ΘΩΜΑΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ, ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΡΑΜΑΣ
- «Πολλαπλά τα οφέλη για την πόλη και τον Νομό μας»
Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, ομόφωνα ανακηρύχθηκε επίτιμος Δημότης, ο Κύπριος ιστορικός και ερευνητής κ. Τάσος Χατζηαναστασίου. Ο κ. Χατζηαναστασίου συνέβαλε διά του κοινού με τον Δραμινό ιστορικό και συγγραφέα κ. Δημήτρη Πασχαλίδη επιστημονικού πονήματος με τίτλο «Τα γεγονότα της Δράμας. Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 1941», στην ανάδειξη της μαρτυρικότητας της Δράμας, κατά την Γ’ βουλγαρική κατοχή.
Ο κ. Θωμάς Μαργαρίτης, πρώην Δήμαρχος Δράμας, τέως Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας και νυν Πρόεδρος του «Ομίλου Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού» Ενεργών Πολιτών Νομού Δράμας με τον διακριτικό τίτλο «Δραμινή φλόγα», ο οποίος είχε προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο την ανακήρυξη του κ. Χατζηαναστασίου ως επίτιμου δημότη, ανέπτυξε τη με αριθμ. 17469/21-4-2017 έγγραφη πρότασή του προς τον Δήμαρχο Δράμας για την ανάδειξη της μαρτυρικότητας της Δράμας και τα πολλαπλά οφέλη από την ανάδειξη αυτή.
Ο κ. Μαργαρίτης αναφέρθηκε στον μεγάλο αριθμό θυμάτων της Δράμας και της ευρύτερης περιοχής στις τρεις βουλγαρικές κατοχές (1913, 1916-1918 και 1941). Τόνισε ότι η μαρτυρικότητα της Δράμας δεν αναδείχθηκε όπως έπρεπε, ούτε αποτελεί κτήμα γνώσης όλων των Δραμινών και της πλειονότητας του Ελληνικού λαού. «Δυστυχώς ούτε εμείς οι Δρμαινοί προσπαθήσαμε, όσο έπρεπε, να την αναδείξουμε. Άλλες περιοχές της γερμανοκρατούμενης Ελλάδας (Καλάβρυτα, Δίστομο, Κάνδανος κλπ) με πολύ λιγότερα θύματα, έχουν αναδειχθεί μέσω της μαρτυρικότητάς τους, κέρδισαν το σεβασμό των νεοελλήνων και πολλά έχουν κερδίσει και σε πολιτικό επίπεδο, εξαιτίας της σφαγής και της ανάδειξής της», σημείωσε ο κ. Μαργαρίτης.
Οι προτάσεις του κ. Μαργαρίτη, όπως αναπτύχθηκαν είναι οι παρακάτω:
Α) να ανακατασκευασθεί πλήρως το μνημείο σφαγιασθέντων Δραμινών υπό των βουλγαρικών στρατευμάτων κατοχής, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Εθνικής Αμύνης και 28ης Οκτωβρίου, έναντι του ξενοδοχείου «ΞΕΝΙΑ» με σχετική αξιοπρεπή διαμόρφωση του χώρου, δια συνολικής αισθητικής παρέμβασης στην πλατεία του μνημείου,
Β) να τοποθετηθούν μαρμάρινες πλάκες όπου θα αναγράφονται όλα τα ονόματα των δολοφονηθέντων, αφού τα περισσότερα είναι πλέον επισήμως γνωστά σύμφωνα με την ιστορική έρευνα ετών του εκπαιδευτικού, ιστορικού και συγγραφέα, κ. Δημήτρη Πασχαλίδη,
Γ) να ιδρυθεί και να λειτουργήσει Μουσείο μαρτυρικότητας και μνήμης των σφαγών της Δράμας και της ευρύτερης περιοχής, στις τρείς βουλγαρικές κατοχές, όπως έγινε σε όλες τις μαρτυρικές πόλεις της Ελλάδας,
Δ) να γίνει νέο λογότυπο του Δήμου Δράμας και περιμετρικά του εμβλήματος να αναγράφεται «Δήμος μαρτυρικής πόλεως Δράμας» κατά τα πρότυπα των ηρωικών – μαρτυρικών πόλεων της χώρας. Σε όλα τα διαφημιστικά έντυπα, να προτάσσεται και να προβάλλεται η μαρτυρικότητα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής του Νομού μας (Δοξάτο κλπ).
