STOP ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ

Η αδιαφορία της τέως Διοίκησης του Χρ. Μαμσάκου επιβάρυνε τους πολίτες της Δράμας με το κόστος 320.000 kw μόνο από το φουσκωτό προπονητήριο για περίπου 10 χρόνια

 

Ολοκληρώθηκε εντός της προηγούμενης εβδομάδας η ενεργειακή αναβάθμιση στο φουσκωτό προπονητήριο της Δράμας πλησίον του γηπέδου «Κραχτίδης».

Η ενεργειακή αναβάθμιση περιλάμβανε την αντικατάσταση του κυρίως μηχανήματος Inverter κατανάλωσης 1,1, για το οποίο, σύμφωνα με υπολογισμούς, λειτουργώντας 24 ώρες ημερησίως για 365 μέρες ετησίως, η συνολική του κατανάλωση θα είναι πλέον 9.636 Kw.

Επίσης αντικαταστάθηκαν 30 φώτα με λαμπτήρες Led με κατανάλωση 0,147 και οι οποίοι λειτουργώντας καθημερινά 6 ώρες ημερησίως για 320 μέρες σε ετήσια βάση η κατανάλωση θα είναι 8.467 Kw

Επιπροσθέτως στη συνολική προσφορά υπάρχουν και ανεμιστήρες οι οποίοι τους καλοκαιρινούς μήνες θα βοηθούν στη μείωση της θερμοκρασίας και εν κατακλείδι θα βοηθούν περισσότερο στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Από τις τρεις αυτές αλλαγές (inverter, φώτα και ανεμιστήρες) η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι 18.103 Kw ετησίως, ενώ, σύμφωνα με τον Μηχανολόγο – Μηχανικό της σημερινής διοίκησης του Δήμου Δράμας κ. Θόδωρο Ασβεστόπουλο, η ετήσια κατανάλωση ήταν 50.000 kw.

Αν υπολογίσουμε ότι από την προκήρυξη του έργου και την υλοποίησή του έχουν παρέλθει περίπου 10 χρόνια αντιλαμβανόμαστε ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα 320.000 kw επιβάρυναν τους Δραμινούς με υπέρογκα ποσά.

Το εκπληκτικό και συνάμα εξοργιστικό είναι ότι ο κατασκευαστής από την πρώτη στιγμή πρότεινε τη συγκεκριμένη λύση της ενεργειακής αναβάθμισης. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία την περίοδο εκείνη το κόστος της αναβάθμισης ήταν περίπου 12 – 13.000 ευρώ, ενώ σήμερα (μετά από 10 χρόνια) το κόστος ανέρχεται περίπου 21-22.000 ευρώ.

Και αν ακόμα θεωρηθεί πως είναι «λαϊκισμός» η αποτύπωση αυτή της πραγματικότητας (από τους μη λαϊκιστές), λόγω του ότι οι δημότες θα πλήρωναν τα συγκεκριμένα ποσά, τίθεται το ερώτημα αν ενδιαφέρθηκε κάποιος για το ενεργειακό αποτύπωμα που θα άφηνε αυτή η κίνηση(αν είχε γίνει) προς όφελος των δημοτών με τον περιορισμό της οικονομικής επιβάρυνσης και για επ’ ωφελεία του περιβάλλοντος με τη μείωση της ενεργειακής σπατάλης.

Να σημειωθεί πως από την αρχή της διοίκησης του Γιώργου Παπαδόπουλου και με εντολή του Δημάρχου, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Παναγιώτης Σαλπιγκτίδης, ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού κ. Παναγιώτης Γκλαβόπουλος και ο Ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου κ. Θόδωρος Ασβεστόπουλος επισκέφθηκαν στη Θεσσαλονίκη χώρους όπου υπήρχε εγκατεστημένη η συγκεκριμένη ενεργειακή αναβάθμιση και διαπίστωσαν με τα ίδια τους τα μάτια τη χρησιμότητα της κίνησης αυτής (παρά τις αντιδράσεις θεσμικών παραγόντων για την κάθοδο αυτή στη Θεσσαλονίκη η οποία διήρκησε μόνο 6 ώρες), λαμβάνοντας φυσικά και πληροφόρηση από τους κατασκευαστές για το πόση οικονομία θα προκύψει από όλη αυτή η αναβάθμιση για τον Δήμο και κατ’ επέκταση για τους πολίτες της Δράμας.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Εργασία… συν», σχετικά με την ενεργειακή αναβάθμιση στο Φουσκωτό, ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού του Δήμου Δράμας κ. Παναγιώτης Γκλαβόπουλος σημείωσε:

«Κύριε Λάτσα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ενημερώσουμε εσάς, καθώς και τη Δραμινή κοινωνία, πως έχει αλλαχτεί ο παλιός λέβητας και τοποθετήθηκε νέος inverter.

Είναι το μηχάνημα που “σπρώχνει” τον αέρα και το οποίο δούλευε στις 1.000 στροφές, ενώ τώρα αυξομειώνονται οι στροφές, κάτι που βοηθάει και αυτό στην εξοικονόμηση ρεύματος, αλλά και στην ανανεωμένη διατήρηση του αέρα μέσα στο μπαλόνι, εξαλείφοντας και δυσάρεστες οσμές. Επίσης και οι ανεμιστήρες οι οποίοι θα προσφέρουν έναν δροσισμό, δηλαδή μία αίσθηση δροσιάς μέσα στην αίθουσα, τους καλοκαιρινούς μήνες και όπως σας είπα θα ανανεωθεί καλύτερα ο αέρας και θα βοηθήσει ακόμα και στην υγιεινή του χώρου μέσα στο μπαλόνι.

Τέλος, κ. Λάτσα, για το κόστος που επωμισθήκαμε και αν θυμάμαι καλά είναι περίπου 22.000 ευρώ, θα γίνει απόσβεση σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, πολύ σύντομα. Ήταν μία επίμονη πρόταση του συγκεκριμένου προμηθευτή που επέμενε να από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε να το κάνουμε για βοηθηθούμε εκτός από οικονομικά και ενεργειακά. Τώρα γιατί δεν έγινε αυτή η παρέμβαση τα προηγούμενα χρόνια, δεν γνωρίζω και δεν μπορώ να σας απαντήσω».

Ολοκληρώνοντας το ρεπορτάζ και σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της κατασκευαστικής εταιρείας, η οικονομία θα είναι της τάξης των 32.000 Kw ετησίως, η ενεργειακή σπατάλη διήρκεσε περίπου 10 χρόνια, το κόστος αν γινόταν τότε που κατασκευαζόταν το έργο θα ήταν 12-13.000 ευρώ, ενώ τώρα 21-22.000 ευρώ και ο χρόνος που χρειάστηκε για να δουν από κοντά τις εγκαταστάσεις της αναβάθμισης οι σημερινοί διοικούντες ήταν μόνο 6 ώρες.

Τα συμπεράσματα δικά σας για τον χαμένο χρόνο της τέως Δημοτικής Αρχής του κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου…