ΑΡΘΡΟ

Του Θωμά Μαργαρίτη

Δικηγόρου,

Τέως Δημάρχου Δράμας

Τέως Προέδρου Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας

Νυν Προέδρου του «Ομίλου Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ν. Δράμας» με την επωνυμία «Δραμινή φλόγα»

  • Δικαίωση μετά από 12 χρόνια
  • Παραχωρήθηκαν επιτέλους οι εγκαταστάσεις του στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

 

 

Στις 25/01/2005, πριν από 12 ολόκληρα χρόνια, ως Δήμαρχος Δράμας, με την επισυναπτόμενη έγγραφη επίσημη πρόταση προς το Τμήμα Δασολογίας και διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ζήτησα τη διαμονή και στέγαση των φοιτητών, κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης του Τμήματος τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, στις εγκαταστάσεις του «Δασικού Χωριού Ελατιάς», με σκοπό τη συντήρησή τους και την περαιτέρω αξιοποίηση και τουριστική προβολή του χώρου και της ευρύτερης περιοχής.

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης έδειξε τότε ζωηρό ενδιαφέρον, υποβάλλοντας μετά την πρόταση του Δήμου Δράμας αντίστοιχο αίτημα στον τότε Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και το Δασαρχείο. Οι σπουδαστές φιλοξενήθηκαν στο Δασικό Χωριό Ελατιάς με τη διάθεση από το Δήμο Δράμας του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Αν και ενεργούσαμε εκτός των στενών διοικητικών ορίων του Δήμου Δράμας, πράγμα για το οποίο από κάποιους στενόμυαλους κατηγορηθήκαμε τότε, θεώρησα ότι έπρεπε να αναλάβουμε σχετική πρωτοβουλία, γιατί η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ευρύτερης περιοχής αφορούσε και εμένα ως Δήμαρχο Δράμας και γιατί κάτι αντίστοιχο έγινε με την εγκατάσταση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Περτούλι Τρικάλων, που είχε ως αποτέλεσμα την ανάδειξή του και την τεράστια τουριστική ανάπτυξή του, όπως και όλου του Νομού Τρικάλων. Πίστευα επίσης ότι θα ανοίγονταν και άλλοι τομείς κοινής δράσης των σπουδαστών του ΤΕΙ Δασοπονίας Δράμας με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο επ’ αγαθώ του τόπου.

Η φιλοξενία των φοιτητών για δύο μήνες κάθε χρόνο (Ιούλιο και Αύγουστο) συνεχίσθηκε και τα επόμενα χρόνια, πλην όμως κρίθηκε απαραίτητη η μακροχρόνια δωρεάν παραχώρηση κατά χρήση των εγκαταστάσεων από το Δασαρχείο στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Μόνο έτσι το ίδιο το Πανεπιστήμιο θα μπορούσε να ενταχθεί σε Ευρωπαϊκά προγράμματα, να χρηματοδοτήσει νόμιμα τις δαπάνες συντήρησης, βελτίωσης, επισκευής, αλλά και τις όποιες νέες εγκαταστάσεις έκρινε ότι έπρεπε να κατασκευασθούν μέσα στο «Δασικό Χωριό Ελατιάς», για την ανάδειξή του και την τουριστική αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής.

Ξεκίνησε έτσι, ένας πολυετής αγώνας από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και με τη σύμφωνη γνώμη του πρύτανη, κ. Καραμπίνη, του αντιπρύτανη κ. Φώτιου Μάρη και του Δασαρχείου Δράμας, για μακροχρόνια δωρεάν κατά χρήση παραχώρηση του «Δασικού Χωριού Ελατιάς» στο Πανεπιστήμιο από το αρμόδιο Υπουργείο.

Ο αγώνας αυτός είχε αίσια κατάληξη πριν από λίγες μέρες, καθώς διά της υπ’ αρίθμ. πρωτ. 155204/805/18-5-2017 αποφάσεως του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σωκράτη Φάμελλου, την οποία επισυνάπτω, παραχωρείται πλέον στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, κατά χρήση για 20 χρόνια, με δικαίωμα ανανέωσης άλλων 10 χρόνων, μέρος των κτιρίων και υποδομών του Οικιστικού Συγκροτήματος Εργοταξίου Ελατιάς Δράμας (Ο.Σ.Ε.Ε.Δ.), συνολικού εμβαδού 24,3 στρεμμάτων. Συγκεκριμένα, α) έκταση 14,16 στρ. εντός της οποίας υφίστανται εννέα κτίρια, ήτοι το εστιατόριο – κυλικείο, το γραφείο και οι ξενώνες 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, β) έκταση 5,25 στρ. απέναντι από την κύρια είσοδο του Οικιστικού Συγκροτήματος (γήπεδο αθλοπαιδιών) και γ) έκταση 5 στρ. (στάβλοι, αποθήκες) που βρίσκονται ανατολικά του συγκροτήματος, κοντά στον χώρο που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι το παραδοσιακό αντάμωμα των Σαρακατσάνων.

Με δεδομένο ότι η παραχώρηση έγινε με τον όρο ότι η υλοποίηση του σκοπού της παραχώρησης, που είναι η κάλυψη των αναγκών διαμονής και στέγασης των φοιτητών του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δ.Π.Θ. κατά τη διάρκεια της πρακτικής τους άσκησης, πρέπει να γίνει εντός έτους από την έκδοση της παραπάνω Υπουργικής απόφασης, είμαι πλέον βέβαιος και πεπεισμένος ότι έγινε η αρχή, έστω και με καθυστέρηση 12 ετών, να αναδειχθεί από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης το «Δασικό Χωριό Ελατιάς», ο ορεινός μας πλούτος και η ευρύτερη περιοχή μας, όπως ακριβώς έγινε με το Περτούλι Τρικάλων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που έγινε πανελλήνια γνωστό.

Αισθάνομαι ευτυχής και δικαιωμένος που η τότε πρωτοβουλία μου (με την πολύτιμη συμβολή και συνδρομή του υπαλλήλου του Δασαρχείου, κ. Γεώργιου Κέρου), περί μονίμου εγκαταστάσεως του Δ.Π.Θ., ευοδώθηκε και αποτέλεσε την αρχή εκτελέσεως ανάδειξης του ορεινού μας όγκου. Είναι ευκαιρία να γίνει το «Δασικό Χωριό της Ελατιάς» το νέο Περτούλι της Ελλάδας, όπως από το 2005 το οραματισθήκαμε!!!