Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σοφία Ζαχαράκη καθώς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδωνη για την ίδρυση Τμήματος Επιστήμης Υλικών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με έδρα τη Δράμα αλλά και Μεταλλευτικού Μουσείου κατέθεσε ο Βουλευτής Δράμας κ. Κυριαζίδης Δημήτρης.

Η πρόταση έρχεται ως απόρροια της ιδιαίτερης σημασίας που παρουσιάζει ο ορυκτός πλούτος της περιοχής, τόσο από γεωλογική όσο και από αναπτυξιακή σκοπιά. Όπως επισημαίνει ο κ. Βουλευτής, η Δράμα διαθέτει πλούσιο υπέδαφος με εξαιρετικά σημαντικά κοιτάσματα – από το παγκοσμίου φήμης μάρμαρο, έως τον γραφίτη και το μαγγάνιο, που πλέον έχουν ενταχθεί στη λίστα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις Στρατηγικές Κρίσιμες Πρώτες Ύλες (Απρίλιος 2024).

«Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και η εκρηκτική αύξηση της ζήτησης για υλικά που σχετίζονται με την κατασκευή μπαταριών και νέες τεχνολογίες, καθιστούν την ανάγκη για έρευνα, εξειδίκευση και αξιοποίηση αυτών των πόρων πιο επίκαιρη από ποτέ», υπογράμμισε ο Βουλευτής.

Η ίδρυση ενός Τμήματος Επιστήμης Υλικών στη Δράμα αναμένεται να συμβάλει:

-Στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου με σύγχρονες, φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους,

-Στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων και επιστημονικού δυναμικού,

-Στη δημιουργία νέων προοπτικών επαγγελματικής αποκατάστασης για τους νέους της περιοχής.

Η πρόταση συνοδεύεται και από την πρόβλεψη για την ίδρυση Μεταλλευτικού Μουσείου στη Δράμα, το οποίο θα λειτουργήσει ως επιστημονικό και πολιτιστικό κέντρο για την ανάδειξη της γεωλογικής και μεταλλευτικής κληρονομιάς της περιοχής, τιμώντας παράλληλα τους εργαζόμενους του κλάδου.

Ο κ. Κυριαζίδης τόνισε πως η πρότασή του συνδέεται και με προηγούμενη επισήμανση του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, κατά την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Δράμα τον Ιούνιο του 2024, καθώς επίσης και σε εκδήλωση του Συνδέσμου τον περασμένο Απρίλιο στην Αθήνα, αναφορικά με την αναγκαιότητα ίδρυσης σχετικού Πανεπιστημιακού Τμήματος.

«Η Δράμα μπορεί και πρέπει να γίνει εκπαιδευτικός, ερευνητικός και τεχνολογικός κόμβος στον τομέα των υλικών και των εξορυκτικών επιστημών. Είναι ώρα να επενδύσουμε στο μέλλον με γνώση, καινοτομία και σεβασμό στο περιβάλλον», κατέληξε ο Βουλευτής.

Η ερώτηση έχει ως εξής:     

Αθήνα, 14 Μαΐου 2025

ΑΠ: 385

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Την Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

κα Σοφία Ζαχαράκη

ΠΡΟΣ: Την Υπουργό Πολιτισμού

κα Λίνα Μενδώνη

ΘΕΜΑ: Ίδρυση Τμήματος Επιστήμης Υλικών στο Δ.Π.Θ. με έδρα την Δράμα

Αξιότιμες κυρίες Υπουργοί,

Όπως όλες οι περιοχές της χώρας μας, έτσι και η Δράμα διακρίνεται για τον φυσικό της πλούτο. Εκτός από τα ιδιαίτερα τοπία φυσικού κάλους, και το εύφορο έδαφος, στο οποίο βασίζεται ο πρωτογενής τομέας, ο πραγματικός φυσικός πλούτος κρύβεται βαθιά στο υπέδαφος, και είναι τα ορυκτά και τα μεταλλεύματα. Στην Δράμα υπάρχει μακρά και πλούσια εξορυκτική ιστορία, όπου ξεχωριστή θέση κατέχει το γνωστό πλέον ανά την υφήλιο Δραμινό μάρμαρο.

