ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ
- Σε υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος προχωράει ο Δήμος Παρανεστίου
Ψηφίστηκε από το Δήμο Παρανεστίου το σχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου και του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) για την σύνταξη φακέλου υποψηφιότητας, προκειμένου το Παρθένο Δάσος Φρακτού, το οποίο ανήκει στο Δήμο Παρανεστίου, να ενταχθεί στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Το ΔΙ.ΠΑ.Ε. στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό οργανισμό της UNESCO έχει Εγκαθιδρυμένη Πανεπιστημιακή Έδρα UNESCO με ακρωνύμιο Con-E-Ect και γνωστικό πεδίο τη διατήρηση των παρόχθιων και δελταϊκών οικοσυστημάτων και τις δράσεις οικοτουρισμού σε αυτά. Ο στόχος της Έδρας είναι να ενώσει δυνάμεις με εθνικούς, περιφερειακούς και διεθνείς φορείς, προκειμένου να επεξεργαστούν ένα Διεθνές Πλαίσιο Κοινής Στρατηγικής για τη διατήρηση των παρόχθιων και δελταϊκών οικοσυστημάτων και την ανάπτυξη του οικοτουρισμού και άλλων οικονομικών δράσεων συμβατών με τον χαρακτήρα των περιοχών αυτών.
Αναμφισβήτητη εγγύηση στην επίτευξη αυτών των στόχων παρέχει η ύπαρξη του Επιστημονικού δυναμικού της έδρας UNESCO Con – E – Ect, το οποίο αποτελείται από μια εικοσαμελή και πλέον ομάδα Ελλήνων και ξένων Επιστημόνων με πολύ μεγάλη εξειδίκευση σε θέματα που άπτονται του γνωστικού πεδίου και αντικειμένου της Έδρας. Μερικοί μάλιστα εξ αυτών αποτελούν διεθνείς αυθεντίες στον τομέα τους και έχουν εξειδικεύσεις με μοναδικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σκοπός της Σύμβασης είναι η προετοιμασία και σύνταξη φακέλου υποψηφιότητας, προκειμένου το Παρθένο Δάσος Φρακτού, το οποίο ανήκει στο Δήμο Παρανεστίου να ενταχθεί στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Παρανεστίου Τάσος Καγιάογλου ανέφερε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που ο Δήμος μας προχωράει στην προγραμματική σύμβαση με το ένα από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της Ελλάδος, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τη Σχολή “Γεωτεχνικών Επιστημών” με έδρα τη Δράμα, για την ανάδειξη του μοναδικής ομορφιάς μνημείου της φύσης του Παρθένου Δάσους Φρακτού σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύουμε την εξωστρέφεια μας και μέσω της Διεθνούς Δικτύωσης αναδεικνύουμε το Δήμο μας σε περιοχή με ιδιαίτερη πολιτισμική και περιβαλλοντική αξία».