Του Αναστάσιου Νικολαΐδη

Βουλευτή ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας

Τα ζητήματα που αφορούν τη χρήση γης σε επαρχιακές περιοχές της πατρίδας μας, όπως είναι η Δράμα, αλλά και άλλοι αντίστοιχοι απομακρυσμένοι και ακριτικοί Νομοί, δεν αφορούν μόνο το παρόν και την ανάπτυξη οικονομικής δραστηριότητας στην τρέχουσα στιγμή, αλλά κυρίως το μέλλον και τις επόμενες γενιές. Οι μη αστικές περιοχές καταγράφουν έντονη φθορά και η δημογραφική συρρίκνωσή τους αποτελεί μείζον εθνικό πρόβλημα, για το οποίο απαιτούνται άμεσα δραστικές κινήσεις. Είναι εξόχως σημαντικό, όσοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία στη χώρα μας, να υποστηρίζονται από το κράτος και όχι η ίδια η πολιτεία να τους θέτει εμπόδια, όπως συμβαίνει με τη δέσμευση σημαντικών για τον πρωτογενή τομέα εκτάσεων, με σκοπό την εγκατάσταση Α.Π.Ε. και κυρίως φωτοβολταϊκών πάρκων.

Δυστυχώς, η τακτική της κυβέρνησης στρέφει τους πολίτες ενάντια στις Α.Π.Ε., καθώς δίνονται άδειες άκριτα και χωρίς σχεδιασμό, ακόμη και για γη υψηλής παραγωγικότητας, απολύτως απαραίτητης για τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας, καθώς και για μικρομεσαίες επαρχιακές επιχειρήσεις, οι οποίες καλούνται να ξεπεράσουν ανυπέρβλητες δυσκολίες που προκαλούνται από κρατικές ενέργειες. Παράλληλα, η υπερσυγκέντρωση συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε μικρές εκτάσεις, πολλές φορές μάλιστα δίπλα σε οικισμούς, προκαλεί εύλογα αγωνία στους κατοίκους για το μέλλον κάθε τόπου, καθώς χρήσιμες εκτάσεις για τη γεωργία και την κτηνοτροφία δεσμεύονται με αλόγιστο τρόπο για εγκατάσταση Α.Π.Ε.

Επιπλέον, πολλαπλά προβλήματα προκύπτουν και από το γεγονός ότι στο αρχικό στάδιο της διαδικασίας αδειοδότησης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, δεν αποτελεί προαπαιτούμενο το ιδιοκτησιακό, με αποτέλεσμα να υποβάλλονται σωρηδόν αιτήσεις, απλά και μόνο για να δεσμευτούν εκτάσεις, χωρίς όμως να υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον. Είναι μια ακόμη στρέβλωση στον τομέα των Α.Π.Ε. που συμβάλλει στη δημιουργία κλίματος εναντίωσης από τις τοπικές κοινωνίες.

Η βασική ενέργεια που οφείλει να γίνει από πλευράς κυβέρνησης, ώστε να αρθούν τα σημαντικότερα προβλήματα και να εμπεδωθεί το αίσθημα δικαιοσύνης στους πολίτες, είναι ο χωροταξικός σχεδιασμός. Απαιτείται εκ των προτέρων χωροθέτηση για κάθε είδους δραστηριότητα, ώστε να γνωρίζουν ξεκάθαρα και οι τοπικές κοινωνίες, αλλά και όσοι ενδιαφέρονται για εγκατάσταση Α.Π.Ε., ποιες εκτάσεις προορίζονται για τη γεωργία και την κτηνοτροφία, ποιες αφορούν φωτοβολταϊκά και άλλες πηγές ενέργειας και ποιες διατίθενται για άλλες δραστηριότητες.

Ακόμη, για να αποφεύγονται φαινόμενα υπερσυγκέντρωσης, οι αιτήσεις είναι απαραίτητο να εξετάζονται συνολικά και όχι μεμονωμένα. Πριν προχωρήσει η αδειοδότηση, θα πρέπει η κάθε αίτηση να συσχετίζεται με τις υπόλοιπες στην ίδια περιοχή, ώστε να αποφεύγεται η εκτεταμένη επιβάρυνση σε συγκεκριμένα σημεία της χώρας.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό οι εγκαταστάσεις για φωτοβολταϊκά πάρκα να χωροθετούνται σε ικανοποιητική απόσταση από υφιστάμενους οικισμούς. Υπάρχουν χιλιάδες στρέμματα γης, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για αυτόν τον σκοπό και δεν υφίσταται κανένας λόγος να γειτνιάζουν με χωριά και εκτάσεις, ειδικά όταν αξιοποιούνται ήδη για την πρωτογενή παραγωγή.

Ο πληθυσμός στην επαρχία συρρικνώνεται και οι νέες και οι νέοι εγκαταλείπουν τα χωριά, αναζητώντας καλύτερη τύχη είτε στα αστικά κέντρα είτε στο εξωτερικό. Είναι καθήκον της πολιτείας να λειτουργεί υποστηρικτικά, έχοντας ως γνώμονα την ενίσχυση όσων συνεχίζουν να ζουν, παρά τις αντιξοότητες, σε απομακρυσμένες και μειονεκτικές περιοχές της χώρας. Είναι προφανές ότι ο σχεδιασμός για τις Α.Π.Ε. θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του την τοπική οικονομία της κάθε περιοχής, καθώς και την ενίσχυση των πολιτών που ζουν και βιοπορίζονται από τον πρωτογενή τομέα. Η αποφυγή χρήσης εκτάσεων γης υψηλής παραγωγικότητας, θα πρέπει να αποτελεί απαραίτητη  προϋπόθεση για την εγκατάσταση φωτοβαλταϊκών. Σε διαφορετική περίπτωση υποθηκεύεται το μέλλον της πατρίδας μας.

 

Το άρθρο του κ. Νικολαΐδη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής»