Πρώτος κρίσιμος σταθμός η τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου – Σχεδόν 1.000 νέες εισαγωγές μέσα σε τρεις μέρες – Θετική ένδειξη η πτώση του Rt στη Θεσσαλονίκη
Έναν πρώτο οδικό χάρτη για την πορεία της χώρας τον Δεκέμβριο “σχεδίασαν” χθες οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Βάνα Παπαευαγγέλου και κ. Γκίκας Μαγιορκίνης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για την επιδημία κορωνοϊού στο υπουργείο Υγείας, με τη βασική χάραξη να γίνεται από την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας στην πρώτη της εμφάνιση ως μέλους των τακτικών ενημερώσεων.
Έναν οδικό χάρτη που πιθανότατα θα “ξανασχεδιαστεί” με βάση τα δυναμικά επιδημιολογικά δεδομένα και μοντέλα, ωστόσο η παρουσίασή του και η προοπτική που δημιούργησε, λειτούργησαν εξισορροπιστικά στα άκρως απαισιόδοξα στοιχεία για τους ασθενείς, τους διασωληνωμένους, και τους νεκρούς. Οι τελευταίοι χθες ξεπέρασαν όλα τα προηγούμενα ημερήσια αρνητικά ρεκόρ, καθώς καταγράφηκαν τουλάχιστον 42 νεκροί. Βαρύ κλίμα, κυριολεκτικά και μεταφορικά, δημιούργησαν τα 5.960 κρούσματα των τελευταίων τριών ημερών όπως οι σχεδόν 1.000 νέες εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη Covid-19 στα νοσοκομεία όλης της χώρας για το ίδιο διάστημα.
Πρώτο σταθμό σε αυτόν τον χάρτη και με χρονική αφετηρία την εφαρμογή του lockdown, το περασμένο Σάββατο, τοποθέτησαν οι ειδικοί την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, καθώς τότε αναμένεται να καταγραφεί μείωση των νέων κρουσμάτων. Αναμένεται δηλαδή να αρχίσει να πέφτει η επιδημιολογική καμπύλη μετά την κορύφωση (peak) που θα έχει προηγηθεί.
Η αποσυμπίεση του ΕΣΥ
Οι ειδικοί παρακολουθούν με αγωνία την εξέλιξη της επιδημίας και ουσιαστικά έχουν στραμμένο το βλέμμα στο επόμενο διάστημα των 10-15 ημερών οπότε εκτιμούν πως θα σημειωθεί το peak του επιδημικού κύματος, προσβλέποντας όμως και στην τήρηση των μέτρων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Μάλιστα, μια πρώτη θετική ένδειξη αποτελεί η πτωτική πορεία του δείκτη μετάδοσης Rt στη Θεσσαλονίκη, την οποία επισήμανε ο κ. Μαγιορκίνης, η οποία όμως δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη όπως διευκρίνισε και στον αριθμό των κρουσμάτων.
Μετά τη μείωση των κρουσμάτων θα ακολουθήσει η μείωση των νοσηλευόμενων, ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου. Με δεδομένο ότι στα νοσοκομεία, τόσο στις κλινικές covid-19 όσο και στις ΜΕΘ Covid-19, νοσηλεύονται πλέον σχεδόν 2.400 άνθρωποι και πως κατά μέσο τις τελευταίες επτά ημέρες, γίνονται 240 με 250 εισαγωγές την ημέρα, αντιλαμβάνεται κάποιος την τεράστια πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας. Είναι ενδεικτικό πως από την περασμένη Πέμπτη μέχρι σήμερα αυξήθηκαν οι κατειλημμένες κλίνες λόγω κορωνοϊού κατά 30%.
Η αποσυμπίεση θα αρχίσει τον Δεκέμβριο, που θα σταματήσει η αθρόα εισαγωγή νέων ασθενών στο ΕΣΥ, και η βαριά νοσηλεία που συνεπάγεται, με πιθανή ακόμη και τη διασωλήνωση ή και τον θάνατο.
Προς το παρόν, όμως, και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθετε με εύληπτο και ήρεμο λόγο η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, “δεν αναμένουμε άμεσα αποτελέσματα αναφορικά με τους διασωληνωμένους ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Και αυτό γιατί, όπως πολλές φορές έχει ειπωθεί, η διάρκεια νοσηλείας στη ΜΕΘ είναι κατά μέσο όρο δύο εβδομάδες, συνεπώς οι ασθενείς μας αθροίζονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Έτσι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος και δυστυχώς αναμένουμε συνεχή αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ στις επόμενες μέρες”.
Το προηγούμενο 24ωρο στις ΜΕΘ βρίσκονταν 280 ασθενείς, εκ των οποίων οι 265 διασωληνωμένοι. Από αυτούς οι 101 βρίσκονταν στην Αττική και οι 109 στα νοσοκομεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Ακόμη, το περασμένο 24ωρο έγιναν 311 εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη covid-19, με τις 203 εξ αυτών σε δέκα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας.
Συνεχίζεται η εκθετική αύξηση
Στην Ελλάδα η επιδημία διατηρεί την εικόνα της προηγούμενης εβδομάδας, δηλαδή, έχει περάσει σε δυναμική εκθετικής αύξησης και κινείται σε επίπεδα υψηλότερα των 2.000 διαγνώσεων ανά ημέρα, με παρατεταμένη και μεγαλύτερη επιβάρυνση προς τα βόρεια της χώρας, όπως ανέφερε ο καθηγητής, κ. Μαγιορκίνης.
