ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΤΣΑΚΙΡΙΔΟΥ

  • «Η υποστήριξη από τον Δήμο είναι ένα δικαίωμα που έχουν οι δημότες μας και όχι μια χάρη που τους γίνεται»
  • «Το ουσιαστικό μας έργο δεν θα το βρείτε σε δημοσιεύσεις και φωτογραφίες, αλλά στην καρδιά των ανθρώπων που ωφελούνται και στη ζεστασιά του σπιτιού τους»

 

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Εργασία… συν» παραχώρησε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Ισότητας των Φύλων, Προαγωγής και Προάσπισης της Δημόσιας Υγείας, Προσχολικής Αγωγής και Φροντίδας Οικογένειας του Δήμου Δράμας κ. Σοφία Τσακιρίδου, η οποία αναφέρθηκε στις ανάγκες που καταγράφονται στον Δήμο Δράμας όσον αφορά την στήριξη πολιτών σε βασικές τους ανάγκες. Παράλληλα, η κ. Τσακιρίδου παρουσίασε τις δράσεις που υλοποιούνται από τον Δήμο Δράμας για την ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες που είναι στην τρίτη ηλικία. Τέλος, η κ. Τσακιρίδου μίλησε για τον πρώτο χρόνο της νυν Δημοτικής Αρχής και τον τρόπο με τον οποίον λειτουργεί η διοίκηση του Δήμου Δράμας.

Κυρία Τσακιρίδου, είστε Αντιδήμαρχος στο ιδιαίτερα ευαίσθητο κομμάτι της Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Δράμας. Πρώτα από όλα, τι δείχνουν τα στοιχεία που έχετε στη διάθεσή σας; Πώς είναι η κατάσταση στον Δήμο Δράμας όσον αφορά την ανάγκη στήριξης πολιτών για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε βασικές τους ανάγκες;

Καθημερινά βρίσκομαι στο Τμήμα της Κοινωνικής Προστασίας και Ισότητας των Φύλων, καθημερινά επικοινωνώ με συνδημότες μου και συναντώ ανθρώπους που χρήζουν ενίσχυσης και οικονομικής κυρίως στήριξης. Πληροφορούμαι αναφορές από τους κοινωνικούς λειτουργούς, για θύματα βίας ή παραμέλησης ανηλίκων.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην Δράμα, καταγράφει η υπηρεσία μέσα από τον αριθμό των αιτήσεων που δέχεται, πως έχουν εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας και δυσκολεύονται να καλύψουν βασικές ανάγκες, στέγασης, τροφής, υγείας ενώ τελευταία αντιμετωπίζουν και την ενεργειακή φτώχεια. Διαπιστώνεται κοινωνική απομόνωση και έλλειψη υποστηρικτικού οικογενειακού περιβάλλοντος που σε συνδυασμό με την ανεργία δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερη αδυναμία και εδώ πρέπει η κοινωνική στρατηγική του Δήμου για τα επόμενα χρόνια, να εστιάσει όχι μονάχα στην καταβολή των επιδομάτων, αλλά σε μια συντονισμένη προσέγγιση μεταξύ των υπηρεσιών και των ευάλωτων πολιτών με σκοπό την δικτύωσή τους, καθώς και τη δημιουργία συνθηκών εξωστρέφειάς τους. Η εξωστρέφεια δεν είναι μόνο εργαλείο για τη βελτίωση της ζωής τέτοιων ατόμων, αλλά και για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Με την ανακοίνωση υποβολής αιτήσεων κάποιας παροχής εθνικής ή τοπικής εμβέλειας, είναι, κάθε φορά, περισσότερες οι αιτήσεις από τον προηγούμενο έτος τα τελευταία χρόνια.

Πρόσφατα δόθηκε και άλλη παράταση προθεσμίας για την υποβολή δικαιολογητικών για τους ωφελούμενους του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Στα Δημοτικά Συμβούλια του Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, εισηγούμαι τριπλάσιο και τετραπλάσιο αριθμό έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων για δημότες μας. Παραδείγματα και στοιχεία υπάρχουν πολλά.

