ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ» ΜΕ ΘΕΜΑ «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ / ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ»
- «Πρωταρχικό να γίνεται στείρωση των ζώων»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ημερίδα – Ανοιχτή Συζήτηση με θέμα «Διαχείριση – Αντιμετώπιση αδέσποτων / δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς» διοργάνωσε το απόγευμα του Σαββάτου 19 Ιανουαρίου, στο Δημοτικό Ωδείο, η παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» του Δήμου Δράμας.
Όπως ανέφερε, μιλώντας στην εφημερίδα «Εργασία… συν», ο επικεφαλής της παράταξης και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Δράμας κ. Στέργιος Ηλιόπουλος: «Είναι η τρίτη θεματική εκδήλωση που κάνουμε. Η πρώτη αφορούσε το όραμά μας για την πόλη και τις αργές πόλεις. Η δεύτερη αφορούσε τα υδροδίκτυα και για το πώς σκεφτόμαστε να αξιοποιήσουμε εμείς το νερό μέσα στην πόλη. Το τρίτο θέμα αφορά τα αδέσποτα, γιατί είναι ένα πρόβλημα για την πόλη μας και δείχνει το επίπεδο του πολιτισμού στο οποίο βρισκόμαστε. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι η πόλη μας βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο ως προς την αντιμετώπιση των αδέσποτων».
Ο κ. Ηλιόπουλος, στις δηλώσεις του, σημείωσε για την εκδήλωση: «Καλέσαμε την κτηνίατρο Αγάπη Παναγιωτίδου για να μας ενημερώσει για την ιατρική αντιμετώπιση των αδέσποτων και τις φιλοζωικές οργανώσεις του Νομού μας, ώστε να μας πουν τι δράσεις έχουν κάνει και να βρούμε, μετά από διαβούλευση, κάποια μέτρα τα οποία πρέπει να παρθούν. Δυστυχώς ενώ καλέστηκε από την πλευρά μας η Εντεταλμένη Σύμβουλος του Δήμου για τα αδέσποτα δεν έχει έρθει. Και από υπηρεσιακούς παράγοντες που ζητήσαμε να έρθουν για να μας ενημερώσουν για το τι έχει κάνει ο Δήμος δεν υπάρχει ανταπόκριση». Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», «το κύριο συμπέρασμα πέρα από τις επιμέρους πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν από το Δήμο μας (Εκπαίδευση – Επιμόρφωση – Προαγωγή φιλοζωίας, Πρόγραμμα στειρώσεων των αδέσποτων ζώων, Περισυλλογή των αδέσποτων ζώων, Υιοθεσία, Ίδρυση καταφυγίου ζώων) είναι να εφαρμοστεί πλήρως η νομοθεσία που αφορά τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς (Νόμοι 4039/12 και 4235/14)».
Η κεντρική ομιλία έγινε από την κτηνίατρο κ. Αγάπη Παναγιωτίδου, ενώ υπήρξαν παρεμβάσεις από μέλη φιλοζωικών σωματείων του Νομού, καθώς και από το κοινό. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης κατατέθηκαν προτάσεις, οι οποίες αναμένεται να αξιοποιηθούν από την παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» και να κατατεθούν στο δημόσιο διάλογο σε τοπικό επίπεδο, ενόψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών του προσεχούς Μαΐου.
Στις δηλώσεις της στην εφημερίδα «Εργασία… συν» η κτηνίατρος κ. Παναγιωτίδου, σχετικά με το ζήτημα αντιμετώπισης των αδέσποτων, επεσήμανε: «Το πρωταρχικό είναι να γίνεται στείρωση των ζώων για να μην αφήνονται τα ζώα τους στη μοίρα τους και πολλαπλασιάζεται το φαινόμενο και από εκεί και πέρα πρέπει να υπάρχει το μέτρο της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης, το τσιπάρισμα, έτσι ώστε να μην μπορεί ο κάθε ανεύθυνος ιδιοκτήτης να αφήνει το σκύλο ελεύθερο να γυρνάει, να ζευγαρώνει, να πολλαπλασιάζεται. Αυτό είναι το πιο βασικό μέτρο». Όπως είπε, τα αδέσποτα πολλαπλασιάζονται γιατί «τα εγκαταλείπουν λόγω κρίσης, λόγω του ότι δεν ενδιαφέρονται ποια, ότι χρησιμοποιούν τα ζώα για παιχνίδια και τα αφήνουν μετά». Απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι εύκολο να υπάρχει παρέμβαση των Δήμων, λόγω και του οικονομικού πλαισίου, η κ. Παναγιωτίδου σημείωσε: «Μπορούν να διαθέσουν, γιατί χρηματοδοτούνται από την κεντρική διοίκηση» και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Το ζήτημα είναι να υπάρχει θέληση και να υπάρχει και ένας έλεγχος και μια ενημέρωση του κόσμου για το τι μπορεί να γίνει σε αυτή την ιστορία».