ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Ενημερωτική εκδήλωση για τους οικιστές Εργατικών Κατοικιών, μετά από τις πρόσφατες αποφάσεις του Υπουργείου Εργασίας και της Διοίκησης του ΟΑΕΔ, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Μαΐου 2017, στο Εργατικό Κέντρο Δράμας. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι κ.κ. Μάριος Μουζάλας και Πέτρος Αντωνάκος, μέλη της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Εργασίας, οι οποίοι, όπως ανέφεραν ήρθαν για τρίτη φορά στη Δράμα, με τις προηγούμενες δύο να έχουν ως σκοπό να ακούσουν προβλήματα που υπάρχουν, αλλά αυτήν τη φορά για να ανακοινώσουν τις λύσεις που αποφασίστηκαν από πλευράς πολιτείας. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα με απόφαση της Διοίκησης του ΟΑΕΔ, στον οποίο υπάγεται ο πρώην ΟΕΚ, καθορίστηκε στα 304,41 ευρώ το τ.μ. η ενιαία τιμή παραχώρησης των Εργατικών Κατοικιών στους οικιστές. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Δράμας κ. Άγγελος Σολάκης, τοπικά στελέχη κομμάτων, όπως ο Γραμματέας της Ν.Ε. Δράμας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Δημήτρης Καρβούνης, καθώς και πλήθος ενδιαφερόμενων οικιστών σε Εργατικές Κατοικίες.

Ο κ. Μάριος Μουζάλας ξεκινώντας την ομιλία του ανέφερε πως «αισθανόμαστε περήφανοι και χαρούμενοι που ερχόμαστε να δώσουμε λύσεις» και στη συνέχεια παρουσίασε το πλαίσιο μέσα στο οποίο κλήθηκαν να λύσουν το πρόβλημα. Όπως είπε η Δράμα είναι χωρισμένη σε τρεις ομάδες Εργατικών Κατοικιών. Η πρώτη είχε προϋπολογισμό 3,6 εκ. και κόστισε 5,6 εκ., η δεύτερη είχε προϋπολογισμό 3,5 εκ. και κόστισε 5,15 εκ. και η τρίτη είχε προϋπολογισμό 5,5 εκ. και κόστισε 7 εκ.. «Αυτή είναι η γενική εικόνα. Δεν συνέβη μόνο στη Δράμα» σημείωσε ο κ. Μουζάλας, ο οποίος στη συνέχεια περιέγραψε την κατάσταση που παρέλαβαν, με 150 οικισμούς σε ολόκληρη τη χώρα, με 14.000 κάτοικοι χωρίς οριστικά παραχωρητήρια, με 10.000 δικαιούχους με οριστικά παραχωρητήρια οι οποίοι όμως δεν μπορούν να παρακολουθήσουν την οφειλή τους και με 8.000 δικαιούχους των οποίων έχουν λήξει τα παραχωρητήριά τους, χρωστάνε λεφτά και φορτώνονται με τόκους. Συνολικά, όπως είπε ο κ. Μουζάλας, «480 εκ. ευρώ χρωστάνε οι οικιστές στον ΟΕΚ».