Το έργο της Κοινωνικής Υπηρεσίας και των υποστηρικτικών της δομών είναι πολύπλευρο και σύνθετο, όμως εξίσου πολύ σημαντικό, μεγάλο και ταυτόχρονα εκκωφαντικά σιωπηρό. Το ουσιαστικό μας έργο δεν θα το βρείτε σε δημοσιεύσεις και φωτογραφίες, αλλά στην καρδιά των ανθρώπων που ωφελούνται και στη ζεστασιά του σπιτιού τους.

Μπορεί οι ωφελούμενοι από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου να αισθάνονται συνήθως ανακούφιση και υποστήριξη, αλλά διαπίστωσα πως αντιμετωπίζουν και συναισθήματα στιγματισμού ή απογοήτευσης αν οι υπηρεσίες δεν ανταποκρίνονται πλήρως στις προσδοκίες τους. Προσπαθούμε όλοι να έχουμε μια πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση, με καλύτερη ενημέρωση και διαθέσιμο χρόνο για αυτούς, ώστε να μπορούν να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και την ικανοποίησή τους προς τις υπηρεσίες μας ακόμη κι αν δεν γίνουν ωφελούμενοι μας. Η υποστήριξη από τον Δήμο είναι ένα δικαίωμα που έχουν οι δημότες μας και όχι μια χάρη που τους γίνεται.

Είναι πολύ σημαντικό και άξιο παραδειγματισμού, το γεγονός ότι υπάρχουν επιχειρηματίες στη Δράμα, που μας ευεργετούν, όπως για παράδειγμα τον μήνα Σεπτέμβριο που μας δώρισαν σχολικές τσάντες, σχολικά είδη και χαρτικά για μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Ο αριθμός τους ξεπέρασε τις προσδοκίες μας από κάθε άλλη φορά.

Να ενημερώσω ότι ο Δήμος Δράμας μέσω της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής υπέβαλε πρόταση χρηματοδότησης της Πράξης με τίτλο «Δράμα 2030 – Κοινωνική Ατζέντα».

Η Πράξη εντάσσεται στην εγκεκριμένη ΣΒΑΑ Δήμου Δράμας 2021-2027. Η Πράξη «Δράμα 2030-Κοινωνική Ατζέντα» έχει ως αντικείμενο τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης κοινωνικής στρατηγικής σε τοπικό επίπεδο. Από αυτή προβλέπεται να ωφεληθεί το σύνολο των πολιτών της Δράμας μια και θα δημιουργηθεί μία ολοκληρωμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση των κοινωνικών θεμάτων της πόλης.

Η Πράξη θα περιλαμβάνει την αναλυτική αποτύπωση του δημογραφικού και κοινωνικού προφίλ του Δήμου καθώς και την καταγραφή, ανάλυση και κριτική αξιολόγηση του συνόλου των προβλημάτων που δύναται να αποτυπωθούν. Επίσης θα αφορά την καταγραφή του συνόλου των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών που παρέχονται από τον Δήμο Δράμας και την κριτική αποτίμηση τους σε σχέση με τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Στην Πράξη «Δράμα 2030-Κοινωνική Ατζέντα» θα αποτυπωθούν το όραμα, οι κατευθυντήριες αρχές και οι άξονες για την στρατηγική ανάπτυξης μιας ολοκληρωμένης κοινωνικής ατζέντας με χρονικό ορίζοντα το 2030, με στόχο την κατάρτιση ενός επιχειρησιακού σχεδίου που θα βελτιώσει την άσκηση κοινωνικής πολιτικής και θα ενισχύσει τη κοινωνική ανάπτυξη του Δήμου Δράμας.

Ο Δήμος Δράμας σε ποιες ενέργειες προβαίνει ώστε να στηρίξει τους πολίτες που το έχουν ανάγκη;

Κατά την άποψή μου σήμερα μετά την οικονομική κρίση, την κρίση αξιών και την πρόσφατη υγειονομική κρίση, τις αλλαγές που παρατηρούμε στην ζωή και συμπεριφορά των συνανθρώπων μας και μιας ολόκληρης κοινωνίας, οι κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων θα πρέπει να λειτουργούν ως επιταχυντές της ανάπτυξης και όχι σαν τροχοπέδη ανάπτυξης.

Πρέπει να συνδυάζουν υψηλές επιδόσεις σε τρεις τομείς:

  1. Στην αποτελεσματική προστασία των πολιτών από τις ατυχίες της ζωής (π.χ. επιδόματα στέγασης, αναπηρίας, ΚΕΑ, υπηρεσίες υγείας κλπ.),
  2. Στη διευκόλυνση της απασχόλησης μέσω υπηρεσιών (π.χ. βρεφονηπιακοί σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι, Κ.Η.Φ.Η.) και ρυθμίσεων (π.χ. γονικές άδειες) που επιτρέπουν στα νέα ζευγάρια, και ιδίως στις γυναίκες, να συνδυάζουν αρμονικά εργασία και οικογένεια,
  3. Στην επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο των πολιτών (δηλαδή στην καλή υγεία και στις δεξιότητές τους), ώστε να ζουν καλύτερα ως άτομα, και να είναι παραγωγικότεροι ως εργαζόμενοι και επιχειρηματίες.

O Δήμος Δράμας και συγκεκριμένα το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας και Ισότητας των φύλων, με τους λίγους όμως και καλούς υπαλλήλους, που διαθέτει, υλοποιεί δράσεις και προγράμματα που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ευάλωτων συμπολιτών μας και ειδικότερα οικογενειών που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό ή που απειλούνται να βρεθούν στην κατάσταση αυτή.

Προς αυτή την κατεύθυνση και με ιδιαίτερο σεβασμό στην προσωπικότητα του κάθε ατόμου υποστηρίζει τα νοικοκυριά που κατοικούν εντός διοικητικών ορίων του Δήμου, με οικονομικές παροχές ή με υπηρεσίες και αγαθά με προτεραιότητα σε:

-Μονογονεϊκές οικογένειες όπου ο/η γονέας είναι μακροχρόνια άνεργος/άνεργη

-Οικογένειες με ανήλικα τέκνα όπου και οι δύο γονείς είναι μακροχρόνια άνεργοι

-Οικογένειες με παιδί/παιδιά με αναπηρία

-Οικογένειες που αντιμετωπίζουν έκτακτο και σοβαρό γεγονός το οποίο πλήττει άμεσα την οικονομική τους κατάσταση (μετά από σχετική κοινωνική έκθεση της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου)

-Πολύτεκνες οικογένειες

-Οικογένειες με ανήλικα τέκνα

-Μοναχικά άτομα άνω των 65 ετών

Τα προγράμματα εθνικής εμβέλειας που υλοποιούμε είναι τα εξής:

-Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

-Επίδομα Στέγασης

-Επίδομα Γέννησης

-Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων

-Προνοιακά Επιδόματα Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής

-Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων σε μέλη της Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας

-Επίδομα Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών

Υπάρχουν όμως σημαντικές παροχές όπως οι Υπηρεσίες Κατ’ Οίκον Βοήθειας που μετά από την πρώτη επίσκεψή μου, διαπίστωσα την ακαταλληλότητα του χώρου εγκατάστασής τους και μέλημα μου ήταν να ενταχθούν οι εργαζόμενοι στην κεντρική δομή των Κοινωνικών Υπηρεσιών και χωροταξικά και λειτουργικά. Πώς άλλωστε απαιτούμε να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, αν αυτοί οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν έχουν τις καλύτερες συνθήκες εργασίας όπως και οι συνάδελφοί τους και δεν νιώθουν το αίσθημα της ομάδας και του ανήκειν;

Έτσι εδώ και αρκετούς μήνες, με μεγάλη προσπάθεια της Προϊσταμένης του τμήματος, τα γραφεία τους βρίσκονται στο ισόγειο του Διοικητηρίου μεταξύ των υπολοίπων που ανήκουν στην Κοινωνική Υπηρεσία.