Όμως πιστεύω σθεναρά, ότι η εξορυκτική και μεταλλευτική δραστηριότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, εκτός από παρελθόν, έχει και μέλλον. Τα περισσότερα κοιτάσματα παραμένουν ανεκμετάλλευτα χωρίς να έχουν εξαντληθεί, και δεδομένων των νέων συνθηκών και των σύγχρονων εξορυκτικών μεθόδων, επανέρχονται στο προσκήνιο. Όσο περισσότερο ξεδιπλώνεται η 4η βιομηχανική επανάσταση και όσο εντονότερα η ζωή και η καθημερινότητα μας γίνεται αλληλένδετη με ένα πλήθος νέων τεχνολογιών και εφαρμογών, αυξάνει αντίστοιχα και η αναγκαιότητα για έρευνα, εξόρυξη και επεξεργασία ενός πλήθους ορυκτών και μεταλλευτικών στοιχείων.

Σύμφωνα με έγκυρες μελέτες και έρευνες, το πλούσιο σε πρώτες ύλες υπέδαφος της Δράμας κρύβει, ιδιαίτερα στην περιοχή του Φαλακρού Όρους, εκτός από το διεθνούς φήμης μάρμαρο, γραφίτη, μαγγάνιο, και οξείδια του μαγγανίου, όπως ο πυρολουσίτης. Αυτά τα ορυκτά μέταλλα αποτελούν απαραίτητες πρώτες ύλες και βασικά συστατικά για την παραγωγή μπαταριών οικιακής χρήσης, βιομηχανικής χρήσης, μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων ενώ έχουν και εφαρμογή στην βιομηχανία. Παράλληλα, ο γραφίτης και το μαγγάνιο ανήκουν πλέον και στην λίστα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Στρατηγικές Κρίσιμες Πρώτες Ύλες, όπως αυτή διαμορφώθηκε τον Απρίλιο του 2024. Εν ολίγοις, η αναμενόμενη εκτίναξη του ενδιαφέροντος και της ζήτησης για αυτά τα ορυκτά αναμένεται να προσδώσει αυξημένη βαρύτητα και ανανεωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον στις περιοχές όπου υπάρχουν κοιτάσματα.

Τούτων λεχθέντων, κρίνω εξαιρετικά επίκαιρη και αναγκαία την ίδρυση ενός Τμήματος Επιστήμης Υλικών στο Δ.Π.Θ. με έδρα την Δράμα, για την προαγωγή της έρευνας και των νέων, φιλικών προς το περιβάλλον τεχνικών εξόρυξης, καθόσον αναδύονται νέες μέθοδοι εξόρυξης και σύγχρονες τεχνικές εκμετάλλευσης και είναι αναγκαία η σχετική τεχνογνωσία. Σχετική επισήμανση για την αναγκαιότητα ίδρυσης του Τμήματος αναφέρθηκε ειδικά και από πλευράς του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος κατά την ημερίδα που πραγματοποίησε τον Ιούνιο του 2024 στην Δράμα. Η επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων μιας τέτοιας σχολής και ο βαθμός απορρόφησης τους από τις αντίστοιχες επιχειρήσεις τις περιοχής θα είναι υψηλός, καθότι στην ηλικιακή πυραμίδα των εργαζομένων στον κλάδο απουσιάζει το κομμάτι των ηλικιών μεταξύ 20 και 35 ετών.

Παράλληλα, και προς πλαισίωση αυτής της νέας σχολής θα πρότεινα και την ίδρυση ενός Μεταλλευτικού Μουσείου, όπου θα εκτίθενται δείγματα του ορυκτού πλούτου, θα παρουσιάζεται η εξέλιξη των μεθόδων εξόρυξης από το παρελθόν μέχρι και σήμερα, θα αποκαλύπτεται η γεωλογική ιδιαιτερότητα του υπεδάφους της Δράμας και σαφώς θα αποτελεί και φόρο τιμής προς τους εργάτες του κλάδου.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, ερωτάσθε κυρίες Υπουργοί:

  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ώστε να ιδρυθεί ένα τμήμα Επιστήμης Υλικών στο Δ.Π.Θ. με έδρα την Δράμα;
  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει το Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να ιδρυθεί ένα Μεταλλευτικό Μουσείο στην Δράμα;

Ο ερωτών Βουλευτής,

Δημήτριος ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ

Βουλευτής Ν. Δράμας