ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟΥ ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΟΣΟ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

 

Ημερίδα με θέμα «Δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα – Ο ρόλος “κλειδί” των τριών γεννήσεων στην επίλυση του Δημογραφικού» πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, το Σάββατο 17 Μαΐου 2025. Η ημερίδα διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Τριτέκνων Οικογενειών Δράμας και την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, με την υποστήριξη του Δήμου Δράμας, της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Δήμου Δράμας και της Ομοσπονδίας Τριτέκνων Οικογενειών Ελλάδας.

Ομιλητές την εκδήλωση ήταν η κ. Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια ερευνών του ερευνητικού οργανισμού διαΝΕΟσις, με θέμα «Η σιωπηλή συρρίκνωση: Η Ελλάδα απέναντι στο δημογραφικό της μέλλον», ο κ. Βύρων Κοτζαμάνης, Διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών, με θέμα «Ελλάδα δημογραφικές εξελίξεις και προκλήσεις σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο», και ο κ. Κωνσταντίνος Ζαφείρης, καθηγητής Δημογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με θέμα «Ο πληθυσμός της ΠΕ Δράμας: μελλοντικές τάσεις και προοπτικές».

Σε δηλώσεις της στα τοπικά Μ.Μ.Ε., η κ. Παναγιώτα Κεφαλά, Πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων Οικογενειών Δράμας και Αναπληρώτρια Δημοσίων Σχέσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τριτέκνων Οικογενειών Ελλάδος (Ο.Π.Ο.Τ.Τ.Ε.), ανέφερε ότι στόχος της ημερίδας ήταν η ανάδειξη του Δημογραφικού προβλήματος στην Ελλάδα, αλλά και ειδικότερα της απογοητευτικής εικόνας που επικρατεί στη Δράμα. Ακόμη, η κ. Κεφαλά επεσήμανε ότι η ημερίδα έχει ως στόχο την ανάδειξη του ρόλου που έχει τρίτη γέννηση στη λύση του Δημογραφικού, καθώς «η τρίτη γέννηση είναι αυτή που φέρνει την αύξηση στο πληθυσμιακό ισοζύγιο, μεταξύ γεννήσεων και θανάτων».

«Το 2023 οι θάνατοι μείον τις γεννήσεις ισοδυναμούν με μία πόλη της Δράμας και το 2024 με τις Σέρρες περίπου»

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τριτέκνων (Ο.Π.Ο.Τ.Τ.Ε.) κ. Δημήτρης Κοντός, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ανέφερε: «Αρχικά θα πρέπει να συγχαρούμε τους διοργανωτές γιατί είναι μια εξαιρετική προσπάθεια να αναδειχθεί ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα. Το σημαντικό πρόβλημα είναι το Δημογραφικό, δηλαδή το πώς εξελίσσεται ο πληθυσμός μιας χώρας και αυτό νομίζω μας αφορά όλους, ανεξάρτητα από το αν έχουμε παιδιά, αν δεν έχουμε παιδιά, αν είμαστε μικροί ή μεγαλύτεροι. Άρα, λοιπόν, εμείς συντονίζουμε τις προσπάθειές μας με όλους τους φορείς και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και στο προηγούμενο διάστημα και με μεγαλύτερη ένταση στο επόμενο, για την αντιμετώπιση του Δημογραφικού προβλήματος.

Να πούμε χαρακτηριστικά ότι το 2023 οι θάνατοι μείον τις γεννήσεις ισοδυναμούν με μία πόλη της Δράμας. Το 2024 οι θάνατοι μείον τις γεννήσεις ισοδυναμούν με τις Σέρρες περίπου. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πόσο σημαντικό, πόσο δύσκολο είναι να απαντήσουμε χωρίς να ασχοληθούμε με ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα. Έχουμε καλέσει την πολιτεία διαχρονικά, τα κόμματα του Κοινοβουλίου, την ελληνική κυβέρνηση, να σταθούμε με τη σοβαρότητα που αναλογεί για να αντιμετωπίσουμε το Δημογραφικό. Μερικά πράγματα στα οποία συνίσταται αυτή η διαδικασία, είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στους νέους ανθρώπους να αισθάνονται με ασφάλεια ότι μπορούν να εργαστούν χωρίς επισφάλεια, να κάνουν οικογένεια και να κάνουν παιδιά. Από την άποψη των εργασιακών δικαιωμάτων, της δουλειάς, από την άποψη της κοινωνικής υποδομής και ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, που έχει οξυνθεί το τελευταίο διάστημα, της κατοικίας.

Επειδή βρισκόμαστε στην περιφέρεια, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να αναδείξουμε ότι δεν μπορεί να χάνονται τα χωριά, η ύπαιθρος, η περιφέρεια, όπως συμβαίνει στον Νομό, αλλά και ευρύτερα στην περιφέρεια. Και για εθνικούς λόγους και για οικονομικούς λόγους, νομίζω ότι χρειάζεται να στηριχθεί το επίπεδο της ανάπτυξης με πολύ στοχευμένες δράσεις. Δεν είμαστε υπέρ των επιδομάτων. Αυτά θα μπορούν να βοηθήσουν μόνο επικουρικά. Χρειάζεται να υπάρξουν μέτρα ανάπτυξης για αυτή τη διαδικασία. Άρα, λοιπόν, αν θέλουμε να υπάρχει η χώρα μας, θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Δεν αντιμετωπίζεται προφανώς σε μία κυβερνητική θητεία. Μπορεί να ξεκινήσει όμως σε οποιαδήποτε κυβερνητική θητεία και έπρεπε να ξεκινήσει πριν αρκετά χρόνια. Καλούμε όλους, και τους Βουλευτές και την αυτοδιοίκηση, να στηρίξουν μια τέτοια διαδικασία. Εμείς θα το κάνουμε».

