ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΗΛΕΚΤΡΑ», ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Στην παρουσίαση του προγράμματος «ΗΛΕΚΤΡΑ», για την ενεργειακή εξοικονόμηση δημοσίων κτηρίων, προχώρησε, την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και η Καπναποθήκη της οδού Περδίκκα, για την οποία, όταν ολοκληρωθούν οι απαραίτητες μελέτες, υπάρχει διαθέσιμο ποσό 14.900.000 ευρώ.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό πίνακα, ο οποίος δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο, το ποσό αφορά το έργο με τίτλο «αποκατάσταση της Δημοτικής Καπναποθήκης στην οδό Πέρδικα 10 στη Δράμα και επαναχρησιμοποίησή της ως τμήμα σπουδών κινηματογράφου και οπτικοακουστικών μέσων και κέντρο έρευνας και κινηματογράφου του ΕΑΠ».
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2018 είχε ξεκινήσει η επίσημη προσπάθεια για την ανακατασκευή της Καπναποθήκης, με την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, του Δήμου Δράμας και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου για την ίδρυση Σχολής Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων στη Δράμα. Η επίτευξη της συμφωνίας είχε έρθει χάρη στις προσπάθειες του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δράμας κ. Χρήστου Καραγιαννίδη, σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο και τον Πρόεδρο του ΕΑΠ κ. Βασίλη Καρδάση.
Τον περασμένο Απρίλιο, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας είχε παρουσιαστεί η αρχιτεκτονική προμελέτη για την αποκατάσταση και την ενεργειακή αναβάθμιση της Καπναποθήκης «Πορτοκάλογλου», που βρίσκεται επί της οδού Περδίκκα. Η προμελέτη χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία RAYCAP και εκπονήθηκε από την εταιρεία KOIS ASSOCIATED ARCHITECS.
Το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ»
Ο βασικός σκοπός του προγράμματος «ΗΛΕΚΤΡΑ» είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος που ανήκει στην ιδιοκτησία των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης με παρεμβάσεις που αφορούν ενδεικτικά στο κέλυφος του κτιρίου, στα διάφορα συστήματα Ηλεκτρο-Μηχανολογικών (Η/Μ) εγκαταστάσεων και γενικότερα σε παρεμβάσεις που αποδεδειγμένα συμβάλουν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, συμπεριλαμβανομένης της στατικής ενίσχυσης, όπου απαιτείται.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος για όλη τη διάρκεια εφαρμογής του ανέρχεται σε 500.000.000 ευρώ με δυνατότητα τροποποίησης. Το πρόγραμμα αφορά στη χορήγηση επενδυτικών δανείων μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Τα επενδυτικά δάνεια αποπληρώνονται από το ΠΔΕ, εφόσον το έργο υλοποιηθεί σύμφωνα με τους όρους της απόφασης ένταξης.
Φορέας διαχείρισης του προγράμματος «ΗΛΕΚΤΡΑ» ορίζεται η Διεύθυνση Ενεργειακών Πολιτικών και Ενεργειακής Αποδοτικότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στο πιλοτικό στάδιο υλοποίησης για την ενεργοποίηση του προγράμματος έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία από ώριμα έργα συνολικού προϋπολογισμού 101 εκ. ευρώ.
Η παρουσίαση του προγράμματος
Η παρουσίαση του προγράμματος «ΗΛΕΚΤΡΑ» για τα δημόσια κτήρια έγινε μέσω συνέντευξης τύπου, την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019. Στην ίδια συνέντευξη τύπου έγινε αναφορά στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ», το οποίο αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας σε ιδιωτικά κτήρια.
Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Παναγιώτης Κορκολής, ο κ. Ηλίας Παπαγεωργίου από το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Αθήνα, ο Πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κ. Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης και ο Πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κ. Βασίλης Τσολακίδη.
Σε σχέση με το πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης για τα δημόσια κτήρια με την επωνυμία «Ηλέκτρα», ο Υπουργός κ. Σταθάκης δήλωσε ότι θα έχει προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ, με προοπτική αύξησης. «Η χρηματοδότηση των έργων πραγματοποιείται μέσω των επενδυτικών δανείων που χορηγούνται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με πόρους του ΠΔΕ και της ΕΤΕπ», σημείωσε. Υποστήριξε μάλιστα πως «το πρόγραμμα “Ηλέκτρα” έχει πολύ μεγάλη σημασία. Για πρώτη φορά το Δημόσιο οφείλει να δώσει το καλό παράδειγμα στην εθνική προσπάθεια, αναβαθμίζοντας ενεργειακά, νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια, δημόσια κτήρια κλπ».
Ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Βερροιόπουλος στην παρέμβασή του ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «η ανακατασκευή παλαιών και ενεργοβόρων κτηρίων αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση, προσφέροντας την ευκαιρία να εφαρμοστούν οικονομικά αποδοτικά μέτρα και να μετατραπούν σε κτήρια αποδοτικά από πλευράς πόρων και φιλικά προς το περιβάλλον με αυξημένη κοινωνική και οικονομική αξία. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται το πρόγραμμα “ΗΛΕΚΤΡΑ” αναμένεται να συμβάλει καίρια στην επίτευξη του εθνικού ενδεικτικού στόχου ενεργειακής απόδοσης. Βασικός σκοπός του “ΗΛΕΚΤΡΑ” είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του κτηριακού αποθέματος που ανήκει στην ιδιοκτησία των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης με παρεμβάσεις που αφορούν ενδεικτικά στο κέλυφος του κτηρίου, στα διάφορα συστήματα ηλεκτρο-μηχανολογικών εγκαταστάσεων και γενικότερα σε παρεμβάσεις που αποδεδειγμένα συμβάλουν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, συμπεριλαμβανομένης της στατικής ενίσχυσης και του ελέγχου της στατικής επάρκειας, όπου απαιτείται». Τέλος, αποσαφήνισε ότι «σε διακριτή ιστοσελίδα στον ιστότοπο του ΥΠΕΝ θα αναρτώνται οι όροι χρηματοδότησης των δικαιούχων, προκειμένου να διασφαλίζεται η επικοινωνία με τους δικαιούχους, η δημοσιότητα και η διαφάνεια της πορείας υλοποίησης του προγράμματος».
