακείο στη Δράμα. Διετέλεσε Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου και του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Δράμας, καθώς και Πρόεδρος επί 25 συνεχή χρόνια της Φιλοτελικής Εταιρείας Δράμας. Από το 1973 συνέλεγε ό,τι σχετιζόταν με την ιστορία της πόλης (φωτογραφίες, έγγραφα, ταχυδρομικά ντοκουμέντα, βιβλία, χάρτες κτλ.) Καρπός του συλλεκτικού αυτού ενδιαφέροντος ήταν το λεύκωμα «Δράμα·Εικόνες και μνήμες της παλιάς πόλης» (2005, ΔΕΚΠΟΤΑ), το οποίο επανεκδόθηκε ακόμη δύο φορές, την τελευταία μάλιστα ως δίγλωσσο (ελληνικά, αγγλικά).

 

Τι είχε αναφέρει ο ίδιος ο Αθανάσιος Κάζης για το λεύκωμά του

Στις 18 Μαρτίου 2018, με αφορμή την τρίτη έκδοση του λευκώματός του εκλιπόντος Αθανάσιου Κάζη, παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο Δράμας, με τη συμμετοχή του ίδιου του συγγραφέα και του τότε Προέδρου της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Γιώργου Ψαρρά.

Στις δηλώσεις του ο αείμνηστος Αθανάσιος Κάζης για το λεύκωμά του είχε αναφέρει τα εξής: «Είναι τιμή για μένα που το λεύκωμα αυτό βρήκε μια ανταπόκριση από τους Δραμινούς της πόλης και τους Δραμινούς της διασποράς, γιατί περιέχει μια περιληπτική ιστορία της πόλης μας στο πρώτο τμήμα και στο δεύτερο έχει τις φωτογραφίες από τη Δράμα από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και τη δεκαετία του ‘60.

Έζησα στη Δράμα τη δεκαετία του ‘40 και του ‘50, που η Δράμα ήταν η τουρκόπολη ακόμα. Κρατούσε τα αρχοντικά της, ήταν ανθρώπινη πόλη, με διώροφα σπίτια. Όταν την δεκαετία του ‘80 άλλαξε εντελώς μορφή, μου ήρθε από τότε η σκέψη αυτή την όμορφη πόλη που χάσαμε αν μπορούσα να την αποτυπώσω σε αυτό το λεύκωμα.

Άρχισα να μαζεύω τις φωτογραφίες της παλιάς πόλης, τις καρτ ποστάλ και εν συνεχεία είχα την τύχη να γνωριστώ με τους Φιλοτελιστές της Σόφιας. Ήμουν πρόεδρος στην Φιλοτελική Εταιρεία της Δράμας και τη δεκαετία ‘70-‘80 δημιουργήσαμε σχέσεις με την Φιλοτελική Εταιρεία της Σόφιας. Εκεί στην Βουλγαρία, κατόρθωσα και βρήκα αρκετές αξιόλογες ιστορικές φωτογραφίες, οι οποίες κοσμούν το λεύκωμα. Έτσι, όταν ολοκληρώθηκε η εργασία της συλλογής, θέλησα αυτό το βιβλίο να εκδοθεί από τον Δήμο, για να έχει το κύρος του Δήμου και της πόλης.

Είχα την τύχη στην αρχή να συνεργαστώ με τον τότε Δήμαρχο κ. Τζίμα και τον κ. Τριανταφυλλίδη, που ήταν αρμόδιος, καθώς και τον κ. Τσιαμπούση, που τότε ήταν Αντιδήμαρχος Πολιτισμού. Κατάλαβαν το υλικό και το θέμα και ξεκινήσαμε. Η πρώτη έκδοση έγινε επί Δημαρχίας Θωμά Μαργαρίτη, η δεύτερη έγινε επί Δημαρχίας του Κυριάκου Χαρακίδη και τώρα, με την αρωγή της Raycap, επί Δημαρχίας του κ. Μαμσάκου, έχουμε την τρίτη δίγλωσση έκδοση, η οποία νομίζω ότι ολοκληρώνει την κάλυψη ενός κενού που υπήρχε.

Είναι ένα λεύκωμα το οποίο έτυχε αποδοχής και από τα τηλεφωνήματα από γνωστούς και αγνώστους που πήρα ανά την Ελλάδα, Δραμινούς ως επί το πλείστον. Είναι πραγματικά ένα λεύκωμα που πρέπει –να μην ευλογούμε τα γένια μας- να βρίσκεται σε κάθε σπίτι Δραμινού».

