Εκδήλωση μνήμης για την 83η επέτειο από τη βουλγαρική θηριωδία και τη Σφαγή των Δραμινών από τα στρατεύματα κατοχής, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024 στην πόλη της Δράμας. Ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης παρέστη ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ενώ ακόμη παρευρέθηκαν οι Βουλευτές του Νομού Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος και κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μιχάλης Μουρεβτίδης, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, εκπρόσωποι του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι φορέων και πολιτιστικών συλλόγων, μαθητές από την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και πολίτες.
Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου τελέστηκε Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μπουρουντί κ. Ισαάκ, ο οποίος είναι Δραμινής καταγωγής. Ακολούθησε εν πομπή μετάβαση στο Μνημείο των Σφαγιασθέντων, στη συμβολή των οδών Εθνικής Αμύνης και 28ης Οκτωβρίου.
Στο Μνημείο των Σφαγιασθέντων τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μπουρουντί κ. Ισαάκ και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Σε δηλώσεις του στα Μ.Μ.Ε., μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης μνήμης, ο κ. Γκιουλέκας ανέφερε: «Η μνήμη μας γυρίζει σε εκείνα τα μαύρα χρόνια της Κατοχής. Μια μαύρη περίοδος για ολόκληρο τον ελληνικό λαό που εδώ στις περιοχές τις βουλγαροκρατούμενες ήταν ακόμη πιο βαριά η σκλαβιά. Αθώα θύματα πλήρωσαν με το αίμα τους τη βαρβαρότητα που κάποιοι ξεκίνησαν παλαιότερα, το 1913, το 1916, το 1918, για να την ολοκληρώσουν το 1941-1944. Τα σχέδιά τους όμως για τη Μακεδονία έμειναν απραγματοποίητα. Όλα αυτά μας διδάσκουν ένα πράγμα, ότι τίποτα στον τόπο μας δεν είναι αυτονόητο. Και ότι η ελευθερία και η εθνική αξιοπρέπεια σε αυτό τον τόπο αποκτήθηκαν με πολύ αίμα και με πολλές θυσίες. Αιώνια η μνήμη των αθώων αυτών θυμάτων».
Ο Βουλευτής κ. Κυριαζίδης σημείωσε: «Δράμα μαρτυρικός τόπος, αιματοβαμμένος, δακρύβρεχτος. Αιματοβαμμένος από το αίμα των προγόνων μας και δακρύβρεχτος από το δάκρυ των εναπομεινάντων που βεβαίως είναι μια σηματοδότηση για τη δική μας ευθύνη και χρέος να τους τιμούμε. Να είναι αιωνία η μνήμη τους».
Ο Βουλευτής κ. Ξανθόπουλος δήλωσε: «Τιμούμε την εξέγερση της Δράμας, την πρώτη αντιστασιακή πράξη που έγινε στην κατεχόμενη Ελλάδα. Το πνεύμα του έπους της Αλβανίας που συνεχίστηκε στη μάχη των Οχυρών, μπόλιασε τους πρωτοπόρους για να εξεγερθούν στη στυγνή βουλγαρική κατοχή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι μια εξέγερση, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του Κ.Κ.Ε. και ενδεχομένως αυτός είναι ένας λόγος που έχει παραμείνει στο ημίφως της σύγχρονης ιστορίας. Χρέος μας να αναδείξουμε αυτή την πλευρά της τοπικής ιστορίας. Είμαστε περήφανοι ως Δραμινοί και Δραμινές, γιατί ακριβώς είμαστε απόγονοι εκείνων των πρωτοπόρων που σε πολύ δύσκολες στιγμές σήκωσαν το λάβαρο της εξέγερσης. Αιωνία τους η μνήμη».
Ο Βουλευτής κ. Νικολαΐδης επεσήμανε: «Για μια ακόμη μια φορά τιμούμε τους προγόνους μας που έδωσαν τη ζωή τους για να κρατήσουν την Ελληνικότητα, τη θρησκεία, τη γλώσσα στην πατρίδα μας. Τον ίδιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε κι εμείς. Ως Δραμινοί, ενωμένοι, πρέπει να αγωνιστούμε για το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου».
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μουρβετίδης υπογράμμισε: «Μια ακόμη ιστορική ημέρα μνήμης για τη Δράμα. Ήρθαμε να τιμήσουμε τους αδικοχαμένους σφαγιασθέντες από τα βουλγαρικά στρατεύματα. Αιωνία τους η μνήμη».