ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΤΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ

 

 

  • «Η καθαριότητα είναι υπόθεση όλων»
  • «Δεν θα φτάσει ποτέ ένας Δήμος Δράμας μόνος του να φροντίσει τέλεια για την καθαριότητα»
  • «Το τελευταίο διάστημα δεν έχουμε καλή εικόνα ως Δήμος Δράμας και ως Διεύθυνση Καθαριότητας»
  • Τι ανέφερε για την καθαριότητα στις παιδικές χαρές, την αποκομιδή των απορριμμάτων, το πέταγμα ογκωδών αντικειμένων και κλαδιών και ποια έκκληση έκανε προς τους πολίτες

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Συνέντευξη τύπου για θέματα που αφορούν την καθαριότητα παραχώρησε, την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Καθαριότητας του Δήμου Δράμας κ. Τάχος Χατζηγιάννης. Ο κ. Χατζηγιάννης αναφέρθηκε σε τομείς όπως η καθαριότητα των παιδικών χαρών, η αποκομιδή των απορριμμάτων, το πέταγμα ογκωδών αντικειμένων και κλαδιών, κάνοντας έκκληση προς τους πολίτες να συμβάλλουν στο έργο της Διεύθυνσης Καθαριότητας.

Εισαγωγικά ο κ. Χατζηγιάννης επεσήμανε: «Επειδή το τελευταίο διάστημα δεν έχουμε καλή εικόνα ως Δήμος Δράμας και ως Διεύθυνση Καθαριότητας και μετά από προσωπική ουσιαστική έρευνα, υπάρχουν στοιχεία που δηλώνουν ότι δεν θα φτάσει ποτέ ένας Δήμος Δράμας μόνος του να φροντίσει τέλεια για την καθαριότητα του Δήμου». Όπως είπε, «εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι πολλές φορές πρέπει να έχουμε πίσω από κάθε πολίτη κι έναν οδοκαθαριστή».

Ένα «τρανταχτό παράδειγμα» που ανέφερε ήταν οι παιδικές χαρές. «Θα το πω με μεγάλη θλίψη. Παρακαλώ όλες τις μητέρες ή όσους συνοδεύουν παιδάκια στις παιδικές χαρές, όλες οι παιδικές χαρές έχουν εξοπλιστεί με μικρά καδάκια, προκειμένου να ρίχνουν τα μικροσκουπίδια, τα μικροαπορρίμματα, εκεί» σημείωσε ο κ. Χατζηγιάννης και πρόσθεσε: «Δεν νοείται να φάμε κάτι ή να πιούμε ένα χυμό και να πετάξουμε τα σκουπίδια κάτω. Έξω ακριβώς, σε όλες τις παιδικές χαρές, έχει καδάκια, προκείμενου να γίνει η περισυλλογή των απορριμμάτων εκεί».

Μιλώντας για την αποκομιδή των απορριμμάτων, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Καθαριότητας του Δήμου Δράμας επεσήμανε: «Όλοι γνωρίζουμε ότι τα απορριμματοφόρα περνάνε από συγκεκριμένες ώρες από τις γειτονιές. Πάλι δεν νοείται να έχει βγει το απορριμματοφόρο στις 8 το πρωί, να έχει πάρει τα σκουπίδια και 8.30 η ώρα να κατεβάσουμε τα σκουπίδιά μας και να τα βάλουμε μέσα στον κάδο και να έρθουν την επόμενη ημέρα να τα πάρουν. Αυτό επιβαρύνει τη γενικότερη εικόνα του Δήμου και τη γενικότερη εικόνα της γειτονιάς μας. Για αυτό θα παρακαλέσω πάρα πολύ, επειδή γνωρίζουμε όλοι τα ωράρια των απορριμματοφόρων, ας είμαστε λίγο προσεκτικοί και να βγάζουν τα απορρίμματά τους μισή – μία ώρα πριν από την περισυλλογή».

Ένα άλλο θέμα που έθεσε ο κ. Χατζηγιάννης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ήταν και αυτό της συλλογής των ογκωδών αντικειμένων. «Ο οποιοσδήποτε θέλει να κάνει μια ανακαίνιση μέσα στο σπίτι του, με πολύ ελαφρά την καρδία, ό,τι υπολείμματα έχει από την ανακαίνισή του, τα συγκεντρώνει και τα εναποθέτει δίπλα ή μέσα στους κάδους των απορριμμάτων», δήλωσε και υπογράμμισε: «Όλα δεν γίνονται ανακύκλωση. Δεν μπορεί να μας ρίχνουν γυψοσανίδες ή παλιά ξύλα μέσα στους κάδους, είτε της ανακύκλωσης είτε στους πράσινους κάδους». Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι υπάρχει ειδικό τηλέφωνο στο Δήμο Δράμας, το 25210-22263, το οποίο είναι για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Χαρακτηριστικά σημείωσε: «Έχει οργανωθεί ο Δήμος έτσι ώστε να μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης, όταν έχει κάτι παλιό για να πετάξει, να πάρει ένα τηλέφωνο στο 25210-22263 και να κλείσει ένα ραντεβού με την Διεύθυνση Καθαριότητας». «Δεν είναι σωστό και κόσμιο να αφήνουμε ό,τι να ‘ναι όπου να ‘ναι» ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννης και παρέθεσε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπου η Διεύθυνση Καθαριότητας, χωρίς καμία ενημέρωση, είχε να διαχειριστεί ογκώδη αντικείμενα σε γειτονιές της Δράμας. «Θα παρακαλέσω όλοι οι συνδημότες μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Δεν χρειάζονται πολλά πράγματα να κάνουμε. Να ακολουθήσουμε κάποιες γραμμές», πρόσθεσε.