 

Βράβευση του ερευνητή Αθανάσιου Κάζη από τον Δήμο Δράμας

Στις 16 Νοεμβρίου του 2018 πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Ωδείο η έναρξη της ζ’ Επιστημονικής Συνάντησης «Η Δράμα και η Περιοχή της – Ιστορία και Πολιτισμός» με θέμα «Η Δράμα και η περιοχή της κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο: ενσωμάτωση, δεύτερη κατοχή, ανασυγκρότηση». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο εκλιπών Αθανάσιος Κάζης και ο κ. Δημήτρης Πασχαλίδης είχαν βραβευτεί, για την έρευνά τους όσον αφορά την τοπική Ιστορία, από τον Δήμο Δράμας.

Σε δηλώσεις του για την βράβευσή του ο αείμνηστος Αθανάσιος Κάζης είχε αναφέρει τα εξής: «Ήταν και για μένα έκπληξη αυτή η ξεχωριστή τιμή που μου γίνεται. Χαίρομαι πάρα πολύ που μπόρεσα κι έβαλα ένα λιθαράκι στην καταγραφή της ιστορίας της πόλης και για αυτό τιμώμαι. Χαίρομαι ιδιαίτερα που το χόμπι μου να μαζεύω, να συλλέγω και να μελετώ ό,τι είναι σχετικό με την ιστορία της Δράμας έφερε αυτό το βραβείο».

 

Το αποχαιρετιστήριο μήνυμα του περιοδικού «Δίοδος 66100»

Σε διαδικτυακή ανάρτηση, το Δραμινό περιοδικό «Δίοδος», με το οποίο συνεργαζόταν ο Αθανάσιος Κάζης, σε διαδικτυακή ανάρτησή του ανέφερε τα εξής:

Τα άσκημα νέα πέφτουν συνήθως ως κεραυνός εν αιθρία. Το μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Δίοδος 66100, Θανάσης Κάζης, δεν είναι πια στη ζωή. Έφυγε και, λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, δεν θα τον ξαναδούμε ούτε καν για να τον αποχαιρετήσουμε.

Ο Θανάσης Κάζης ήταν ένας από τους τακτικότερους συνεργάτες του περιοδικού μας. Φιλίστωρ, λάτρης του τόπου μας, ακούραστος, καλός στην παρέα, ήρεμος και αμνησίκακος… Ποτέ, όταν διαφωνούσαμε, δεν ύψωνε τον τόνο της φωνής του, ποτέ δεν υποτιμούσε την άλλη άποψη, ποτέ δεν ήθελε να επιβάλει αυτό που ο ίδιος πίστευε. Άφηνε χώρο πάντα και για τον άλλο συνομιλητή και δεν είχε το κόμπλεξ να φανεί εξυπνότερος ή καλύτερος γνώστης από εκείνον.

Ο φίλος μας Θανάσης Κάζης υπήρξε επί σειρά ετών πρόεδρος της Φιλοτελικής Εταιρείας Δράμας και σοβαρός συλλέκτης τεκμηρίων για την ιστορία και την παράδοση της περιοχής. Με μια σημαντική αρετή σε σχέση με άλλους συλλέκτες: Έδινε με χαρά και προθυμία ό,τι στοιχεία είχε, φωτογραφίες, καρτ-ποστάλ, βιβλία, απομνημονεύματα, σε όποιον ενδιαφερόμενο του τα ζητούσε για τις έρευνές του ή για δημοσιεύσεις που ετοίμαζε. Και για όσους δεν ξέρουν καλά τους συλλέκτες, ελάχιστοι διακρίνονται για τέτοια γενναιοδωρία.

Από τη συλλογή του τυπώθηκε (ΔΕΚΠΟΤΑ του Δήμου Δράμας) το φωτογραφικό λεύκωμα με τίτλο Δράμα, Εικόνες και μνήμες της παλιάς πόλης, που έκανε δύο εκδόσεις. Επιπλέον, ο Θανάσης Κάζης έβρισκε ενδιαφέροντα φωτογραφικά θέματα, που τα σχολίαζε και τα δημοσίευε στη στήλη Αρχείο του περιοδικού. Και δημοσίευσε κείμενα που αναφέρονταν στην Κατοχή και τον Εμφύλιο στην περιοχή μας.

Ο συνεργάτης και φίλος Θανάσης Κάζης υπήρξε αξιοπρεπής, ευγενής και χαρούμενος άνθρωπος. Και όσοι τον γνωρίσαμε από κοντά, θα τον θυμόμαστε πάντα με εκτίμηση και αγάπη.

Οι συνεργάτες του περιοδικού Δίοδος 66100 εκφράζουμε στην οικογένειά του τα θερμά μας συλλυπητήρια.