ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑΣ

 

Θεματική ημερίδα του Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας του Δ.Π.Θ. και του Επιμελητηρίου Δράμας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 15 Μαΐου 2025, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, στο πλαίσιο της Δραμοινογνωσίας 2025.

Ομιλητές στην ημερίδα ήταν η κ. Μαρία Δημοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια Μικροβιολογίας Οίνων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με θέμα «Ποικιλία Ασύρτικο» και ο κ. Στέφανος Γεωργιάδης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας, με θέμα «Παρουσίαση του προγράμματος “Πολιτιστικές Διαδρομές Οινικές Διαδρομές ITER VITIS του Συμβουλίου της Ευρώπης”».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε γευστική δοκιμή των μονοποικιλιακών και των χαρακτηριστικών οίνων blend Ασύρτικο με Sauvignon Blanc, ενώ η Δημόσια Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Δράμας ετοίμασε plateu τυριών και αλλαντικών για να συνοδεύσουν τις γεύσεις των κρασιών.

Σε δηλώσεις της η κ. Μαρία Δημοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια Μικροβιολογίας Οίνων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο Τμήμα Επιστημών Αμπέλου, Οίνου και Ποτών, ανέφερε ότι η παρουσία της στην ημερίδα που διεξήχθη στο πλαίσιο της Δραμοινογνωσίας αφορούσε στο «πώς οι γηγενείς μικροοργανισμοί που έχουμε στους ελληνικούς οίνους, μπορούν να επηρεάσουν τα αναλυτικά αποτελέσματα». Όπως είπε, «στην Ελλάδα δεν έχουμε εκμεταλλευτεί σε υψηλό βαθμό, τους γηγενείς μικροοργανισμούς. Αυτό σημαίνει ότι, κάθε περιοχή έχει διαφορετικό μικροβίωμα. Άλλους μικροοργανισμούς έχουμε στη Δράμα, άλλους θα βρούμε στη Σαντορίνη, άλλους στην Κρήτη.

Αν λοιπόν σκοπός της δικής μου έρευνας, είναι να δημιουργήσω μια συλλογή από όλη την Ελλάδα, να απομονώσω και να ταυτοποιήσω γηγενείς μικροοργανισμούς, στη συνέχεια αναπτύξαμε ένα γρήγορο τεστ στο εργαστήριο με φαινοτυπικά χαρακτηριστικά, όπου εφαρμόσαμε ένα μαθητικό μοντέλο. Από εκεί που είχαμε μια ομάδα μικροοργανισμών, καταλήξαμε στους καλύτερους.

Στη συνέχεια και με την επιλογή αυτών των μικροοργανισμών που κάναμε, εφαρμόσαμε ζυμώσεις σε εργαστηριακό επίπεδο και σε βιομηχανική κλίμακα. Άρα, τα αποτελέσματα που παρουσιάζω, είναι τα αποτελέσματα ζυμώσεων σε βιομηχανική κλίμακα σε ασύρτικο για τρεις συνεχόμενες χρονιές με γηγενείς ζύμες, με συγγενείς μικροοργανισμούς, τις οποίες συγκρίναμε με εμπορικά αντίστοιχα στελέχη που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Έτσι, δείξαμε, ότι, όταν συνδυάζουμε γηγενείς ζύμες, προτιμήθηκαν οι οίνοι που οινοποιήθηκαν με εμπορικά στελέχη που προέρχονται από το εξωτερικό είτε από την Γαλλία είτε από την Ιταλία.

Δείχνοντας λοιπόν ότι υπάρχει μεγάλο μέλλον και δυνατότητα στους Έλληνες παραγωγούς να μπορούν να εκμεταλλευτούν τους γηγενείς μικροοργανισμούς, με σκοπό να δημιουργήσουν οίνους ταυτότητας, οίνους που θα αναδείξουν και την ποικιλία που είναι το ασύρτικο και την περιοχή».