Όσον αφορά το πέταγμα κλαδιών, ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε: «Δεν μπορεί να έχει κάποιος να έχει 50 δέντρα στον κήπο του, να κλαδέψει τα δέντρα για να πάρει νέα παραγωγή και να βγάζει όλα τα κλαδιά, δύο φορτηγά, έξω στο πεζοδρόμιο». Μάλιστα, κάλεσε τους πολίτες που έχουν να διαχειριστούν λιγότερα κλαδιά, να τα μαζέψουν σε μια γωνία στον κήπο τους και να προχωρήσουν στη δημιουργία φυλλοχώματος, το οποίο είναι εδαφοβελτιωτικό χώμα και βοηθάει στη νέα παραγωγή.

Ο κ. Χατζηγιάννης ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του λέγοντας: «Θέλω να παρακαλέσω όλους τους συνδημότες μας, ας είναι λίγο προσεκτικοί για την καθαριότητα, γιατί η καθαριότητα είναι υπόθεση όλων. Δεν είναι υπόθεση ούτε του Χατζηγιάννη, ούτε του κ. Μαμσάκου. Είναι υπόθεση όλων των πολιτών».

Απαντώντας σε ερώτηση για την έλλειψη προσωπικού που υπάρχει στην υπηρεσία Καθαριότητας και πώς μπορεί αυτό να λυθεί, ο κ. Χατζηγιάννης δήλωσε: «Για την πρόσληψη νέου προσωπικού, επειδή τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού είναι ανταποδοτικά, πρέπει να υπάρχουν και οι ανάλογες πιστώσεις. Αυτό αμέσως προϋποθέτει ότι θα μετακυλήσουμε όλο το κόστος τους πολίτες». «Παλαιότερα βγάζαμε 13 αυτοκίνητα σε καθημερινή βάση προκειμένου να συλλέξουν τα απορρίμματα στην πόλη και στα χωριά και τώρα βγάζουμε 9 αυτοκίνητα στο σύνολο» σημείωσε και τόνισε πως «αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην περισυλλογή των απορριμμάτων». Για αυτό, συνέχισε, φαίνεται να υπάρχει σε κάποιες περιπτώσεις ολιγωρία στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Ο κ. Χατζηγιάννης, ακόμη, σημείωσε ότι «προσπαθούμε με ένα πολύ καλά στημένο πρόγραμμα να εξυπηρετήσουμε την κατάσταση με το υφιστάμενο προσωπικό» και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι είναι επιτακτική ανάγκη από τα πράγματα, το επόμενο διάστημα, η επόμενη Δημοτική Αρχή, που ευελπιστώ και πιστεύω ακράδαντα ότι θα είμαστε εμείς, ήδη γίνεται προγραμματισμός να δούμε τι θα κάνουμε το επόμενο διάστημα με το προσωπικό. Πρέπει να γίνει πρόσληψη προσωπικού τουλάχιστον για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες της πόλης και των τοπικών διαμερισμάτων». Ο κ. Χατζηγιάννης ολοκλήρωσε την απάντησή του, λέγοντας πως «μέσα από αυτή τη διαδικασία, με το ελάχιστο προσωπικό, προσπαθούμε να κρατήσουμε την εικόνα της καθαριότητας του Δήμου μας σε υψηλό επίπεδο. Νομίζω ότι μέχρι στιγμής πάμε καλά. Ας υπάρχουν γκρίνιες. Αν ακολουθηθούν κάποια πράγματα, νομίζω ότι θα πάμε καλύτερα και θα έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα».

Όσον αφορά την άσχημη εικόνα που παρουσιάζεται στην πόλη της Δράμας ειδικά τις Κυριακές, με κάδους να υπερχειλίζουν από απορρίμματα, ο κ. Χατζηγιάννης, μετά από ερώτημα της εφημερίδας «Εργασία… συν», ανέφερε: «Μέχρι πρόσφατα μπορούσαμε και βγάζαμε ένα απορριμματοφόρο την Κυριακή, στο στενό κέντρο. Τώρα δεν βγαίνει αυτό. Υπάρχει ένα πρόβλημα με τη νομοθεσία όσον αφορά τις πληρωμές των εργαζομένων. Υπάρχει ένα κώλυμα, το οποίο ήδη η Διεύθυνση Καθαριότητας με την Διεύθυνση Οικονομικών συνεργάζονται, προκειμένου να το λύσουν». Ακόμη, για το ίδιο θέμα ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Καθαριότητας του Δήμου Δράμας επεσήμανε: «Είναι ένα θέμα το οποίο πονάει το Δήμο της Δράμας. Πρέπει να βρεθεί λύση. Η εντολή του Δημάρχου είναι σαφέστατη, δεν ξέρω τι θα κάνετε, οι εργαζόμενοι που θα βγουν έξω την Κυριακή πρέπει να πληρωθούν. Να βρεθεί τρόπος να βγούμε έξω και την Κυριακή. Για αυτό υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Νομίζω ότι είμαστε στη λύση του προβλήματος. Πριν το Πάσχα θα δώσουμε λύση και σε αυτό το θέμα, γιατί είναι ένα θέμα που πονάει τη Δημοτική Αρχή και δεν βγάζουμε την καλύτερη εικόνα έξω. Αλλά να ξέρουν οι συνδημότες μας ότι οι νόμοι αλλάζουν ο ένας μετά τον άλλο». «Προσπαθούμε όμως, επειδή υπάρχει σοβαρή οργάνωση στο Δήμο Δράμας, να δώσουμε λύση και σε αυτό το θέμα», πρόσθεσε ο κ. Χατζηγιάννης.