«Εμείς δεν θεωρούμε ότι πρέπει να κάνουμε φιλανθρωπία στους εργαζόμενους. Εμείς θέλουμε ο κόσμος να πάει στα σπίτιά του με την αξιοπρέπεια που του αξίζει και να αποκαλύψουμε και τους λόγους που τα χρήματα των εργαζομένων σπαταλιόντουσαν και μια κοινωνική παροχή, όπως είναι η εργατική κατοικία, έγινε αντικείμενο κερδοσκοπίας, έγινε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, έγινε αντικείμενο οικονομικής ομηρείας» σημείωσε ο κ. Μουζάλας και πρόσθεσε ότι σε όσους από τους 150 οικισμούς έχουν επισκεφθεί μέχρι τώρα έχουν διαπιστωθεί αυθαιρεσίες και για αυτό δεν μπορούν να δοθούν παραχωρητήρια χωρίς να τακτοποιηθούν οι συγκεκριμένες αυθαιρεσίες. Επιπλέον, περιγράφοντας την κατάσταση, σημείωσε ότι η κατάσταση των περισσότερων οικισμών είναι κακής ποιότητας και υπάρχουν πολύ λίγες περιπτώσεις μέτριας κατάστασης. Ο κ. Μουζάλας, ακόμη, στάθηκε στην αλλαγή της κατάστασης των οικιστών στο διάβα των χρόνων, καθώς κάποιοι από εργαζόμενοι έγιναν συνταξιούχοι, άλλοι ενώ είχαν δουλειά πλέον δεν έχουν και επίσης υπάρχουν περιπτώσεις οικιστών που εγκαταστάθηκαν στις κατοικίες τους χωρίς οικογένεια και πλέον είναι με οικογένεια.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά τα δεδομένα, συνέχισε ο κ. Μουζάλας, «καταλήξαμε σε Μ.Ο. τιμής για όλη την Ελλάδα στα 304 ευρώ το τ.μ.», ενώ «η τιμή που έβγαινε κανονικά ήταν 785 ευρώ». Επίσης οι δόσεις από 240 δόσεις που ήταν μέχρι τώρα μετατράπηκαν σε 360. Αυτό σημαίνει, επεσήμανε ο κ. Μουζάλας ότι «για σπίτι 100 τμ., για το οποίο ο οικιστής δεν έχει πληρώσει ποτέ τίποτα, βγαίνει 83-84 ευρώ το μήνα για να πληρωθεί όλη η οφειλή». Επίσης, υπάρχουν εκπτώσεις της τάξης του 20% σε ειδικές κατηγορίες οικιστών (συνταξιούχοι, ανίκανοι προς εργασία με 67% και άνω αναπηρία, τρίτεκνοι και τετράτεκνοι, ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες), με την τιμή για αυτές τις κατηγορίες να διαμορφώνεται στα 240 ευρώ το τ.μ.. Εκπτώσεις υπάρχουν και για την ειδική κατηγορία των πολυτέκνων. Όσον αφορά αυτούς που έχουν πληρώσει ένα ποσό, αυτό αφαιρείται από το συνολικό και «το υπόλοιπο μοιράζεται στον αριθμό των δόσεων που του απομένει μέχρι να φτάσει στον αριθμό 360 δόσεων».

Ο κ. Μουζάλας παρέθεσε και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την γρήγορη αποπληρωμή. Συγκεκριμένα αν το υπόλοιπο πληρωθεί σε 1 χρόνο διαγράφεται το 50%, σν πληρωθεί σε 5 χρόνια διαγράφεται το 40% και αν πληρωθεί σε 10 χρόνια διαγράφεται το 20%. Ακόμη, είπε πως «όσοι δεν έχουν πάρει οριστικά παραχωρητήρια δεν υπόκεινται στη διαδικασία τόκων», ενώ για όσους πλήρωσαν τόκους «το 50% διαγράφεται, το άλλο 50% ισομοιράζεται στο υπόλοιπο των δόσεων και παραμένει άτοκο μέχρι την λήξη της αποπληρωμής». Επειδή υπάρχουν περιπτώσεις που η νέα τιμή μπορεί να βγει ψηλότερη από την αρχική, «ο δικαιούχος αν έχει πληρώσει, κρατάει την τιμή που τον συμφέρει». Ενώ θα υπάρξει επιστροφή ποσού σε όσους υπερκάλυψαν τη νέα τιμή. «Θα πάρουν τη διαφορά πίσω, σε 1-5 χρόνια ανάλογα με το ποσό» σημείωσε ο κ. Μουζάλας, ο οποίος τόνισε ότι «οι παροχές ισχύουν για όσους αποδεικνύουν ότι κάνουν ιδιοκατοίκηση» και «αν κάποιος ωφεληθεί για αυτές δεν γίνεται να νοικιάσει ή να πουλήσει το σπίτι για 10 χρόνια». Επίσης, ο κ. Μουζάλας ανέφερε πως υπάρχει ειδική διαχείριση για τους ανέργους, οι οποίοι με μια αίτηση στον ΟΑΕΔ μπορούν να πετύχουν το πάγωμα υποχρέωσης καταβολής για 6 μήνες. Σε αυτούς τους 6 μήνες ο άνεργος δικαιούχος απαλλάσσεται από τόκους χωρίς να χάσει τις 360 δόσεις, ενώ αυτό μπορεί να γίνει για 6 φορές, είτε συνεχόμενα είτε αποσπασματικά.

