ΑΡΘΡΟ

του Παναγιώτη Χατζηγεωργίου

Δικηγόρου Δράμας

Ήμουν πολύ νεώτερος. Με αρκετά όμως χρόνια δικηγορίας. Με γνώσεις και εμπειρία. Θα μπορούσα να το χειριστώ. Δίστασα όμως όταν ήδη πελάτης μου, ζήτησε να αναλάβω την υπόθεση. Ανθρωποκτονία εκ προθέσεως. Με πολλαπλά χτυπήματα. Φοβήθηκα το στρεσάρισμα. Την εξαντλητική δουλειά. Την ασφυκτική πίεση των συγγενών.

Η πρώην ασκούμενη μου, συνεργάτιδα στο γραφείο και ήδη εξαιρετική δικηγόρος, με ενθάρρυνε. Να το αναλάβουμε. Θα το χειριστούμε μαζί. Θα συμπαρασταθώ κι εγώ στη δίκη. Μετά από ατέλειωτες ώρες εξαντλητικής  δουλειάς και προετοιμασίας ήρθε η ώρα. Μικτό Ορκωτό. Δικάζαμε από τις 9:00 το πρωί έως τις 1:00 τη νύχτα. Με ένα μικρό διάλειμμα το μεσημέρι. Για έναν καφέ. Ένα τοστ. Για να αντέξουμε.

Δεν ανέλαβα ποτέ ξανά τέτοια υπόθεση. Ούτε και με τη βοήθεια και συμπαράσταση και άλλου συναδέλφου. Δεν πληρώνεται αυτή η στενοχώρια. Δεν αντέχεται αυτό το στρες. Κανείς δεν μου επέβαλε κάτι τέτοιο. Κανείς δεν με διέταξε να το κάνω. Ουδείς μου είπε «ΕΝΤΕΛΕΣΘΕ!!!».

Μιλώ με αγροτικούς και ειδικευόμενους γιατρούς. Αδιανόητο το ότι αντέχουν. Ναι ο άνθρωπος κρύβει τεράστια αποθέματα δύναμης μέσα του. Και το αποδεικνύει σε έκτακτες καταστάσεις. Σε περιόδους πολέμου. Εν μέσω πανδημίας.

Αλλά σε περίοδο κανονικότητας;;; Δίχως ακόμη τις απαιτούμενες γνώσεις και επάρκεια; Εφημερία μόνος; Δίχως δεύτερο αγροτικό ή ειδικευόμενο; Δίχως ειδικό που να επιβλέπει; Έστω σε ενεργή εφημερία για να αναλάβει και την ευθύνη;;; Δηλαδή με ανάληψη πλήρους ευθύνης για κάθε περιστατικό, που ενδεχομένως να μην εξελιχθεί ομαλά…

Ε καλά, λένε πολλοί… Δεν μπορεί να είναι τόσο τραγικά τα πράγματα. Τα μεγαλοποιούν όσοι διαμαρτύρονται. Για συνδικαλιστικούς ή αντιπολιτευτικούς λόγους.

Σωστά. Πόσο πιο δύσκολα και τραγικά μπορεί να είναι… Από το να είσαι μόνος. Πάνω από 24 ώρες άυπνος και νηστικός. Να έχεις 3- 4 περιστατικά ανοικτά. Να σε ειδοποιεί το ΕΚΑΒ ότι φέρνουν άλλους 3. Τον έναν με οξύ έμφραγμα. Τον άλλον με κρίση επιληψίας. Τον τρίτο με απροσδιόριστα συμπτώματα. Και εσύ να είσαι μόνος…

Μα παραιτείσαι… Τα βροντάς και φεύγεις …. Θα ‘λεγε κάποιος καλοπροαίρετος…

Μόνο που δεν είναι τόσο απλό.

Γιατί αν τυχόν αρνηθείς. Σου έρχεται το ΕΝΤΕΛΕΣΘΕ!

Δεν δικαιούσαι να παραιτηθείς!!

Σε διατάζουν να αντέξεις!!!

…και ναι μπορεί η Αστυνομία να σου φέρει στο σπίτι τη ΔΙΑΤΑΓΗ και συνοδεία περιπολικού να σε συνοδεύσει στο Νοσοκομείο…