«Σημαντικό ζήτημα του κράτους δικαίου η πλήρης πρόσβαση των πολιτών στα δημόσια έγγραφα και στοιχεία»

 

Επίθεση στην κυβέρνηση την οποία εγκάλεσε ότι αλλάζει τις προϋποθέσεις, «φωτογραφίζοντας» την επιλογή του επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας(ΕΑΔ), καθαρά για μικροκομματικούς και ρουσφετολογικούς λόγους, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής, ο Βουλευτής Δράμας και Αν. Τομεάρχης Εσωτερικών Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

«Ενώσατε όλες τις επιμέρους αρχές στην ΕΑΔ και αλλάζετε τις προϋποθέσεις για να βάλετε κάποιον τον οποίον να μου επιτρέψετε θεωρώ είναι αρεστός και όχι άριστος», τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας κατά την συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών. Και πρόσθεσε: «Στην κραυγαλέα περίπτωση του επικεφαλής της ΕΥΠ αλλάξατε τις προϋποθέσεις, για να τοποθετήσετε έναν άνθρωπο που κατάπιε τελικά το σκάνδαλο των υποκλοπών. Αυτή η υποβάθμιση του κράτους δικαίου δεν σας έκανε σοφότερους. Αντίθετα πηγαίνετε σε μια άλλη διαδικασία για να φωτογραφίσετε αυτόν που έχετε ενδεχομένως κατά νου και ξαναλλάζετε τις προϋποθέσεις για τον επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας την ΕΑΔ που είναι υποτίθεται το ρυμουλκό της προσπάθειας σας για την καταπολέμηση των παρανομιών στον δημόσιο τομέα».

Ο κ. Ξανθόπουλος ζήτησε επίσης να κατοχυρωθεί η πλήρης πρόσβαση των πολιτών στα δημόσια έγγραφα και τα στοιχεία των φακέλων της διοίκησης. «Η πρόσβαση των πολιτών στα δημόσια έγγραφα είναι σημαντικό στοιχείο του κράτους δικαίου. Γιατί όμως έρχεται ως εμβόλιμη, μαζί με άλλες σκόρπιες διατάξεις; Γιατί να μην συμπεριληφθεί στον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας; Η ρύθμιση που φέρνετε παραμένει ατελής, καθώς δεν ορίζεται αυστηρή διαδικασία συμμόρφωσης της διοίκησης. Ο Συνήγορος του Πολίτη καταγράφει δεκάδες περιπτώσεις τέτοιων συμπεριφορών της διοίκησης. Δεν μιλάμε όμως μόνο για έγγραφα αλλά για διάφορα στοιχεία ψηφιακά ή μη, και πληροφορίες μέσα σε υπηρεσιακούς φακέλους. Για να είναι διαφανής η διοικητική ενέργεια είναι απαραίτητο ο πολίτης να έχει πρόσβαση σε όλα αυτά», κατέληξε.