Αναλυτικότερα λοιπόν παρέχουμε:

-Υπηρεσίες Κατ’ Οίκον Βοήθειας και υποστήριξης

-Απόφαση αναγνώρισης δικαιώματος παροχής δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης

-Μείωση δημοτικών τελών

-Κοινωνικά φροντιστήρια/Υποστηρικτική διδασκαλία

-Κατάστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δήμου Δράμας

-Καταβολή χρηματικών βοηθημάτων σε απόρους

-Συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη από επαγγελματία ψυχολόγο

Για πρώτη φορά φέτος, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών οργανώθηκαν ομαδικές συναντήσεις καθώς και ατομικές συνεδρίες με ασθενείς και φροντιστές τους και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Επίσης γονείς κυρίως αλλά και μαθητές κατά το διάστημα των πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά και εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν προσωπικά και οικογενειακά προβλήματα. Μπορεί ο κάθε Δημότης να κλείσει ραντεβού και εντελώς δωρεάν να επισκεφτεί την ψυχολόγο του τμήματος καθώς και του Κέντρου Κοινότητας. Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να μιλήσεις χωρίς να σκεφτείς το οικονομικό κόστος.

Σχετικά με την τρίτη ηλικία, σε τι κατάσταση βρίσκονται τα ΚΑΠΗ του Δήμου και πώς σκοπεύετε να αναβαθμίσετε τις υπηρεσίες που παρέχουν προς τους συμπολίτες μας;

Είναι βέβαιο και μετρήσιμο, ότι ο πληθυσμός της χώρας γερνάει συνεχώς και αυτό αφορά και τον Δήμο της Δράμας. Με την επαφή μου με τα μέλη των ΚΑΠΗ, ομολογώ πως συνδέθηκα πολύ γρήγορα μαζί τους, αποκόμισα πολλά πράγματα, συνάντησα ανθρώπους που είναι ενεργά μέλη του κοινωνικού μας συνόλου, ένα ζωντανό κύτταρο που εκπέμπει δυναμισμό, γνώση, σοφία, εμπειρία και πρέπει να έχουν ενεργό και αναγνωρίσιμο ρόλο στην κοινωνία μας.

Στην Διεύθυνση Προσχολικής Αγωγής και Φροντίδας Οικογένειας, έχει δημιουργηθεί με την ενσωμάτωση του πρώην Νομικού Προσώπου στον Δήμο της Δράμας, Τμήμα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων και Φροντίδας Οικογένειας.

Το Τμήμα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων και Φροντίδας Οικογένειας εποπτεύει, συντονίζει και κατευθύνει την εφαρμογή σύγχρονων τάσεων κοινωνικής παροχής και φροντίδας στα μέλη του και μεριμνά για την εύρυθμη λειτουργία τους. Από το φθινόπωρο έχουμε και υπεύθυνο Κοινωνικό Λειτουργό για την οργάνωση και λειτουργία των τριών ΚΑΠΗ, της Χωριστής, του Ξηροποτάμου και της Δράμας. Το γεγονός ότι δεν έχουμε μόνιμο προσωπικό σε όλες τις θέσεις εργαζομένων αλλά μέσα από προγράμματα της Δ.ΥΠ.Α. μας δυσκολεύει σε ότι αφορά τη συνέχεια. Γιατί ομολογώ πως προγραμματίζονται τόσο ωραίες και ενδιαφέρουσες δράσεις, ιδιαίτερα στον Ξηροπόταμο που στο τέλος του προγράμματος, θα χάσουμε μία εξαιρετική συνεργάτιδα με την οποία 2 χρόνια τώρα τα μέλη συνδέθηκαν μαζί της. Έχει διοριστεί μια νέα υπάλληλος Κοινωνική Λειτουργός, που πέτυχε μέσω ΑΣΕΠ στο Δήμο μας και ελπίζω να έρθει πολύ σύντομα για να μην έχουμε κενά.