Αναφορικά με την Αττική, οι ειδικοί ανέφεραν ότι σε ήπια κατάσταση και ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι βαρύτερο στο βόρειο τμήμα της χώρας, με ανάλογη πίεση και στο σύστημα Υγείας. Όσον αφορά τα ηλικιακά χαρακτηριστικά των ομάδων 19-39 χρόνων και 40-65 χρόνων, παρουσίασαν χθες την ίδια επίπτωση μετά από σχεδόν ένα μήνα. Δηλαδή και στις δύο ομάδες η επίπτωση είναι 400 νέες διαγνώσεις ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού. Οι ηλικίες 1-18 παραμένουν σχετικά χαμηλά σταθεροποιημένες, ενώ οι ηλικίες των 65 plus παρουσίασαν μια μικρή σχετική αύξηση.
Οι ειδικοί επιχείρησαν να εξηγήσουν και τι σημαίνει για την καθημερινότητα των πολιτών το “τριψήφιο νούμερο” της επιδημίας. Τον “μαγικό” αριθμό που κατά πολλούς επιστήμονες θα κρίνει αν μπορεί η χώρα μας να ακολουθήσει την έξοδο από το lockdown.
“Το να πέσουμε σε τριψήφιο αριθμό είναι μία ανάσα στο σύστημα. Δημιουργεί μία ελπίδα, τέλος πάντων, ότι όλα πάνε καλά” εξήγηςε ο κ. Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας πως “πρέπει να γίνει μία ποιοτική ανάλυση όλων αυτών των κρουσμάτων σε σχέση σε ποιες περιοχές είναι, ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα, τι προκύπτει από την ιχνηλάτηση, τι μετακινήσεις έχουμε, τι clusters μπορεί να δημιουργήσουν ή όχι, αν τα clusters είναι στεγανοποιημένα. Όλα εκείνα τα κριτήρια που μας ακολουθούσαν όλους αυτούς τους μήνες, σε σχέση με την ποιοτική ανάλυση την των κρουσμάτων συνεχίζουν να υπάρχουν”.
Η μείωση σε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων εκλαμβάνεται ως μία μείωση που θα βοηθήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας να μην πιέζεται και σε επίπεδο διασωληνωμένων και ΜΕΘ, αλλά και των συνανθρώπων μας που δυστυχώς φεύγουν από αυτό τον ιό.
Η εμφάνιση της κυρίας Παπαευαγγέλου
Χαρακτηριζόμενη και ως “ήρεμη δύναμη” η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας αποτελεί τους τελευταίους εννέα μήνες μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό. Οι συνάδελφοί της στις Πανεπιστημιακές κλινικές του ΕΚΠΑ (στα Νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού και από το 2013 στο Αττικόν – έχει αναλάβει τη διεύθυνση της Γ΄ Παιδιατρικής κλινικής) γνωρίζουν την άρτια εξειδείκευσή της στις παιδιατρικές λοιμώξεις και το κλινικό της έργο.
Πλέον, με αυτό το επιστημονικό εργαλείο θα επιχειρεί στις δύο εβδομαδιαίες εκδηλώσεις του υπουργείου Υγείας να ενημερώνει, να απαντά σε ερωτήματα δημοσιογράφων και να ανοίγει χρήσιμους δρόμους για τους πολίτες αναφορικά με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Η θέση της δίπλα στον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας, κ. Μαγιορκίνη – ο οποίος αποτελεί το νεότερο μέλος της Επιτροπής- θεωρείται ότι θα συμβάλλει στην πληρέστερη ενημέρωση με δεδομένη την ειδίκευσή της καθώς τα παιδιά βρίσκονται στο προσκήνιο, είτε πηγαίνουν σχολείο είτε όχι και ο ρόλος τους, παρότι αχαρτογράφητος εν πολλοίς στη μετάδοςη, δεν είναι καθόλου αμελητέος στην επιδημία.
Επίσης, στην κρίσιμη αυτη περίοδο οπου η χώρα μπήκε σε μια μακρά περίοδο περιορισμών και μέτρων, θεωρείται σημαντική η συμβολή της και στο πρακτικό σκέλος και της μακράς όπως ολα δείχνουν ενημέρωσης από το υπουργείο – η προετοιμασία της σύντομης κάθε φορά αλλά ουσιαστικής ανασκόπησης για την επιδημία στον κόσμο και την Ελλάδα είναι απαιτητική. Με δεδομένο ότι όλοι οι επιστήμονες της επιτροπής, άρα και όσοι αναλαμβάνουν τα καθήκοντα της ενημέρωσης, συνεχίζουν κανονικά τα ακαδημαϊκά και κλινικά τους καθήκοντα, αντιλαμβάνεται κάποιος τον όγκο των υποχρεώσεων και των χρονικών δεσμεύσεων που δημιουργούνται. Υπό αυτην την έννοια η κυρία Παπαευαγγέλου θα αποτελεί πλέον τον εναν εκ των δύο στυλοβατών της ψύχραιμης και ουσιαστικής ενημέρωσης των πολιτών, στις τακτικές ενημερώσεις του υπουργείου Υγείας.