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Κορκολής ξεκίνησε την τοποθέτησή του επισημαίνοντας «την οικονομική υπεραξία τέτοιων παρεμβάσεων, πέρα από την αυταπόδειχτη χρησιμότητα τέτοιων προγραμμάτων στο περιβάλλον και στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Έχουμε μια κλασσική αλυσίδα αξίας, που ενισχύεται με κλάδους της ελληνικής οικονομίας, κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους που ωφελούνται περαιτέρω από αυτή την παρέμβαση. Δεν έχουμε απλά μια χρηματοδότηση ενός έργου που το μεγαλύτερο μέρος της υπεραξίας διαχέεται είτε σε λίγους είτε σε εισαγωγές έχουμε μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά βάση που δουλεύουν πίσω από τα υλικά και τις παρεμβάσεις στα κτήρια. Άρα είναι πολύ χρήσιμο η βιομηχανία αυτή να έχει έναν όγκο χρηματοδότησης για να κινηθεί και φυσικά έχουμε και τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς που πάντα σε τέτοια προγράμματα, όχι τόσο στα μεγάλα έργα, βρίσκουν ευκαιρίες, που σημαίνει απασχόληση και καλύτερους όρους εργασίας. Ένα δείγμα πώς ωφελείται η μεσαία τάξη είναι αυτό το πρόγραμμα».
Στη συνέχεια ο κ. Κορκολής περιέγραψε το χρηματοδοτικό σχήμα, το οποίο «είναι παρόμοιο με το πρόγραμμα για την κατάρτιση Τοπικών Χωρικών Σχεδίων ή το πρόγραμμα “Φιλόδημος” στους Δήμους. Πρόκειται για επενδυτικά δάνεια χωρίς να επιβαρύνουν τον τελικό αποδέκτη, τους φορείς του δημοσίου, ο Δήμος, το Νοσοκομείο, η Περιφέρεια, το κεντρικό κράτος. Η αποπληρωμή τους γίνεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων». Ολοκλήρωσε, δε, την τοποθέτησή του λέγοντας ότι «για να προχωρήσει το πρόγραμμα επιλέξαμε να βρούμε έργα που να είναι ώριμα, τα οποία αποτελούν την πρώτη μαγιά. Και μετά στη συνέχεια να ανοίξει η χρηματοδότηση και στα υπόλοιπα έργα. Αυτή τη στιγμή έχουμε επιλέξει 12 έργα περίπου 57 εκ. ευρώ τα οποία θα αρχίσουν να χρηματοδοτούνται άμεσα και στη συνέχεια θα βγουν ανοιχτές προσκλήσεις προς όλους τους φορείς να υποβάλλουν τις μελέτες τους, τα έργα του για χρηματοδότηση».
Στην ομιλία του ο κ. Ηλίας Παπαγεωργίου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), μίλησε για τις συνεχείς επενδύσεις που απαιτούνται, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι εξοικονόμησης ενέργειας, μέρος των οποίων σχετίζονται με το κτηριακό απόθεμα. Περιέγραψε τη σημαντική συμβολή της ΕΤΕπ, σημειώνοντας: «Πάνω από το 65% των χρηματοδοτήσεων της Τράπεζας στην εξοικονόμηση ενέργειας αφορούν στον κτηριακό τομέα». Επιπλέον, επισήμανε ότι κατά την τελευταία 5ετία η ΕΤΕπ έχει διαθέσει 2,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, για τη στήριξη νέων ενεργειακών επενδύσεων, τόσο στην ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (π.χ. αιολικά πάρκα) όσο και στην ενίσχυση του δικτύου διανομής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο Πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κ. Βαρλαμίτης, αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα» υπογράμμισε μεταξύ άλλων τη σημασία της εξασφάλισης της αποτελεσματικότητας της χρηματοδότησης και της λειτουργικότητας στη συνέχεια.
Ο Πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κ. Τσολακίδης, παρουσίασε ορισμένα στοιχεία για τη σημασία της ενεργειακής εξοικονόμησης με έμφαση στον κτηριακό τομέα τονίζοντας τη σημασία του προγράμματος «Ηλέκτρα».
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Στασινός, ο οποίος χαρακτήρισε τόσο το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» όσο και το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» ως «πολύ σημαντική πρωτοβουλία, όχι μόνο επειδή θα κινήσει την αγορά αλλά κι επειδή είναι στην κατεύθυνση του σημαντικού περιβαλλοντικού στόχου που έχει η χώρα και δεν πρέπει με τίποτα να τον εγκαταλείψουμε». Ο κ. Στασινός έδωσε «συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, ξεκινώντας από το Υπουργείο και όλους τους χρηματοδοτικούς φορείς», υπογράμμισε ότι «όποιο έργο έχει κάνει μια Κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει και η επόμενη» και δεσμεύτηκε ότι «το ΤΕΕ όπου μπορεί να βοηθήσει θα είναι παρών – αυτό έχουμε κάνει μέχρι τώρα τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον όσο είναι Υπουργός ο κ. Σταθάκης, με τον οποίο έχουμε πολύ καλή συνεργασία».