Το θετικότερο όμως όλων, είναι ότι όλα τα μέλη των ΚΑΠΗ είναι πολύ συνεργάσιμα και δημιουργικά κι έτσι διευκολύνεται το έργο μας

Σε ότι αφορά την αναβάθμιση των υπηρεσιών, από την αρχή της διοίκησης του Δημάρχου κ. Γιώργου Παπαδόπουλου, ως υπεύθυνη Αντιδήμαρχος ανέλαβα την πρωτοβουλία να δημιουργήσω ομάδες μελών του ΚΑΠΗ Δράμας ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων, σε συνεργασία με εθελοντικό σύλλογο, ώστε τα άτομα αυτά να, αποκτήσουν την ικανότητα της εξόφλησης λογαριασμών τους, να κάνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές με τράπεζες και ηλεκτρονικά καταστήματα αγορών ή και να προβούν στην έκδοση μέσω gov κάποιων βεβαιώσεων. Άλλωστε οι περισσότεροι είναι χρήστες των κοινωνικών δικτύων και αυτό με προβλημάτισε μήπως σε δεύτερο χρόνο η εκμάθηση ξένης γλώσσας, κυρίως των αγγλικών θα τους ήταν χρήσιμη για την εκπαίδευση τους στη χρήση κινητών τηλεφώνων και Η.Υ.

Εκπαιδεύτηκαν σε θέματα υγιεινής διατροφής, συστατικών των τροφών και κινδύνων εμφάνισης αλλεργιών.

Πραγματοποιήθηκαν πολιτιστικές επισκέψεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο, σε εκθέσεις του Σαντριβαν Τζαμί και σε εκθέσεις ζωγραφικής.

Ακολούθησαν δραστηριότητες ομαδικής ψυχαγωγίας όπως είναι η παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων αλλά και η λειτουργία χορωδίας.

Σκέφτομαι σε συνεργασία με την υπηρεσία και τα μέλη, να δημιουργήσουμε θεατρικές ομάδες και διαγενεακά προγράμματα σε συνεργασία με σχολεία ή ομάδες νέων, κάτι ανάλογο που γίνεται στο Κ.Η.Φ.Η. και αφήνει κάθε φορά θετικό αποτύπωμα ενσυναίσθησης σε κάθε ηλικία.

Δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ την λέξη ηλικιωμένοι, αλλά η αλήθεια είναι ότι από το 1984 που ιδρύθηκαν τα ΚΑΠΗ μέχρι σήμερα, τα χαρακτηριστικά τους έχουν διαφοροποιηθεί, οι γνώσεις τους είναι πολύ περισσότερες και οι ανάγκες τους πολύ διαφορετικές, από την προσφορά ενός καφέ ή συνταγογράφησης των φαρμάκων τους. Γνωρίζουν πολλά και διψούν να μάθουν περισσότερα και σε αυτή την ηλικία. Είναι πρόθυμοι εθελοντικά να συμμετέχουν σε κοινωνικές δράσεις και το κάνουν. Για αυτό δεν πρέπει να παραβλέψουμε τη δυναμική αυτού του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτουμε.

