«Η κυβέρνηση νομοθετεί πιστή στη λογική του πάμε και όπου βγει. Ενοποιεί, κωδικοποιεί και ψηφιοποιεί, αλλά στο τέλος θα ξανατροποποιεί, γιατί δεν υπάρχει μια στρατηγική για το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων», τόνισε ο Βουλευτής Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, εκφράζοντας ως Εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σοβαρές επιφυλάξεις για τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης με τίτλο: «Νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και άλλες διατάξεις».»Αυτή είναι η τακτική συνήθως της Νέας Δημοκρατίας, βλέποντας και κάνοντας. Τα ίδια κάνει και σε άλλους τομείς της δημόσιας ζωής. Στη Δικαιοσύνη, έχει τροποποιήσει δεκάδες φορές τους κώδικες και επίκειται και νέα τροποποίηση», συμπλήρωσε.
Ο κ. Ξανθόπουλος διατύπωσε την απορία του για ποιο λόγο η κυβέρνηση προχωρά σε νέο αναπτυξιακό σχέδιο χωρίς να απαντάει πρώτα εάν αποτίμησε και πως, τα αποτελέσματα του προηγούμενου. «Ένα λογικό ερώτημα είναι αν αυτή η ολοκληρωμένη αναμόρφωση, όπως λέει, αποτελεί παραδοχή της πολυετούς αποτυχίας της κυβέρνησης να επιφέρει τις κρίσιμες αλλαγές για την ομαλή λειτουργία του Προγράμματος Επενδύσεων αλλά και παραδοχή για αποτυχία του επενδυτικού σχεδίου και επιτυχούς διαχείρισης των έργων», παρατήρησε.
«Tα περισσότερα άρθρα του ν/σ ήταν εκτός σχολιασμού. Επιλέγει η κυβέρνηση μία ομερτά, δίνοντάς μας το δικαίωμα να πούμε ότι η διαβούλευση είναι εξόχως προβληματική και ελλιπής. Έχω επίσης το εξής ερώτημα. Ποια είναι η μεθοδολογία που στηρίχθηκε η νέα αυτή νομοθετική προσπάθεια. Έγιναν συνεντεύξεις, αξιολογήσεις, συζητήσεις; Από ποιον έγιναν οι κατάλληλες εισηγήσεις;», αναρωτήθηκε ο κ. Ξανθόπουλος.
«Ένα λογικό, λοιπόν, ερώτημα είναι το αν αυτή η ολοκληρωμένη αναμόρφωση αποτελεί παραδοχή της πολυετούς αποτυχίας της κυβέρνησης να επιφέρει τις κρίσιμες αλλαγές για την ομαλή λειτουργία του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και των διαδικασιών του εθνικού σκέλους, ώστε να λειτουργεί με όμοιες διαδικασίες και τα ψηφιακά εργαλεία που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τις προσαρμογές που απαιτούνται για τη γρήγορη έναρξη και επιτυχή διαχείριση των έργων που σχετίζονται πρωτίστως με την κλιματική κρίση και τις φυσικές καταστροφές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Υπάρχουν προβληματικές ρυθμίσεις που ενδεχομένως να δυσχεράνουν τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπου προβλέπεται η περιστολή χρηματοδότησης των δαπανών διαχείρισης και διοίκησης καθώς και των πάγιων λειτουργικών αναγκών εταιρειών αναπτυξιακών οργανισμών των ΟΤΑ. Κάνω μία πονηρή σκέψη. Έχει σχέση αυτό με μία διαχείριση τεχνοκρατικού χαρακτήρα ή σηματοδοτεί τις συνέπειες για την απώλεια των μεγάλων Δήμων από την κυβερνώσα παράταξη της Νέας Δημοκρατίας;», κατέληξε.