Με τις ρυθμίσεις αυτές, επεσήμανε ο κ. Μουζάλας, το Υπουργείο επιθυμεί δύο πράγματα: «Σπίτι με αξιοπρέπεια στους εργαζόμενους» και «Αποκατάσταση σχέσης εμπιστοσύνης κράτους – εργαζομένων». Και για το μέλλον ως ο στόχος είναι «να μπορέσουμε να ασχοληθούμε και με την ποιότητα της ζωής, από άποψη παροχών, κοινωνικών υποδομών μέσα στον οικισμό».

Σχετικά με το πότε θα δοθούν τα παραχωρητήρια στους οικιστές, ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή η δυνατότητα που υπάρχει είναι να δίνονται 700 παραχωρητήρια το χρόνο» και με βάση αυτό το ρυθμό η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε 20 χρόνια. Δηλαδή, «μια τρύπα στο νερό» σχολίασε ο κ. Μουζάλας και για το λόγο αυτό «γίνεται μια εξαιρετικά επίπονη προσπάθεια να βρεθεί τρόπος που να μπορέσουμε γρήγορα να καλύψουμε αυτό το κενό, στήνοντας άλλους μηχανισμούς», ώστε να συντομεύσει κατά πολύ η διαδικασία. Ο κ. Μουζάλας εξήγησε ότι «σε ένα με ενάμιση μήνα θα σταλεί ενημερωτική επιστολή από τη Διοικήτρια του ΟΑΕΔ» και έτσι θα ξεκινήσει η διαδικασία, με τους οικιστές να καλούνται να δώσουν κάποια στοιχεία, είτε μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΕΔ, είτε μέσω επίσκεψης στο γραφείο του ΟΑΕΔ της περιοχής τους.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε και σε μια άλλη κατηγορία εργαζομένων, αυτών που έχουν δάνεια από τον πρώην ΟΕΚ. Όπως ανέφερε πρόκειται για 72.000 άτομα και το χρέος των δανείων είναι 1,3 δις ευρώ. Μάλιστα, ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε ότι σε αυτή την κατηγορία υπήρξαν περιπτώσεις τόκων που έφτασαν στο 18%. «Σε δύο με δυόμιση μήνες θα έχουμε παρόμοια μέτρα στην ίδια κατεύθυνση ανακούφισης και για δανειολήπτες του ΟΕΚ» σημείωσε ο κ. Μουζάλας.

Τέλος, το στέλεχος του Υπουργείου Εργασίας μίλησε και για το τι γίνεται με τη στεγαστική ανάγκη από εδώ και πέρα. «Δεν συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να βρούμε μια νέα πολιτική». Όπως σημείωσε ο κ. Μουζάλας, με απόφαση της Υπουργού έχει συσταθεί ειδική ομάδα και ο στόχος είναι η δημιουργία μιας «σύγχρονης μορφή στεγαστικής πολιτικής που δεν θα δημιουργεί υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλά θα λύνει πραγματικά την ανάγκη του εργαζόμενου».

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του κ. Μουζάλα ακολούθησε διάλογος με τους παραβρισκόμενους στην εκδήλωση.