Ο Δήμαρχος Δράμας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε ότι αφορά τους ηλικιωμένους και αυτό είναι γνωστό σε όσους τον γνωρίζουν καλά. Μπορεί να μην βρίσκεται κοντά τους συχνά, λόγω υποχρεώσεών του, αλλά μέλημά του είναι να βελτιώνουμε κάθε φορά τις συνθήκες παραμονής τους στον χώρο, καθώς και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Μια τελευταία πρότασή του για τα μέλη των ΚΑΠΗ, είναι η πρόσληψη γυμναστή για την εκμάθηση και εξάσκησή τους στην κολύμβηση, στο νέο κολυμβητήριο τόσο για λόγους υγείας όσο και ευεξίας.

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι το 2025 με διεθνή διαγωνισμό θα ξεκινήσει το έργο της ανακαίνισης και διαμόρφωσης του πρώην 2ου παιδικού σταθμού στην οδό Βεργίνας, ώστε να διαθέτει όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, για την αδειδότηση και λειτουργία του ως ΚΑΠΗ Δράμας, με άνετους και εργονομικούς χώρους, εύκολη πρόσβαση για ΑμεΑ χωρίς σκάλες και πατάρια που υπάρχουν σήμερα.

Δυστυχώς ο υφιστάμενος χώρος λειτούργησε προσωρινά εκεί χωρίς να είναι κατάλληλος και μέχρι σήμερα τα προβλήματα λειτουργικότητας παραμένουν. Στον νέο χώρο υπάρχει και εξωτερικός περιβάλλοντας χώρος που θα δίνει τη δυνατότητα στα μέλη να παραμένουν περισσότερες ώρες και να αναπτύσσουν νέες δραστηριότητες.

Είναι στοίχημα για εμένα αυτό το έργο. Τους αξίζουν τα καλύτερα Στα μάτια τους βλέπω κάθε φορά τους γονείς μου και αυτό με κάνει να το βάζω, ψηλά στον πίνακα των προτεραιοτήτων της Αντιδημαρχίας μου.

Τέλος, με βάση το γεγονός ότι συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ανάληψη των καθηκόντων της διοίκησης του Δήμου Δράμας από τον κ. Γιώργο Παπαδόπουλο, πώς κρίνετε συνολικά το έργο της Δημοτικής Αρχής;

Ομολογώ ότι ο χρόνος πέρασε πολύ γρήγορα και όλοι μας, χωρίς καμία εξαίρεση, με πρώτο από όλους τον Δήμαρχο, σκύψαμε το κεφάλι να δουλέψουμε, εμείς οι νέοι στην αυτοδιοίκηση, αρχικά να γνωρίσουμε τη διοίκηση του Δήμου και στη συνέχεια να αναγνωρίσουμε τις ανάγκες που υπάρχουν σε κάθε τομέα της. Καταγράψαμε τις δυνατότητες που έχουμε και ότι δεν έχουμε, το αναζητούμε ή ακόμη και το δημιουργούμε. Για μένα προσωπικά είναι πρόκληση η επίλυση κάθε προβλήματος.

Η αξιολόγηση του έργου μας αυτή την στιγμή δεν είναι εύκολο για μένα να γίνει, ούτε πιστεύω θα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα διότι είναι πολύ νωρίς…

Πρέπει να πηγαίνουμε μπροστά και να κοιτάμε ταυτόχρονα πίσω, στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Έχουν γίνει βήματα προς την επίτευξη των προτεραιοτήτων που είχαν ανακοινωθεί πριν τις εκλογές.

Υπάρχει διαφάνεια ενεργειών και συμβούλια λογοδοσίας.

Όμως δεν έχει σημασία η γνώμη η δική μου, όσο των δημοτών για το έργο της Δημοτικής μας Αρχής, αφού τα λόγια λέγονται εύκολα και τα παίρνει ο αέρας, ενώ οι πράξεις θέλουν σκληρή δουλειά, υπομονή επιμονή και χρόνο. Εμείς έχουμε χρόνο.

Γιατί όπως έλεγε και ο Ευριπίδης ο χρόνος δίνει όλες τις απαντήσεις. Είναι πολύ ομιλητικός και δεν χρειάζεται καν τις ερωτήσεις! Σας ευχαριστώ πολύ.