Του Παναγιώτη Χατζηγεωργίου
Δικηγόρου
Γραμματέα Ν.Ε. Δράμας και μέλους Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ
Την Τρίτη 19.03.2019 στο Υπουργείο Δικαιοσύνης έλαβε χώρα σύσκεψη – διαβούλευση, παρόντος του κ. Υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων. Στη σύσκεψη – διαβούλευση συμμετείχαν οι διακεκριμένοι επιστήμονες – μέλη των Επιτροπών που επεξεργάστηκαν τα σχέδια των νέων Κωδίκων (καθηγητές Ποινικού Δικαίου, Νομικών Σχολών και διακεκριμένοι δικηγόροι: Θεοχάρης Δαλακούρας, Γιαννίδης, Χριστόφορος Αργυρόπουλος, Ηλίας Αναγνωστόπουλος, Π. Καζής) και αντιπροσωπείες των Κοινοβουλευτικών κομμάτων (Τσίρκας από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Παναγιωτόπουλος και Καραγκούνης από Ν.Δ., Παπαθεοδώρου από Πα.Σο.Κ./ ΚΙΝΑΛ, Μαυραγάνης από ΑΝΕΛ, ο επίτιμος Αντεισαγγελέας του Α.Π. Μαρκής από το Ποτάμι, Σαρίδης από Ένωση Κεντρώων, Δικηγόρος Αντανασιώτης από το Κ.Κ.Ε. και Παναγιώτης Χατζηγεωργίου από τη ΔΗΜΑΡ).
Κατά την πολύωρη σύσκεψη εκφράσθηκε κατ’ αρχήν η ομοθυμία όλων των παρευρισκομένων αυτή επιτέλους τη φορά να πετύχει η αναμόρφωση – αναθεώρηση των Κωδίκων που χρονοτριβεί εδώ και πολλά χρόνια. Υπήρξε επίσης και συμφωνία επί της αρχής ότι η αναθεώρηση των Κωδίκων κινείται εν γένει σε θετική κατεύθυνση.
Διατυπώθηκαν όμως και προβληματισμοί και ενστάσεις τόσο για επιμέρους διατάξεις, όσο και για την επιτυχή έκβαση του όλου εγχειρήματος και ειδικότερα και όπως αναπτύχθηκαν και οι θέσεις της ΔΗΜΑΡ:
- Ο χρόνος της διαβούλευσης θα πρέπει να επιμηκυνθεί κατά τουλάχιστο ένα μήνα, ώστε να δοθεί ο χρόνος στα πολιτικά κόμματα, τις επιστημονικές ενώσεις και τις νομικές σχολές να εκφράσουν εμπεριστατωμένα και συγκεκριμένα τις θέσεις τους και να υποβάλλουν έγγραφα υπομνήματα
- Θα έπρεπε ένα τέτοιο σοβαρότατο έργο – νομοθέτημα να προχωρήσει κατά προτίμηση στο μέσον της Κυβερνητικής θητείας και σε ήρεμο πολιτικά χρόνο και όχι τους τελευταίους μήνες της θητείας της Κυβέρνησης για να υπάρχει και η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.
- Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει η τρέχουσα συγκυρία να προκαθορίσει την ουσία των μεταρρυθμίσεων – προτεινόμενων αλλαγών, πλην όμως κι ενώ θα πρέπει να κινηθεί το όλο εγχείρημα στην κατεύθυνση του εξευρωπαϊσμού του δικαιϊκού μας συστήματος, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι Ελληνικές ιδιαιτερότητες και οι ανάγκες της κοινωνίας για αίσθημα δικαίου, προστασίας και ασφάλειας.
- Θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια από όλες τις πλευρές δίχως λαϊκισμούς και ανέξοδες αντιπολιτευτικές κορώνες αυτή τη φορά να προχωρήσει και ολοκληρωθεί η διαδικασία και ο χρόνος έναρξης ισχύος των εν λόγω νομοθετημάτων να είναι βραχύς.
Η βούληση όλων των παρευρισκομένων και οι τοποθετήσεις τους ήταν εν γένει θετικές στην πρωτοβουλία και τη δέσμευση του κ. Υπουργού να ολοκληρωθεί το συντομότερο η άνω διαδικασία. Η συζήτηση που επακολούθησε ήταν εποικοδομητική και οι εξηγήσεις που δόθηκαν από τα μέλη των Επιτροπών κρίθηκαν επαρκείς για ορισμένες αλλαγές που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον και των Μ.Μ.Ε. και της κοινής γνώμης, πλην όμως διακινούνται στην κοινωνία με τα παραμορφωτικά γυαλιά των Μ.Μ.Ε. και συχνά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Όλα τα πολιτικά κόμματα δεσμεύθηκαν να καταθέσουν εγγράφως τις προτάσεις τους, για να μελετηθούν από τις αρμόδιες Επιτροπές και υπάρχει ενδεχόμενο νέας συνάντησης – σύσκεψης για παραπέρα διευκρινίσεις και υποβοήθηση του έργου των Επιτροπών πριν καταλήξουν σε οριστικά κείμενα.