Σε ανακοίνωση του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νομού Δράμας κ. Αναστάσιου Νικολαΐδη αναφέρονται τα εξής:

Με επίκαιρη ερώτησή του ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νομού Δράμας κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης έθεσε το ζήτημα της καθιέρωσης Ημέρας Μνήμης για τα θύματα της Β’ Βουλγαρικής Κατοχής (1916-1918) στην Ανατολική Μακεδονία (Νομοί Δράμας, Καβάλας και Σερρών).

Πρόκειται για μια μαρτυρική περίοδο της τοπικής ιστορίας, καθώς χιλιάδες Έλληνες από την Ανατολική Μακεδονία μεταφέρθηκαν βίαια στη Βουλγαρία, βασανίστηκαν και θανατώθηκαν. Παράλληλα, ο τοπικός πληθυσμός υπέστη τη σκληρότητα της Βουλγαρικής Κατοχής με στόχο την εξόντωση και τον εκτοπισμό των Ελλήνων.

Ο κ. Νικολαΐδης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης, υπογράμμισε εξαρχής ότι δεν υπάρχει αντιπολιτευτικό περιεχόμενο σε αυτήν, αλλά κατατέθηκε για να μεταφερθεί ένα δίκαιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας στη Βουλή. Όπως είπε, «ο τόπος μου, η Δράμα, δυστυχώς έχει υποστεί πολλά δεινά στο πέρασμα των χρόνων. Αποκορύφωμα ήταν οι τρεις Κατοχές, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πολλοί συμπατριώτες μας. Οι πρόγονοί μας, σε τρεις διαφορετικές ιστορικές περιόδους, θυσιάστηκαν στον αγώνα τους για να διατηρήσουν την ελληνικότητα της περιοχής. Είναι σημαντικό αυτή η ιστορική μνήμη να περάσει στις επόμενες γενιές. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να υπάρξει η καθιέρωση Ημέρας Μνήμης για τα θύματα κάθε Κατοχής».

Όσον αφορά τις πρόσφατες ενέργειες σε τοπικό επίπεδο για την καθιέρωση Ημέρας Μνήμης για τα θύματα της Β’ Βουλγαρικής Κατοχής, ο κ. Νικολαΐδης στάθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Χωριστή, μετά από πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους Χωριστής, Δοξάτου, Αδριανής και το Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας (σύλλογοι Βώλακα, Καλής Βρύσης, Μοναστηρακίου, Ξηροποτάμου, Παγονερίου, Πετρούσας, Προσοτσάνης «Μέγας Αλέξανδρος» και Πύργων).

Στην απάντησή του, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεόδωρος Λιβάνιος αναγνώρισε το δίκαιο αίτημα και δεσμεύτηκε ότι θα καθιερωθεί Ημέρα Μνήμης για τα θύματα της Β’ Βουλγαρικής Κατοχής στην Ανατολική Μακεδονία. Συγκεκριμένα, στο επόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί μετά το Πάσχα, θα υπάρξει σχετική διάταξη, με την οποία θα καθορίζεται ως Ημέρα Μνήμης η τρίτη Κυριακή κάθε Σεπτεμβρίου.

Στη δευτερολόγια του, ο κ. Νικολαΐδης ευχαρίστησε τον Υπουργό για την ανταπόκρισή του και έθιξε το ζήτημα της διεκδίκησης επιστροφής από τη Βουλγαρία των κλαπέντων κειμηλίων από τις Ιερές Μονές της Εικοσιφοίνισσας στο Παγγαίο και του Τιμίου Προδρόμου στις Σέρρες. Όπως είπε, «οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής θα δώσουν την ευκαιρία ακόμη περισσότεροι νέοι να λάβουν ερεθίσματα και πληροφορίες για την ιστορία του τόπου μας. Γιατί πέρα από τον σεβασμό στη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι, είναι καθήκον μας τα μηνύματα της θυσίας τους να τα μεταδώσουμε στις επόμενες γενιές. Όπως επίσης οφείλουμε να μην ξεχνάμε τις κλοπές σημαντικών κειμηλίων από τις Ιερές Μονές της περιοχής μας, της Εικοσιφοίνισσας στο Παγγαίο και του Τιμίου Προδρόμου στις Σέρρες και να αγωνιστούμε για την επιστροφή τους».

Ο Υπουργός κ. Λιβάνιος στάθηκε θετικά διακείμενος στο ζήτημα της επιστροφής των κειμηλίων, αναφέροντας τα εξής: «Πράγματι, και τα κειμήλια τα οποία μεταφέρθηκαν από τον Βουλγαρικό στρατό κατά τη Β’ Βουλγάρικη Κατοχή, είναι κάτι το οποίο μπορεί να εξεταστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο μιας συνολικής στρατηγικής για τα κειμήλια και τα μνημεία τα οποία βρίσκονται εκτός χώρας. Η σχέση πλέον με τη Βουλγαρία είναι σε άλλο επίπεδο. Είμαστε μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας πλέον. Έχουμε άριστες διμερείς σχέσεις. Οπότε είναι κάτι το οποίο μπορεί να συζητηθεί και σε διακρατικό επίπεδο».

Η θετική έκβαση του αιτήματος καθιέρωσης Ημέρας Μνήμης για τα θύματα της Β’ Βουλγαρικής Κατοχής (1916-1918) στην Ανατολική Μακεδονία συμβάλλει στη διάσωση της ιστορικής μνήμης και αποτελεί σημείο αναφοράς στην προσπάθεια μετάδοσής της στις επόμενες γενιές. Πρόκειται για ένα οφειλόμενο χρέος προς τα θύματα και τις οικογένειές τους και σημαντική αναγνώριση της μαρτυρικότητας της περιοχής, καθώς και της ιστορικής αλήθειας.