Ακόμη, η κ. Δημοπούλου επεσήμανε: «Θα προτείνω να αποσταλούν δείγματα από όλα τα οινοποιεία της Δράμας, ούτως ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα μικροβίωμα της Δράμας. Να μην πάμε μόνο από ένα – δύο οινοποιεία της Δράμας, αλλά από όλες τις περιοχές, ώστε να έχουμε ένα μια πιο σφαιρική εικόνα τι συμβαίνει στο μικροβίωμα». «Ο σκοπός είναι να δημιουργηθούν μικροοργανισμοί, που να μπορούν να εμβολιάζουν τα οινοποιεία της Δράμας για να αναδείξουμε την ταυτότητα της ποικιλίας του ασύρτικου στη Δράμα. Να έχουν έναν χαρακτήρα, μια ταυτότητα, να ενισχυθεί μέσω των γηγενών μικροοργανισμών. Εννοείται ότι από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να επιλέξει αυτό που θέλει», πρόσθεσε η επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης δήλωσε: «Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, ώστε το ασύρτικο της Δράμας να χαρακτηριστεί ως ένα ΠΟΠ πλέον κρασί χαρακτηριστικό για τη Δράμα και το Επιμελητήριο συμμετέχει με την παρουσίαση των Πολιτιστικών Διαδρομών του Iter Vitis, όπως έχουμε πιστοποιηθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Να πω ότι αυτά τα δύο συνδυάζονται, διότι το blend που δημιουργείται ουσιαστικά, προσθέτει στον πολιτισμό και στις πολιτιστικές διαδρομές και σαφώς οι επισκέπτες θα πρέπει να το γνωρίσουν σήμερα, έτσι όπως είναι στα οινοποιεία, με την ποιότητα την οποία έχει.

Θέλω να πω επίσης, ότι, ήδη σε συνεργασία με τα οινοποιεία, δρομολογούμε την σήμανση των οινοποιείων με την ταμπέλα της Ευρώπης και της πιστοποίησης του Iter Vitis, για τα επισκέψιμα οινοποιεία. Για τα υπόλοιπα θα υπάρξει μια ειδική αναφορά στο site του Iter Vitis και σταδιακά όποιος γίνεται επισκέψιμος θα λαμβάνει και την πινακίδα.

Μας ενδιαφέρει οι μικροί οινοποιοί να μπορέσουν να προχωρήσουν μπροστά και να επενδύσουν. Το Επιμελητήριο Δράμας θέλει να στηρίξει αυτές τις προσπάθειες, να κάνουν κάτι παραπάνω από αυτό που έχουν σήμερα και να γίνουν επισκέψιμοι και να συμβάλλουν στο σύνολο της παραγωγής του οίνου. Τα μικρά οινοποιεία βγάζουν εξαιρετικά κρασιά, και θεωρούμε ότι από εδώ και πέρα πρέπει να κάνουν βήματα μεγαλύτερα, πιο επιχειρηματικά».

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Αμπελουργίας και Οινολογίας κ. Σπύρος Μάμαλης σημείωσε: «Το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, συμμετέχοντας στη φετινή Δραμοινογνωσία, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Δράμας, διοργανώνει την ημερίδα με κύριο θέμα την ποικιλία ασύρτικο.

Η ποικιλία ασύρτικο, αποτελεί κομμάτι του ΠΟΠ Δράμας, καθώς καλλιεργείται από όλες σχεδόν τις οινοποιητικές επιχειρήσεις και κυκλοφορεί στην αγορά είτε ως μονοποικιλιακό κρασί, είτε ως blend που αποτελεί και ουσιαστικά την ναυαρχίδα του Δραμινού κρασιού.

Άρα, η ποικιλία αυτή εμφανίζει ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο για το παραγωγικό δυναμικό της περιοχής, όσο και για συνολικά τον οινοποιητικό κλάδο στην Ελλάδα, καθώς το ασύρτικο είναι μια από τις πιο αναγνωρίσιμες ποικιλίες διεθνώς και εκπροσωπεί την Ελλάδα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Έτσι λοιπόν, θέλουμε να αναλύσουμε αυτή την ποικιλία, να δούμε τις διαφορές που υπάρχουν σε κάθε περιοχή και κυρίως να γνωρίσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ασύρτικου της Δράμας και το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει, ώστε να ανταγωνιστεί στις διεθνείς αγορές. Η περιοχή παράγει ένα εξαιρετικής ποιότητας ασύρτικο, το οποίο μπορεί να μας εκπροσωπήσει σε όλες τις εκφάνσεις και έχει μεγάλο μέλλον στη Δράμα και θα βοηθήσει την περιοχή να αναπτυχθεί οικονομικά και να δημιουργήσει ταυτότητα».