Σε ανακοίνωση του Σωματείου Μικροπωλητών Ν. Δράμας αναφέρονται τα εξής:

Η Α’Αντιπρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε. Δράμας και Πρόεδρος του Σωματείου Μικροπωλητών Ν. Δράμας κ. Παρασκευή Παπαδοπούλου και η Αντιπρόεδρος του Σωματείου κ. Παρασκευή Παρμαξίδου ως μέλη της «Ομοσπονδίας Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών Παραγωγών Επαγγελματιών Αγροτικών και Βιομηχανικών ειδών Ελλάδος εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης» πραγματοποίησαν επίσκεψη τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου στο Υπουργείο Ανάπτυξης – μαζί με τον Πρόεδρο της παραπάνω Ομοσπονδίας κ. Στέφανο Τομαρόπουλο – όπου συναντήθηκαν με τον Γεν. Γραμματέα Εμπορίου κ. Σωτήρη Αναγνωστόπουλο.

Κύριο θέμα της συνάντησης με τον Γεν. Γραμματέα Εμπορίου ήταν η μεταφορά αρμοδιοτήτων λαϊκών αγορών από τους Δήμους σε Α.Ε. που μόνος μέτοχος είναι ο δήμος.

Συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι ακόλουθες προτάσεις:

1) Κατάργηση της διοικητικής άδειας

2) Κατάργηση της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας

3) Ένας ενιαίος κανονισμός για όλες τις λαϊκές αγορές.

4) Ενιαίο ημερήσιο δικαίωμα καθορισμένο από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Με το 75% στους Δήμους, το 24% στην Περιφέρεια και το 1% στο Υπουργείο ανάπτυξης.

5) Υποχρεωτική εγγραφή στο Εμπορικό Επιμελητήριο.

6) Ενιαία μέτρα με κατώτατο όριο τα έξι μέτρα πρόσοψης.

7) Άνοιγμα για διόρθωση δήλωσης ημερών εργασίας.

8) Προκήρυξη κάθε έτος για κατάληψη κενών θέσεων, από υφισταμένους πωλητές από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Με μοριοδότηση:

Α) 5 πέντε μόρια για κάθε έτος παλαιότητας

Β) 30 μόρια προαιρετικά για φορολογική ενημερότητα

Γ) 10 δέκα μόρια για κάθε ημέρα εργασίας που οι πωλητές δεν εργάζονται.

9) Εξάμηνη διορία για παραγωγούς με μικρό κλήρο για να γίνουν επαγγελματίες. Και στην Περιφέρεια. Όπως έγινε στην Αττική.

10) Προκήρυξη ενδιαφέροντος από το Υπουργείο Ανάπτυξης, για συμμετοχή στις λαϊκές αγορές από ανέργους σε κενά που δεν έχουν καλυφθεί από υφισταμένους πωλητές. Κάθε δύο έτη.

Τέλος, η Ομοσπονδία διατύπωσε την άποψη ότι η παράλληλη αγορά παραγώγων μόνο το παρεμπόριο μπορεί να ωφελήσει. Όπως έγινε με τις πράσινες αγορές το 2013-2014, όπου ακόμα και σήμερα παράνομα λειτουργούν κάποιες εξ αυτών, με την αρωγή των ελεγκτικών μηχανισμών. Η Ομοσπονδία ζήτησε να νομιμοποιηθούν όλες οι λαϊκές αγορές στην Περιφέρεια.

Γιατί με βάση τα στοιχεία της Ομοσπονδίας το 65% των λαϊκών αγορών δεν είναι δηλωμένες στον ΟΠΣΣΑ. Γι’ αυτό τον λόγο:

Σε περίπτωση που οι φορείς λειτουργίας –Δήμοι και περιφέρεια -δεν εναρμονίζονται με την κείμενη νομοθεσία που διέπει το υπαίθριο εμπόριο, με αποτέλεσμα να ζημιώνονται οι πωλητές παραγωγοί και επαγγελματίες, η Ομοσπονδία αναλαμβάνει την άμεση ενημέρωση των αρμόδιων Υπουργείων: Ανάπτυξης, Εσωτερικών Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη για την επιβολή κυρώσεων όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.

Αυτό βέβαια σε περίπτωση που οι φορείς λειτουργίας δεν αποδεχτούν να λειτουργούν οι υπαίθριες αγορές νόμιμα.