ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΔΡΑΜΑΣ κ.κ. ΠΑΥΛΟΥ

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Μαΐου 2017, στο Λουντβιχσχάφεν της Γερμανίας, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλου, το 36ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ). Το φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στον αείμνηστο Δημήτρη Εμμανουηλίδη, επίτιμο Πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Ποντίων Φρανκφούρτης και χορηγό της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιελάμβανε, την Παρασκευή 26 Μαΐου, υποδοχή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ευγενίου Τραπεζούντος στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου τέθηκαν σε λαϊκό προσκύνημα. Στη συνέχεια τελέστηκε εσπερινός, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλου, και ακολούθησε δεξίωση των επίσημων καλεσμένων με χαιρετισμούς, ομιλίες και δείπνο. Κατά τη διάρκεια του γεύματος δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι αναφορές στην πρόσφατη απώλεια του Δημήτρη Εμμανουηλίδη αλλά και των προηγούμενων τεθνεώτων προέδρων της ΟΣΕΠΕ, του Γιάννη και Χρήστου Παπαδόπουλου, της Δήμητρας Παπαδοπούλου και του επίτιμου προέδρου Γιάννη Ταϊγανίδη, που συνέθεσαν και πρόσφεραν την υπέροχη μαγιά για να δημιουργηθεί η Ομοσπονδία. Η ημέρα έκλεισε με ποντιακό γλέντι. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια αυτής της όμορφης Ποντιακής βραδιάς ο Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος ανέβηκε στο πατάρι και τραγούδησε ακριτικά ποντιακά τραγούδια.

Το Σάββατο 27 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων του 36ου Πανευρωπαϊκού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών με την είσοδο όλων των χορευτικών συγκροτημάτων, χαιρετισμούς και την παρουσίαση των χορευτικών συγκροτημάτων, με τη συμμετοχή 1.300 χορευτών. Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν για την προσφορά τους στην ΟΣΕΠΕ και τις δράσεις της η σύζυγος του αείμνηστου Δημήτρη Εμμανουηλίδη Ευσταθία, ο Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος και ο Σύλλογος Ποντίων Λουντβιχσχάφεν, και προβλήθηκε ένα βίντεο-αφιέρωμα στους παραολυμπιονίκες. Μετά την παρουσίαση των ποντιακών χορών, ακολούθησε γλέντι

Οι τριήμερες εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 28 Μαΐου το πρωί με τη Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Δράμας και με την ξενάγηση των επισήμων στην πόλη του Λουντβιχσχάφεν.