Ε) Ένα από τα κεντρικά πάρκα της πόλης να χαρακτηρισθεί, ως «πάρκο ηρώων και μαρτύρων» και σταδιακά να τοποθετούνται μαρμάρινες προτομές των αδίκως σφαγιασθέντων Δραμινών και όσων αγωνίσθηκαν για την απελευθέρωση της Δράμας.
Ο κ. Μαργαρίτης ανέφερε ότι όλα τα παραπάνω θα αποδείξουν εμπράκτως τον σεβασμό μας στους αδίκως σφαγιασθέντες Δραμινούς, θα κάνουν περισσότερο γνωστή τη θυσία τους, θα συμβάλλουν στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και στη γνώση της σφαγής από τις νεώτερες γενιές και θα αναδείξουν την μαρτυρικότητα της Δράμας σε ολόκληρη την Ελλάδα και τους νεοέλληνες, που αγνοούν στην πλειοψηφία τους τα δραματικά γεγονότα της Δράμας και το μέγεθος της σφαγής. Ταυτόχρονα θα αυξήσουν το κύρος της Δράμας, θα κεντρίσουν το πανελλήνιο ενδιαφέρον και θα δημιουργηθούν νέες εστίες και πόλοι επισκεψιμότητας, στο Μουσείο και στον ανακαινισμένο χώρο του μνημείου.
Ο κ. Μαργαρίτης ζήτησε από τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβουν την απαραίτητη πολιτική απόφαση. Είπε ότι το κόστος των παρεμβάσεων αυτών είναι πολύ μικρό σε σχέση με τα προσδοκόμενα θετικά αποτελέσματα και αναφέρθηκε στην επιθυμία πολλών Δραμινών για οικονομική συμβολή στην υλοποίηση των προταθέντων.
Τέλος, αναφέρθηκε στους αξιόλογους ιστορικούς της πόλης που ασχολήθηκαν και ασχολούνται με το θέμα της ανάδειξης των γεγονότων και των αιτίων των σφαγών στη Δράμα, τονίζοντας ότι το αξιόλογο έργο τους δεν είναι ευρύτερα γνωστό εξαιτίας της μη ανάδειξης της μαρτυρικότητας της Δράμας.
Η ανακήρυξη ως επίτιμου δημότη του κ. Χατζηαναστασίου, ανεξάρτητα αν κάποιοι συμφωνούν ή διαφωνούν με τα γραφόμενά του, ας αποτελέσει την αφορμή να αναδειχθεί με συγκεκριμένες και στοχευμένες ενέργειες η μαρτυρικότητα της Δράμας. Έτσι θα αναδειχθεί και το επιστημονικό έργο όλων των Δραμινών συγγραφέων και ιστορικών της πόλης και αυτοί οι ίδιοι οι συγγραφείς, που δικαίως μένουν με το παράπονο ότι αναλώνουν χρόνο και καταβάλλουν τεράστιο κόπο για θέματα που δεν αγγίζουν την πλειοψηφία του Δραμινού λαού.
«Αναλώσαμε πολλές δεκαετίες αναζητώντας τα αίτια των σφαγών, πράγμα αναγκαίο και απαραίτητο. Γιατί όμως δεν φροντίσαμε παράλληλα να αναδείξουμε τη θυσία των Δραμινών και στη Δράμα και στο Πανελλήνιο; Γιατί η μαρτυρικότητα της Δράμας και του Δοξάτου αναγνωρίσθηκε επίσημα το 1998, δηλαδή 57 χρόνια από την τελευταία σφαγή;», αναρωτήθηκε ο κ. Μαργαρίτης.
«Δυστυχώς περιοριζόμενοι και αναζητώντας μόνο τα αίτια των σφαγών, χάσαμε την ουσία της ανάδειξης της άδικης θυσίας των Δραμινών από τα βουλγάρικα στρατεύματα κατοχής, πράγμα για μένα ασυγχώρητο», κατέληξε ο κ. Μαργαρίτης.