Δείτε βίντεο και φωτογραφίες – Το στρατιωτικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στην Αθήνα στις 17:20 με τρεις ασθενείς που ταξίδευσαν σε ειδικές κάψουλες – Μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία «Αττικό», «Σωτηρία» και «Ευαγγελισμός» – Γιατί κρίθηκε αναγκαία η αεροδιακομιδή
Περισσότερο από επτά ώρες κράτησε το ταξίδι προς την ελπίδα για τρεις διασωληνωμένους ασθενείς με κορωνοϊό που μεταφέρθηκαν με C-130 από το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης Καβάλας στην Ελευσίνα. Από εκεί, οι τρεις άνθρωποι που ταξίδευαν συνοδεία γιατρών και διασωστών μέσα σε ειδικές κάψουλες με ασθενοφόρα μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται πλέον σε κλίνες εντατικής θεραπείας.
Στις 17:20 προσγειώθηκε στην Ελευσίνα το C-130 που μετέφερε τρεις ασθενείς με κορωνοϊό από την Καβάλα. Οι τρεις ασθενείς μεταφέρθηκανστα νοσοκομεία «Αττικόν» «Σωτηρία» και «Ευαγγελισμός». Και οι τρεις νοσηλεύονταν αρχικά στο νοσοκομείο της Δράμας και κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά τους. Αρχικά μπήκαν σε μονάδες αυξημένης φροντίδας στην Καβάλα και από εκεί ταξίδεψαν για την Αθήνα.
Το C-130 έφυγε στις 10 το πρωί με τρεις διασώστες και τρεις γιατρούς του τμήματος αεροδιακομιδων του ΕΚΑΒ για να παραλάβουν τους ασθενείς μέσα σε ειδικές κάψουλες. Την επιχείρηση αεροδιακομιδής συντόνισε ο πρόεδρος του ΈΚΑΒ κ. Νίκος Παπαευσταθίου και ο διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών του Κέντρου, κ. Πύρρος Δημήτρης.
Αυτή ήταν η πρώτη αεροδιακομιδή στην ηπειρωτική χώρα και κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της επιδημίας. Η αεροδιακομιδή κρίθηκε αναγκαία, επειδή δεν υπήρχαν διαθέσιμα κρεβάτια ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα. Αλλωστε, λόγω της τεράστιας πίεσης που υφίσταται το ΕΣΥ τις τελευταίες εβδομάδες, ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας προβλέπει να αντιμετωπίζεται η χώρα ως ενιαία υγειονομική περιφέρεια- αυτό σημαίνει πρακτικά ότι χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις οι ασθενείς διακομίζονται όπου υπάρχει διαθέσιμη κλίνη. Οι τρεις ασθενείς από τη Δράμα ηλικίας 75 και 76 ετών βρίσκονταν στο δρόμο για τα νοσοκομεία της Αθήνας για περισσότερο από επτά ώρες.
Οι διακομιδές του προηγούμενου διαστήματος, ιδίως του καλοκαιριού, θεωρούνταν δεδομένες και αναμενόμενες, διότι οι νησιωτικές περιοχές δεν διέθεταν τις απαραίτητες υποδομές για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό.
Τραγική η κατάσταση στη Δράμα
«Η Βόρεια Ελλάδα πεθαίνει, η Δράμα πεθαίνει, χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας», το δραματικό μήνυμα της νεφρολόγου, προέδρου Νοσοκομειακών Ιατρών Δράμας, Νίτσας Κιόρτεβε, για την τραγική κατάσταση στο νοσοκομείο της πόλης.
«Περνάμε έναν μαύρο Νοέμβρη», τόνισε η κ. Κιόρτεβε, στην εκπομπή Live News του Mega.
«Μιλάμε για μεγάλο αριθμό κρουσμάτων αναλογικά με τον πληθυσμό μας, ένας πληθυσμός 100 χιλιάδων κατοίκων, μιλάμε για αθρώα προσέλευση στο νοσοκομείο. 140 ασθενείς νοσηλεύονται στις κλινικές, 12 είναι στη ΜΕΘ διασωληνωμένοι και δύο ακόμα ασθενείς διασωληνωμένοι, δεν έχουν κρεβάτι, δεν ξέρουμε πού να τους μεταφέρουμε», τόνισε.
«Αυτό το πράγμα δεν έχει τέλος. Αυτή την στιγμή άλλοι δύο ασθενείς βρίσκονται στον χώρο του χειρουργείου διασωληνωμένοι και ψάχνουμε κρεβάτια», πρόσθεσε.
Η κ. Κιόρτεβε που νόσησε και η ίδια από κορωνοϊό κάνει λόγο για 80 νοσηλευτές – διοικητικούς και 25 ιατρούς που είναι στα σπίτια τους και νοσούν, σημειώνοντας πως το νοσοκομείο είναι χρόνια υποστελεχωμένο.
Πηγή: protothema.gr