ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜΑΡ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

 

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου για τα Μουσικά Σχολεία της χώρας κατέθεσαν Βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μεταξύ των οποίων και η Βουλευτής Ν. Δράμας κ. Χαρά Κεφαλίδου.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Με εμβόλιμη διάταξη, που εισήχθη αιφνιδιαστικά και χωρίς διαβούλευση στο άρθρο 40 του Σχεδίου Νόμου «Συνέργειες Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις», επέρχονται σαρωτικές αλλαγές στους ιδρυτικούς νόμους των Μουσικών και των Καλλιτεχνικών Σχολείων. Κατά την προσφιλή τακτική της Κυβέρνησης παρακάμψατε τεχνηέντως το στάδιο της διαβούλευσης με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι και βλαπτόμενοι από τις διατάξεις να μην μπορέσουν να καταθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με το μείζον αυτό εκπαιδευτικό ζήτημα.

Η προκλητική υποβάθμιση και απαξίωση του θεσμού των μουσικών σχολείων εντοπίζεται κατ’ εξοχήν στα εξής:

-Τα Μουσικά Σχολεία δεν θα παρέχουν πλέον «…κατάρτιση των νέων που επιθυμούν να ακολουθήσουν την επαγγελματική κατεύθυνση της μουσικής…».

-Τα μαθήματα αισθητικής παιδείας – δηλαδή τα μαθήματα μουσικής παιδείας – δεν θα εντάσσονται λειτουργικά πια στο αναλυτικό γενικό πρόγραμμα των Μουσικών Σχολείων. Θα παρέχονται, συνεπώς, μετά τη λήξη των υπολοίπων μαθημάτων, εφόσον βέβαια υπάρχει διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών απολύτου μουσικής εξειδικεύσεως και οργάνων

-Απαλείφεται η ρητή αναφορά στην ανάγκη ύπαρξης μουσικών οργάνων και λοιπού ειδικού τεχνικού εξοπλισμού για τα Μουσικά Σχολεία, δηλαδή καταργούνται τα μουσικά εργαστήρια που αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό της δόμησης των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων.

-Καταργείται η Καλλιτεχνική Επιτροπή Μουσικών Σχολείων και η Επιτροπή Καλλιτεχνικών Σχολείων του Υπουργείου Παιδείας. Η ανάληψη των σχετικών καθηκόντων από το ΙΕΠ είναι τουλάχιστον ατυχής καθώς το ΙΕΠ δεν διαθέτει προς το παρόν καμία απολύτως τεχνογνωσία.

Πρόκειται για πρωτοφανή θεσμική «άλωση» και αλλοτρίωση ενός πετυχημένου θεσμού (των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων) που μετρά 30 χρόνια λειτουργίας και χαίρει ευρύτατης εκτίμησης και κοινωνικής αποδοχής και παρήγαγε ορατά αποτελέσματα τοις πάσι. Εύλογα, λοιπόν, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, Δημοτικές Αρχές και φυσικά οι καλλιτέχνες της μουσικής εκπαιδευτικής πυραμίδας, είναι ανάστατοι.

Επειδή, η επιχειρούμενη δήθεν «επανίδρυση» των Μουσικών Σχολείων και Καλλιτεχνικών Σχολείων της χώρας, στην πραγματικότητα ισοδυναμεί με πλήρη αποδόμησή τους.

Επειδή με τις διατάξεις που προωθείτε θέτετε την ελληνική μουσική δημιουργικότητα εν διωγμώ, ερωτάσθε:

  1. Για ποιον λόγο το Υπουργείο Παιδείας υπονομεύει και απαξιώνει με αυτόν τον τρόπο τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία;
  2. Γιατί το Υπουργείο Παιδείας δεν έθεσε σε δημόσια διαβούλευση τις προωθούμενες διατάξεις (του άρθρου 40 του ν/σ); Σκοπεύετε να τις θέσετε έστω τώρα;
  3. Σκοπεύετε να αποσύρετε τις ως άνω διατάξεις του άρθρου 40 υποβαθμίζουν τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία;