Έκτακτη σύσκεψη για το θέμα της μετακίνησης στρατοπέδων του Νομού Δράμας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 13 Ιανουαρίου 2025 στο Διοικητήριο μετά από σχετική πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Μιχάλη Μουρβετίδη.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Βουλευτές του Νομού Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης και κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης, καθώς και ο κ. Δημήτρης Καρβούνης, ως εκπρόσωπος του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Ξανθόπουλου, οι Δήμαρχοι Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, Προσοτσάνης κ. Θόδωρος Αθανασιάδης, Δοξάτου κ. Γιώργος Βογιατζής, Κάτω Νευροκοπίου κ. Λευτέρης Ταμπουρίδης και Παρανεστίου κ. Αναστάσιος Καγιάογλου, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Κόντος, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αργύρης Πατακάκης και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής κ. Αλέξης Παναγιωτίδης.
Όπως έχει γίνει γνωστό, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των στρατιωτικών δομών της χώρας, αποφασίστηκε η μετακίνηση του 518 Μ/Π ΤΠ από το Κ. Νευροκόπι στο στρατόπεδο «Φωστηρίδη στη Δράμα και η μετακίνηση του 779 ΛΕΜ από το στρατόπεδο «Τριανταφύλλου» της Δράμας στην Ελευθερούπολη.
Στο πλαίσιο της σύσκεψης αποφασίστηκε η σύνταξη κοινής ανακοίνωσης, η οποία θα υπογράφεται από όλους τους συμμετέχοντες και η οποία θα αποσταλεί στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού. Με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση θα ζητείται η αναίρεση των αποφάσεων σχετικά με τα στρατόπεδα του Νομού Δράμας. Επίσης, για το απόγευμα της Τρίτης 14 Ιανουαρίου 2025 είναι προγραμματισμένη η πραγματοποίηση τηλεδιάσκεψης με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Θανάση Κοντογεώργη, ενώ παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο μετάβασης εκπροσώπων της Δράμας στην Αθήνα. Ακόμη, τέθηκε η πρόταση παρουσίας εκπροσώπων του Νομού Δράμας κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή κ. Αναστάσιου Νικολαΐδη στην Ολομέλεια της Βουλής για το θέμα των στρατοπέδων.
Οι δηλώσεις των θεσμικών εκπροσώπων
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης οι συμμετέχοντες παραχώρησαν δηλώσεις στα τοπικά Μ.Μ.Ε.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μουρβετίδης σημείωσε: «Καταλήξαμε ότι πρέπει να κινηθούμε άμεσα και δυναμικά, γιατί όπως είπε και ο Βουλευτής, ακόμα ούτε και ο Βουλευτής της κυβέρνησης έχει απάντηση στην ερώτηση τι άλλαξε από την πρώτη απόφαση που έβγαλε το Υπουργείο. Το κλίμα ήταν θετικό. Τα πολιτικά μπήκαν στην άκρη». Ακόμη, σχετικά με το ενδεχόμενο πραγματοποίησης αντίστοιχων συσκέψεων και στον μέλλον, ο κ. Μουρβετίδης είπε: «Επειδή όπως τόνισαν και πολλοί συνάδελφοι, δυστυχώς έχουμε πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις –εν ξεκίνησε καλά η χρονιά μας- θα το καθιερώσουμε γιατί είδα ότι το κλίμα ήταν όντως καλό».
Ο Βουλευτής κ. Κυριαζίδης ανέφερε: «Αυτή η διαχρονική αποψίλωση της Δράμας σε διάφορα επίπεδα από όλες τις κυβερνήσεις, πρέπει να πάψει σήμερα» και πρόσθεσε: «Η όποια αντιπολιτευτική εκμετάλλευση του ζητήματος ή χαιρεκακία που αντιλαμβανόμαστε και βλέπουμε αυτές τις μέρες, νομίζω ότι δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα και το πρόβλημα που διαχρονικά δυστυχώς συμβαίνει στον τόπο μας με απομακρύνσεις ιδρυμάτων, σχολών κοκ. Και αυτό δυστυχώς είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα και πρέπει να πάρουμε όλοι θέση καθαρή και ξάστερη, πέρα από όποια αντιπολιτευτική διάθεση και πρόθεση».
