ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ 84η ΔΕΘ

 

 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους παραγωγικούς φορείς στο πλαίσιο της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019, υπήρξε ρητή αναφορά στην οδική σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία. Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ότι ο δρόμος Δράμας Αμφίπολης θα δημοπρατηθεί εντός 18 μηνών.

Στην ομιλία του, ο Πρωθυπουργός, πέραν των παρεμβάσεων που είπε για φορολογία, επενδύσεις, εργασιακά, ψηφιακή πραγματικότητα, ενέργεια και περιβάλλον, που στόχο έχουν την «ανάπτυξη για όλους» έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Βόρεια Ελλάδα, την Μακεδονία. Χαρακτηριστικά σημείωσε: «Η Βόρεια Ελλάδα είναι ο χώρος τον οποίο κατεξοχήν αφορά η Ανάπτυξη για Όλους. Και το τρίπτυχο Επενδύσεις-Υποδομές Καθημερινότητα ορίζει την εφαρμογή του». Ειδικότερα για το δρόμο Δράμα – Αμφίπολη, το απόσπασμα της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη ήταν το εξής: «Στο μέτωπο των  οδικών υποδομών βασικό στοίχημα είναι ολοκλήρωση των κάθετων συνδέσεων της Εγνατίας Οδού. Ο δρόμος Δράμας-Αμφίπολης-Εγνατίας έχει μελετηθεί και δημοπρατείται εντός 18 μηνών».

 

Τι ανέφερε ο Πρωθυπουργός για την Α.Μ.Θ.

 

Στη συνέντευξη τύπου, στο πλαίσιο της Δ.Ε.Θ., την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, τέθηκε ερώτηση στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Η ερώτηση έγινε από τον Τάσο Παλαιστίδη του ΕΝΑ Channel και ήταν η εξής: «Κύριε Πρόεδρε, πολύ πριν τις εκλογές έχετε επισκεφτεί αρκετές φορές την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τη φτωχότερη της Ευρώπης. Λίγο πριν τις εκλογές την επισκεφτήκατε, ακούσατε τους παραγωγικούς φορείς. Στη χθεσινή σας ομιλία ακούω για τις παροχές και για το πρόγραμμα το οποίο ανακοινώνετε και για τις ελαφρύνσεις ότι ενδεχομένως να έχει η χώρα μέχρι το τέλος του 2019 ή ακόμα και το 2020 έναν ανοιχτό διάδρομο. Θέλω να μου πείτε ποιο είναι το σχέδιο της Κυβέρνησής σας. Έχω ακούσει πολλές φορές τις ομιλίες σας και τις δηλώσεις σας γύρω απ’ την ανάπτυξη της Θράκης και γύρω απ’ την ανάπτυξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και μην ξεχνάτε ότι όλα τα βιομηχανικά πάρκα που είχαν δημιουργηθεί, έχουν μείνει κουφάρια και όλα αυτά έχουν πάει στη γειτονική Βουλγαρία με ένα φορολογικό συντελεστή του 10%».

Στην απάντησή του ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης ανέφερε τα εξής: «Ο φορολογικός ανταγωνισμός από τους βόρειους γείτονές μας είναι μία πραγματικότητα που χτυπάει όλη τη Βόρεια Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Είναι ένας απ’ τους λόγους που μειώνουμε φορολογικούς συντελεστές. Δεν μπορούμε να φτάσουμε στο επίπεδο της Βουλγαρίας αλλά είναι μία σημαντικότατη μείωση η οποία μας ξανακάνει ανταγωνιστικούς. Έχω μιλήσει πολύ εκτενώς για τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν. Να μην τα αναλύσω τώρα διεξοδικά. Να αναφερθώ μόνο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για το οποίο έχουμε υψηλές προσδοκίες ότι στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης μαζί με το λιμάνι της Καβάλας θα μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε και το ρόλο των δύο λιμανιών, στην επένδυση στην οποία γίνεται στην Αλεξανδρούπολη στο FSRU για τη δυνατότητα απενεργοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου ώστε να μπορέσει να μπει στο διάδρομο εξαγωγών προς τη Βουλγαρία. Τις σημαντικότατες επενδύσεις που δίνουν οι επενδύσεις που γίνονται στις υποδομές του φυσικού αερίου, στην πλούσια γεωθερμία η οποία υπάρχει στην περιοχή και η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί, και σε ένα τελείως ανεκμετάλλευτο, δηλαδή σε ένα βαθμό ανεκμετάλλευτο τουριστικό και περιβαλλοντικό δυναμικό το οποίο και αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί.

Μιλάμε συστηματικά με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και αυτός είναι και ο λόγος που κάλεσα όλους τους Περιφερειάρχες και που θα έχουμε πια ένα τακτικό όργανο το οποίο θα συνεδριάζει έξι φορές το χρόνο, κάθε δύο μήνες, με τους Περιφερειάρχες, ώστε να συζητάμε έργα αναπτυξιακής προοπτικής, την ταχύτερη απεμπλοκή πόρων από το ΕΣΠΑ και άλλα ζητήματα που αφορούν τις Περιφέρειες. Ο περιφερειακός σχεδιασμός δεν είναι αντικείμενο του κεντρικού κράτους. Είναι αντικείμενο των ιδίων των Περιφερειών οι οποίες πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο και να συμφωνήσουν με το κράτος, τι κάνει το κράτος και τι κάνουν οι Περιφέρειες».