«Όλα τα δεδομένα για το μέλλον δείχνουν ότι η Δράμα θα μειωθεί ό,τι και να γίνει»

Ο καθηγητής Δημογραφίας στο Δ.Π.Θ. κ. Κωνσταντίνος Ζαφείρης δήλωσε ότι η ημερίδα «είναι μία πολύ σημαντική προσπάθεια που συμβάλλει στον διάλογο για το Δημογραφικό πρόβλημα, ειδικά σε περιοχές όπως η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στην οποία το Δημογραφικό πρόβλημα έχει πάρει σοβαρές διαστάσεις».

Ειδικά για τη Δράμα, ο κ. Ζαφείρης επεσήμανε: «Η γονιμότητα στη Δράμα είναι καλύτερη από άλλες περιοχές της Α.Μ.Θ., δεν είναι όμως πολύ καλή. Είναι πολύ χαμηλή. Η θνησιμότητα θα έλεγα είναι μέτρια. Ούτε πολύ υψηλή, ούτε πολύ χαμηλή. Θα έλεγα λίγο καλύτερα από το σύνολο της Περιφέρειας.

Το πρόβλημα είναι το εξής, ότι ο πληθυσμός της Δράμας μειώνεται συνεχώς και μειώνεται συνεχώς εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των θανάτων και του μικρού αριθμού των γεννήσεων. Ο μεγάλος αριθμός των θανάτων είναι βέβαια κάτι το οποίο εμείς χαιρόμαστε να το βλέπουμε. Όχι επειδή πεθαίνουν οι άνθρωποι, αλλά επειδή η θνησιμότητα είναι αρκετά χαμηλή ώστε να έχουμε πολλούς ανθρώπους που είναι πολύ μεγάλης ηλικίας. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε σε αυτό είναι να ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι ακόμη περισσότερο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σε αυτό. Το πρόβλημα ξεκινάει από τον μικρό αριθμό των γεννήσεων. Διότι δείχνουν όλα τα δεδομένα για το μέλλον ότι η Δράμα θα μειωθεί ό,τι και να γίνει, όποια πολιτική και να παρθεί για το Δημογραφικό έως το 2053, έτος για το οποίο έχω κάνει την πρόβλεψη για το μέλλον.

Απλά, εάν παρθούν μέτρα υπέρ της γονιμότητας, υπέρ της μητρότητας και της πατρότητας, υπάρχει οικονομική ανάπτυξη, ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους, της κοινωνικής συνοχής, στήριξη των νέων στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία, όταν την ξεκινούν, κοινωνική κατοικία, δεν θα χρειαστούμε να φέρουμε περισσότερους ανθρώπους στη Δράμα στο μέλλον. Θα χρειαστεί να φέρουμε ανθρώπους, αλλά όχι τόσους πολλούς. Δηλαδή, το Δημογραφικό ζήτημα ουσιαστικά στη Δράμα σημαίνει ότι η περιοχή μειώνεται και για να πάψει να μειώνεται, δεν μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό, μπορούμε όμως να καταφέρουμε να έχουμε έναν πληθυσμό του οποίου η πληθυσμιακή δομή θα έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τα δικά μας. Αυτό το πράγμα θα το καταφέρουμε μέσω του επαναπατρισμού Δραμινών; Της προσέλκυσης ανθρώπων από άλλες περιοχές της Ελλάδας; Της προσέλκυσης Ελλήνων από τη διασπορά; Αυτό είναι ένα πράγμα το οποίο συζητείται και μένει να το δούμε στη συνέχεια.

Ωστόσο, τίποτα από όλα αυτά δεν θα γίνει, εάν δεν υπάρξουν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της περιοχής. Την ολόπλευρη ανάπτυξη της περιοχής. Και μην ξεχνάτε ότι πλέον υπάρχει και ένα πολιτισμικό χαρακτηριστικό στον πληθυσμό της Ελλάδας. Δηλαδή οι μικρές οικογένειες θεωρούνται κάτι αυτονόητο. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Για να αλλάξει όμως αυτό θα πρέπει να δώσουμε στον κόσμο να δει τα πράγματα διαφορετικά. Σε τελική ανάλυση, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η γέννηση ενός παιδιού, δεν είναι η υποχρέωση κανενός. Είναι δικαίωμά του. Ο άλλος κάνει τα παιδιά, επειδή το θέλει και επειδή νιώθει καλύτερα για το μέλλον. Νιώθει ότι έρχονται καλύτερες μέρες. Αυτό καταδεικνύει την ανάγκη της συνεργασίας και της δημιουργίας μακροχρόνιων και σταθερών πολιτικών τόσο από την κεντρική κυβέρνηση της Αθήνας όσο από την τοπική αυτοδιοίκηση και τους κοινωνικούς φορείς της περιοχής. αλλά αυτό προϋποθέτει και ένα διάλογο. Διάλογος στον οποίο θα συμμετέχουν όλοι χωρίς περιορισμούς. Και η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα και η κοινωνία των πολιτών και οι επιχειρηματίες, οι επιστήμονες φυσικά που είναι οι τεχνοκράτες και εξηγούν το φαινόμενο και φυσικά ο απλός πολίτης. Πρέπει να καταλάβουμε ότι εάν δεν γίνουν αυτά τα πράγματα, το μέλλον δεν θα είναι τόσο καλό».

Σχετικά με τη μείωση του πληθυσμού της Δράμας μέχρι το 2053, ο κ. Ζαφείρης είπε ότι «θα μειωθεί περίπου 20.000 ανάλογα με το σενάριο».