Ο Βουλευτής κ. Νικολαΐδης ευχαρίστησε τον κ. Μουρβετίδη για την πρωτοβουλία και επεσήμανε: «Από τη σύσκεψη το συμπέρασμα που βγήκε είναι ότι συμφωνούμε πως δεν διαφωνούμε. Ότι όλοι μαζί πρέπει να αγωνιστούμε για αυτό το πρόβλημα, που θα έπρεπε να αγωνιστούμε κάποιους μήνες πριν. Γιατί την ώρα που κάποιοι είχαν την πληροφορία ότι θα κλείσουν δύο και τρία στρατόπεδα, κάποιοι άλλοι επιβεβαίωναν ότι δεν θα κλείσει κανένα στρατόπεδο. Και εκεί θεωρώ ότι είναι το λάθος. Εύχομαι να μη ξανασυμβεί στο μέλλον». Ο κ. Νικολαΐδης κατέθεσε ως πρόταση να επαναλαμβάνεται η σύσκεψη, ώστε «να ιεραρχούνται προβλήματα, να καταγράφονται και να διεκδικούνται από τους Βουλευτές, τους Δημάρχους και τους Αντιπεριφερειάρχες». Επίσης ο κ. Νικολαΐδης κατέθεσε ως πρόταση να παραστούν οι θεσμικοί εκπρόσωποι της Δράμας στη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης που έχει καταθέσει για τα στρατόπεδα και ανέφερε: «Να μην έχουμε Βουλευτές Δήμων. Αυτό το κακό παρελθόν πρέπει να σταματήσει. Πρότασή μου ήταν επίσης να μην τρέχει ο καθένας πίσω από ένα Βουλευτή και να κάνει το κομματικό του παιχνίδι». «Να σταματήσουμε να ασχολούμαστε μεμονωμένα για το ίδιο όφελος», επεσήμανε ο κ. Νικολαΐδης, ο οποίος πρόσθεσε: «Η Δράμα οφείλει να είναι ενωμένη για το καλό των παιδιών της».
Ο κ. Καρβούνης σημείωσε: «Δυστυχώς η χρονιά για τη Δράμα δεν μπήκε καλά. Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά, όπως συνηθίζει, αιφνιδιάζει. Και αιφνιδιάζει αρνητικά». Όπως είπε, «η κυβέρνηση συνεχίζει να πολιτεύεται όχι απλώς αιφνιδιαστικά, αλλά αδιαφορώντας για τις κοινωνικές συνέπειες των πράξεών της. Η κυβέρνηση ουσιαστικά εφαρμόζει μνημόνια χωρίς μνημόνια. Κάνει συνεχώς υποτίθεται περικοπές δαπανών εκεί που θέλει, ενώ αλλού πλουσιοπάροχα μοιράζει πόρους, ειδικά στους οικονομικούς της χρηματοδότες». Ακόμη, ο κ. Καρβούνης επεσήμανε: «Συναποφασίσαμε σε ένα κοινό τρόπο δράσης. Από τη μια να καταγγελθεί ο αιφνιδιαστικός τρόπος και η εν κρυπτώ λειτουργία της κυβέρνησης. Ζητάμε να παρθεί πίσω αυτή η απόφαση και αποφασίσαμε αυτή μας τη θέση να την υπερασπίσουμε τόσο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και οι τρεις Βουλευτές της Δράμας όσο όμως και με δράσεις εντός της τοπικής κοινωνίας. Δηλαδή καλό είναι να πάμε και σε ένα συλλαλητήριο, όχι μόνο στο Νευροκόπι, αλλά και μέσα στη Δράμα, ειδικά τη μέρα που θα συζητηθεί στη Βουλή το θέμα».
Ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Ταμπουρίδης, σχετικά με την απομάκρυνση του στρατοπέδου από το Κ. Νευροκόπι, είπε: «Όλοι μαζί οι φορείς συμφωνήσαμε ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει και πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα σε αυτούς που αποφάσισαν και στην κυβέρνηση ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει για πολλούς και διάφορους λόγους. Πέρα από τους εθνικούς, υπάρχουν και λόγοι ουσίας και καθημερινότητας, υπάρχουν λόγοι λειτουργίας των σχολείων, γιατί πολλοί από τους αξιωματικούς έχουν τα παιδιά τους και κινδυνεύει η πληρότητα των δημοτικών σχολείων και φυσικά δεν θέλω ως Δήμαρχος να αρχίσουμε ξανά να κουβαλάμε τους αρρώστους και τους τραυματίες πάνω στα πικάπ και στα φορτηγά. Αυτή τη στιγμή έχουμε λύσει αυτό το θέμα και έχουμε δύο αξιωματικούς ή υπαξιωματικούς οι οποίοι είναι πληρώματα ασθενοφόρων. Πιστεύω ότι θα ακουστούμε». «Όταν υπάρχει βούληση όλα μπορούν να γίνουν σε μία νύχτα. Όπως και το πήραν σε μια νύχτα», πρόσθεσε ο κ. Ταμπουρίδης.
Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «είχε σταλεί από το γραφείο μου έγγραφο προς το Υπουργείο Άμυνας που έλεγε ότι ενόψει κάποιων φημολογιών –γιατί τότε ήταν φήμες-, σας στέλνω την άποψή μου και τις θέσεις μου». Όπως είπε, η θέση του ήταν ότι «δεν θα δεχτούμε καμία, μα καμία μετακίνηση, των στρατοπέδων. Αν σε κάποια περίπτωση σκέφτεστε να κάνετε κάποια μετακίνηση, θα δεχόμουν εάν ένα στρατόπεδο συγχωνευόταν με ένα άλλο σε επίπεδο πάλι γεωγραφικά του Δήμου μου». Ακόμη, ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε: «Είμαι κάθετα αντίθετος στην απομάκρυνση του 518 ΤΠ από το ιστορικό Νευροκόπι. Το Νευροκόπι, το οποίο όλα αυτά τα χρόνια που υπάρχει το στρατόπεδο, του δίνει ζωή. Άρα είναι για ιστορικούς λόγους, για οικονομικούς λόγους και πολλούς ακόμη εθνικούς λόγους. Να μην μετακινηθεί το 518, να μείνει στο Νευροκόπι. Ξεκάθαρα». Σχετικά με τον ΛΕΜ, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε: «Κακώς έγινε η σκέψη των όποιων πήραν την ευθύνη και την απόφαση να μετακινηθεί το ΛΕΜ στην Ελευθερούπολη. Μπορούμε κάλλιστα να φιλοξενήσουμε το ΛΕΜ στα δύο ακόμη στρατόπεδα Δράμας, ή στο 519 ή στο 165 Τάγμα Πυροβολικού». Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι από τη σύσκεψη βγαίνει μία φωνή, «ότι είμαστε εδώ και λέμε όχι σε οποιαδήποτε μετακίνηση ή κλείσιμο» και πρόσθεσε: «Αυτά τα προβλήματα ενώνουν τους πάντες. Δεν υπάρχουν χρώματα. Υπάρχουν μόνο άνθρωποι που υποστηρίζουν τον τόπο μας. Για αυτό είμαστε εδώ. Για αυτό μας εκλέξατε εσείς. Είμαστε εδώ χωρίς να κάνουμε βήμα πίσω. Θα δώσουμε όποια μάχη γίνεται σε όποιο βαθμό μπορούμε».
Ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Βογιατζής ανέφερε ότι «έχουμε αποφασίσει να αντιδράσουμε δυναμικά». Όπως είπε, «οι κινητοποιήσεις συμφωνήσαμε ότι πρέπει να ενταθούν τις επόμενες ημέρες». «Πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα», πρόσθεσε ο κ. Βογιατζής.
Ο Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου δήλωσε: «Κάποιοι αποφασίζουν για εμάς. Πιστεύω ότι γνωρίζουν καλύτερα από εμάς τι μέλλει γενέσθαι. Μπορεί όντως να μη χρειάζονται τα εκατοντάδες στρατόπεδα που είναι στην Ελλάδα και να πρέπει κάποια για λόγους οικονομίας να κλείσουν, να πρέπει να συγχωνευτούν. Συμφωνούμε. Απλά πρέπει να δει η κεντρική διοίκηση τον Νομό Δράμας γιατί έχουμε μείνει πίσω. Δυστυχώς αυτό που μαθαίνουμε καθημερινά είναι ότι θα φύγει κάτι από τον Νομό μας, θα κλείσει κάτι στον Νομό μας, υπάρχει δημογραφικό πρόβλημα, μειωνόμαστε. Σε κάθε απογραφή που γίνεται, βλέπουμε ότι είμαστε χιλιάδες μείον». «Μακάρι να ακυρωθεί η απόφαση και να πετύχουμε όλοι μαζί ενωμένοι για τον τόπο μας, για το κοινό καλό του Νομού Δράμας», πρόσθεσε ο κ. Καγιάγολου.
Ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Πατακάκης ανέφερε: «Ερήμην της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, βλέπουμε ότι παίρνονται αποφάσεις οι οποίες είναι πραγματικά σχεδιασμού, εκτός προγραμματισμού και εκτός ενημέρωσης της οποίας είχαμε μέχρι πρότινος για τα στρατόπεδα τα οποία θα παραμείνουν στην Περιφερειακή Ενότητα της Δράμας. Εμείς ως τοπική αυτοδιοίκηση, ως Περιφέρεια, αλλά και οι Βουλευτές, θα αντισταθούμε σε αυτό το γεγονός το οποίο μας βρίσκει προ εκπλήξεως όλους. Είναι ένα γεγονός το οποίο δεν τιμάει την κεντρική διοίκηση των Αθηνών, να παίρνει αποφάσεις, τις οποίες η τοπική κοινωνία δεν τις γνωρίζει και οι οποίες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο και στην τοπική οικονομία και στην τοπική κοινωνία. Σε αυτό πρέπει να αντισταθούμε όλοι μαζί, ενώνοντας τις φωνές μας, διεκδικώντας το αυτονόητο στο να παραμείνει και το 518 στο Κ. Νευροκόπι που παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο και το ΛΕΜ στον Δήμο Δράμας». Ακόμη, ο κ. Πατακάκης επεσήμανε: «Αυτές οι αποφάσεις χωρίς να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας, χωρίς να υπάρχει συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους, δεν τιμάνε κανέναν. Σε αυτό το πλαίσιο είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε μετακίνηση στρατοπέδου από τη Δράμα».
Ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Παναγιωτίδης δήλωσε: «Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση, παρόλο που δεσμεύτηκε ότι δεν θα κλείσει κάποιο στρατόπεδο, μας έπιασαν στον ύπνο και έκλεισαν δύο στρατόπεδα. Αποφασίσαμε όλοι μαζί ενωμένοι να πάμε να απαιτήσουμε να μείνουν ανοιχτά τα στρατόπεδα, γιατί δεν γίνεται αλλιώς. Συζητήσαμε τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες που θα έχει το κλείσιμο αυτών των δύο στρατοπέδων στον Νομό μας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό όλοι μαζί να στηρίξουμε να μείνουν ανοιχτά αυτά τα στρατόπεδα, γιατί αν κλείσουν αυτά, θα έχουμε και συνέχεια. Όπως βλέπετε, η κυβέρνηση μας αγνοεί τα τελευταία χρόνια. Το μόνο που έχουμε είναι να κλείνουν πράγματα». «Πιστεύω ότι όλοι μαζί ενωμένοι αυτή τη φορά θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε αυτό που είναι το δίκαιο για μας, αυτό που μας ανήκει και να μείνουν πλέον αυτά τα δύο στρατόπεδα ανοιχτά», πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτίδης.
Η αγωνία των εργαζομένων
Στο Διοικητήριο παρευρέθηκε και πολιτικό προσωπικό στον 779 ΛΕΜ, οι οποίοι εξέθεσαν τις απόψεις τους κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.
Σε δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ο κ. Δημήτρης Χαρίτου, εργαζόμενος στο ΛΕΜ, ανέφερε: «Χωρίς να ερωτηθούμε, ούτε εμείς ούτε οι τοπικοί άρχοντες της κοινωνίας, η κεντρική κυβέρνηση πήρε μια απόφαση να κλείσει τα στρατόπεδα στη Δράμα. Το στρατόπεδο του ΛΕΜ έχει μια μισθοδοσία κάθε μήνα περίπου 20.000-30.000. Όλα αυτά τα λεφτά μένουν στην τοπική κοινωνία. Βοηθάει την τοπική κοινωνία. Οι συνάδελφοι ΕΠΟΠ είναι οδηγοί ασθενοφόρων. Βοηθάμε σε οποιαδήποτε δραστηριότητα έχει ο Νομός Δράμας, στη δασοπυρόσβεση. Βγάζουμε ψωμιά, τροφοδοτούμε με καύσιμα τις υπηρεσίες. Όλα αυτά θα κλείσουν και θα νεκρώσει η Δράμα. Η Δράμα εδώ και χρόνια παίρνει την κατιούσα. Έχουμε γίνει πόλη πλέον γερόντων και αυτό δεν συμφέρει κανέναν. Παρακαλώ πάρα πολύ την κεντρική κυβέρνηση, τον Δήμαρχο, τον Αντιπεριφερειάρχη και όλους τους φορείς να συνδράμουν εργά και δυναμικά να μην κλείσουν τα στρατόπεδα στη Δράμα. Χρόνια τώρα φωνάζουμε, η Δράμα παίρνει την κατιούσα και έχει γίνει πόλη γερόντων. Η τοπική κοινωνία πρέπει να είναι με το μέρος μας».