Σε ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δράμας αναφέρονται τα εξής:

Το Σωφρονιστικό Κατάστημα Κράτησης Νικηφόρου (ΣΚΚΝ) επισκέφθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Δράμας αποτελούμενη από τον Βουλευτή Θεόφιλο Ξανθόπουλο και το μέλος της Κ.Ε. Δημήτρη Καρβούνη. Ο Δ/ντής του Καταστήματος κ. Α. Σταμπουλής υποδέχθηκε και ενημέρωσε λεπτομερώς την αντιπροσωπεία.

Η επίσκεψη εντάσσεται στα πλαίσια της συνεχούς παρακολούθησης της εξέλιξης του ΣΚΚΝ, αφορμή δε υπήρξε το πρόβλημα του υπερκορεσμού του ΣΚΚ Κομοτηνής.

Από την ενημέρωση προέκυψε ότι, παρόλο τον σχεδόν έναν χρόνο από τα εγκαίνια του Καταστήματος, λειτουργεί μόνον μία πτέρυγα με 111 κρατούμενους, ενώ οι λοιπές πτέρυγες παραμένουν κλειστές!

Η πλημμελής λειτουργία των φυλακών στη Δράμα οφείλεται σε προβλήματα λειτουργικά αλλά και ασφαλείας των υπολοίπων πτερύγων. Λόγω της πολυετούς καθυστέρησης στη λειτουργία του Καταστήματος Κράτησης οι υδραυλικές εγκαταστάσεις δεν λειτουργούν, ενώ και οι ηλεκτρονικές κλειδαριές και οι κάμερες χρειάζονται αντικατάσταση ή συντήρηση. Επίσης, δεν έχει αποκτηθεί για τους επί πλέον κρατούμενους ο απαραίτητος ξενοδοχειακός εξοπλισμός (κουβέρτες κλπ), ενώ η σύμβαση για τη σίτισή τους δεν έχει ξεκινήσει.

Η ευθύνη του Υπ. Προ. Πο. είναι απόλυτη! Μια φυλακή στελεχωμένη, πάνω από έναν χρόνο, με διοικητικό προσωπικό και προσωπικό φύλαξης υπολειτουργεί, γιατί αυτοί που έχουν την ευθύνη λειτουργίας της, αρνούνται να την αναλάβουν. Την ίδια στιγμή το Σωφρονιστικό Σύστημα της χώρας αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα από τον αριθμό των κρατουμένων, με αποτέλεσμα οι συνθήκες ζωής τους να υποβαθμίζονται δραματικά αλλά και η χώρα να κινδυνεύει με κυρώσεις για την παραβίαση των δικαιωμάτων τους. Τέλος, ο Βουλευτής έθεσε από την πλευρά του την ανάγκη άμεσης λειτουργίας Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας για τους κρατούμενους.

Είναι προφανές ότι όλα τα ανωτέρω θα αποτελέσουν αντικείμενο κοινωνικού ελέγχου αλλά και κριτικής στα πλαίσια της Επιτροπής Παρακολούθησης Σωφρονιστικού Συστήματος της Βουλής, της οποίας ο Βουλευτής είναι μέλος.