ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε. ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, με θέμα «Προβλήματα στη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας» κατέθεσαν οι Βουλευτές του Κ.Κ.Ε. κ.κ. Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.
Στην ερώτησή τους οι Βουλευτές του Κ.Κ.Ε. αναφέρουν αρχικά ότι «το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του εξαιτίας της πολιτικής υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και εμπορευματοποίησης της Υγείας που ακολουθήθηκε από όλες τις προηγούμενες Κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις και συνεχίζεται από τη σημερινή Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Πολιτικής που απαξιώνει τη Δημόσια Υγεία, ενισχύοντας την κερδοφορία της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο αυτό, με σοβαρές συνέπειες στην παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς αλλά και στις συνθήκες εργασίας των εργαζόμενων σε αυτό».
Ως παράδειγμα για τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό αναφέρουν ότι από τις 298 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού που προβλέπονται από τον ήδη ελλιπή οργανισμό λειτουργίας, ενώ σχετικά με τις συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου επισημαίνουν ότι πρόκειται για «συμβάσεις εργασίας ανακύκλωσης της ανεργίας, που κρατούν ομήρους του εργαζόμενους και που η σημερινή Κυβέρνηση σκοπεύει να αυξήσει».
Οι Βουλευτές του Κ.Κ.Ε. αναφέρονται ακόμη στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου, η οποία προήλθε από τη συγχώνευση δύο: «Η μια πλέον κλινική αριθμεί 52 κλίνες, σε εποχές όπως αυτή της έξαρσης της γρίπης, εξυπηρετεί μεγαλύτερο αριθμό ασθενών και παρά το γεγονός ότι έχουν κατατεθεί σχετικά αιτήματα για την πρόσληψη μόνιμων γιατρών, εξυπηρετείται μόνο από 3 ειδικούς παθολόγους οι οποίοι βιώνουν την εντατικοποίηση της εργασίας και υπερβαίνουν εαυτόν ώστε να μπορεί να λειτουργεί η κλινική». Όπως αναφέρουν «και ο Σύλλογος Διαβητικών Δράμας, που αριθμεί χιλιάδες μέλη, στο παρελθόν, έχει καταθέσει αίτημα επαναλειτουργίας των δύο Παθολογικών Κλινικών, με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό».
Στην ερώτησή τους οι Βουλευτές του Κ.Κ.Ε. αναφέρονται και στην δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής, «σε μια Π.Ε. που βρίσκεται ανάμεσα στις 4 πρώτες, στη χώρα, σε αριθμό θανάτων από καρκίνο». Όπως αναφέρουν, «παρά το γεγονός ότι έχει κατατεθεί σχετικό αίτημα στο Υπουργείο δεν έχει προχωρήσει τίποτα, με αποτέλεσμα οι ογκολογικοί ασθενείς να αναγκάζονται να μετακινούνται αρκετά χιλιόμετρα για τη θεραπεία τους, επιβαρυνόμενοι οικονομικά, σωματικά και ψυχολογικά». Μάλιστα, σημειώνουν πως «μέσα σε 1 χρόνο 4.500 καρκινοπαθείς ασθενείς πήγαν στο “Θεαγένειο” Αντικαρκινικό Νοσοκομείο και σε άλλα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη και άλλοι 700 στο Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης».
Οι Βουλευτές του Κ.Κ.Ε. ερωτούν τον Υπουργό Υγείας «σε ποιές άμεσες ενέργειες θα προβεί η Κυβέρνηση για:
-Την πλήρη στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, με την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής και εύρυθμη λειτουργία του και η καθημερινή εφημερία του νοσοκομείου και τις 356 ημέρες του χρόνου, καλύπτοντας πλήρως τις σύγχρονες ανάγκες των ασθενών.
-Να διασφαλιστούν για τους συμβασιούχους εργαζομένους μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα και να μπει τέλος στην εργασιακή τους ανασφάλεια.
-Να δημιουργηθούν ξανά δύο Παθολογικές Κλινικές με όλο το απαραίτητο μόνιμο, πλήρους απασχόλησης προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και όλο τον εξοπλισμό, βελτιώνοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τους ασθενείς καθώς και τις συνθήκες εργασίας στις κλινικές αυτές.
-Να δημιουργηθεί και να στελεχωθεί με όλο το απαραίτητο μόνιμο, πλήρους απασχόλησης προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό, Ογκολογική Κλινική Γ.Ν. Δράμας σταματώντας την ταλαιπωρία των ασθενών της περιοχής».