Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νομού Δράμας κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης, αναφέρθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής στα σημαντικά προβλήματα στον χώρο της Υγείας στη Δράμα, για τα οποία η κυβέρνηση παραμένει ανήμπορη να δώσει λύσεις. Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για τον Προσωπικό Ιατρό, ο κ. Νικολαΐδης υπογράμμισε ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης έρχονται πολύ αργά και δεν είναι αυτές που έχει ανάγκη η κοινωνία.

Ειδικότερα, ο κ. Νικολαΐδης στάθηκε στο ζήτημα της πρόσληψης ιατρών για τις ανάγκες του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, λέγοντας ότι «ως τοπική κοινωνία εδώ και πέντε χρόνια προσπαθούσαμε να πείσουμε την κυβέρνηση ότι ένα από τα πολλά αναγκαία μέτρα, είναι να κηρύξει το Νοσοκομείο της περιοχής ως άγονο. Αυτό τελικά έγινε, μόλις πριν από μερικούς μήνες». Παράλληλα, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του, καθώς η προκήρυξη για την πλήρωση 7 θέσεων ιατρών για το Γ.Ν. Δράμας δεν είχε ουσιαστικό αντίκρισμα.

Ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι οι μέχρι τώρα πρωτοβουλίες της κυβέρνησης δεν στάθηκαν ικανές για να φέρουν γιατρούς στον τόπο μας και άσκησε κριτική, καθώς πέρα από τα οικονομικά κίνητρα, δεν έχουν καθοριστεί ακόμη τα θεσμικά, ενώ παράλληλα αναμένονται και οι αλλαγές στη νομοθεσία για να δοθεί η δυνατότητα και στην αυτοδιοίκηση να συμβάλλει, ώστε να γίνουν ακόμη πιο ελκυστικές οι θέσεις ιατρών στην επαρχία.

Ακόμη, ο κ. Νικολαΐδης μίλησε για το πρόβλημα εύρεσης στέγης που είναι έντονο στη Δράμα και λειτουργεί αποτρεπτικά, όπως και για την έλλειψη ασφαλούς και ταχείας σύνδεσης με τη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε, όλα είναι αλληλένδετα μεταξύ τους, ένας καλός οδικός άξονας σημαίνει συντομότερος χρόνος μεταφοράς προς τη Θεσσαλονίκη για λόγους υγείας, αλλά και πιο εύκολη πρόσβαση γιατρών και λοιπού προσωπικού από τη Θεσσαλονίκη προς τη Δράμα.

Επίσης, ο κ. Νικολαΐδης έθεσε και το δίκαιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Δράμας για ίδρυση τμήματος Χημειοθεραπείας στο Νοσοκομείο της Δράμας. Όπως είπε, «είναι πραγματικά μια βαθιά ανάγκη οι ογκολογικοί ασθενείς να δίνουν τη μάχη με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, χωρίς να αναγκάζονται να ταλαιπωρούνται και να υποφέρουν λόγω της αναγκαστικής μετακίνησής τους, κυρίως προς τη Θεσσαλονίκη».

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για τον Προσωπικό Ιατρό, ο κ. Νικολαΐδης σημείωσε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι η ποσοτική κάλυψη του πληθυσμού και όχι η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «θα έπρεπε να δίνεται βαρύτητα σε σημαντικές παραμέτρους, όπως είναι το τι είδους υπηρεσίες προσφέρονται, ποια είναι η ποιότητα αυτών των υπηρεσιών υγείας, και ποιο κόστος από αυτές καλύπτεται και ποιο καλούνται να επωμιστούν οι συμπολίτες μας». Καταλήγοντας ο κ. Νικολαΐδης επεσήμανε ότι «ο Προσωπικός Ιατρός θα έπρεπε να αποτελέσει ένα μόνο μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, με έμφαση κυρίως στην πρόληψη και εν συνεχεία στην περίθαλψη» και ζήτησε την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας τόσο με τους αναγκαίους πόρους όσο και με το απαραίτητο προσωπικό.