ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΟΞΑΤΟΥ «ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΙ» ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΠΑΠΑΖΩΤΟΥ

 

  • «Η εικόνα του Δήμου μας όχι μόνο δεν άλλαξε προς το καλύτερο, όπως μας υποσχέθηκαν, αλλά έχει υποβαθμιστεί τελείως»
  • «Βασικά χαρακτηριστικά αυτής της διοίκησης είναι η ανοργανωσιά και η προχειρότητα»
  • «Όλα επισκιάζονται από τις πρόσφατες καταγγελίες εργαζομένων για κακή συμπεριφορά του ίδιου του Δημάρχου, την καταγγελία για μαύρη εργασία στον Δήμο τους 8 πρώτους μήνες της διοίκησής του που κοινοποιήθηκε και σε εμάς, αλλά και την παράνομη ανάθεση στην οποία έχει προβεί»
  • «Η σύσταση της ΔΕΥΑ θα επιφέρει αυξήσεις και αυτό είναι ξεκάθαρο και από τη μελέτη που εκπόνησε ο Δήμος»
  • «Υπάρχουν και περιπτώσεις που με εξοργίζουν, με στεναχωρούν και με ταλαιπωρούν. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η πρόσφατη απόφαση Δημάρχου με την οποία μετακινεί από τη θέση τους και ζημιώνει κάποιες σχολικές καθαρίστριες»
  • «Η αρχή λένε είναι το ήμισυ του παντός και εδώ η αρχή είναι απελπιστική»
  • «Η παράταξή μου κι εγώ συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε και θα κάνουμε τα πάντα ώστε ο Δήμος Δοξάτου να έχει αυτό που του αξίζει… κάτι καλύτερο!»

 

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Εργασία… συν» παραχώρησε η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «συνΕργάζομαι» και Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Δοξάτου κ. Κυριακή Παπαζώτου. Περίπου ένα χρόνο μετά τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών, η κ. Παπαζώτου αναφέρεται στο αποτέλεσμα, ασκώντας παράλληλα κριτική στη διοίκηση του Δήμου Δοξάτου για το πρώτο χρονικό διάστημα της θητείας της.

Είναι η πρώτη συνέντευξη που παραχωρείτε στην εφημερίδα μας μετά τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023. Θα θέλατε να σχολιάσετε κάτι για το αποτέλεσμα;

Φυσικά και θα ήθελα. Πολλοί διστάζουν να με ρωτήσουν για αυτό το θέμα θεωρώντας ότι ξύνουν μια πληγή που αιμορραγεί. Χαίρομαι πολύ που υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που με σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο, ωστόσο είμαι απόλυτα συνειδητοποιημένη και πλέον αρκετά έμπειρη ώστε να μην αφήσω ένα εκλογικό αποτέλεσμα να με καταρρακώσει, με αποτέλεσμα να συνεχίζω να αγωνίζομαι.

Πάλεψα πολύ σκληρά για να κρατήσω ψηλά τα ιδανικά μου και τις αξίες μου και με μοναδικά όπλα το έργο που παρουσίασα ως Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, τα μέλη και τους φίλους της παράταξής μας και την σχέση μου με τους ανθρώπους.

Προχώρησα σε μια εκλογική αναμέτρηση με πολλές ανισότητες που τελικά κόμμα, «έξυπνες» κινήσεις και συμπεριφορές, υποσχέσεις και τοπικισμός υπερίσχυσαν. Καταφέραμε να κοιτάξουμε στα μάτια τις τρεις πρώτες συνθήκες που προανέφερα και μας κέρδισε ο τοπικισμός.

Το Δοξάτο εξέλεξε τον Δήμαρχο καθώς το ποσοστό του Δοξατινού κυρίου Βογιατζή ήταν περίπου 80%, ενώ στα εννιά από τα έντεκα χωριά του Δήμου μας είχαμε σταθερά την πρωτιά και στο δέκατο είχαμε περίπου το ίδιο ποσοστό. Η συγκυρία ευνόησε τον κύριο Βογιατζή καθώς το Δοξάτο ήθελε να εκλέξει Δήμαρχο από το χωριό και αυτό αποτέλεσε ένα ισχυρό κριτήριο επιλογής.

Ουσιαστικά με κέρδισε αυτό το οποίο προσπάθησα να αποβάλλω μία ολόκληρη τετραετία από τη δραστηριότητά μου, καθώς έργα έγιναν σε όλα τα χωριά με τον ίδιο ρυθμό βάσει των αναγκών τους.

Κυρία Παπαζώτου, πέρασαν 8,5 μήνες από την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα διοίκηση. Τί εικόνα έχετε αποκομίσει;

Η εικόνα του Δήμου μας όχι μόνο δεν άλλαξε προς το καλύτερο, όπως μας υποσχέθηκαν, αλλά έχει υποβαθμιστεί τελείως. Ο Δήμος δεν διοικείται σωστά. Επικρατεί το χάος προς πάσα κατεύθυνση. Βασικά χαρακτηριστικά αυτής της διοίκησης είναι η ανοργανωσιά και η προχειρότητα. Είναι εκ διαμέτρου αντίθετα όσα συμβαίνουν από αυτά που πέτυχε σε κάθε επίπεδο ο αείμνηστος Θέμης Ζεκερίδης που παρά την προσπάθεια για συνεχή υποβάθμιση του έργου του από τη μεριά του κυρίου Βογιατζή αναγνωρίζονται από την πλειοψηφία των δημοτών του Δήμου μας.

Ως αντιπολίτευση έχω μια απέραντη θεματολογία για να ασκήσω κριτική και κρίνω ότι αυτό θα το κάνω δημόσια κάθε φορά λίγο πριν ξεχειλίσει το ποτήρι και εξαντλήσω κάθε άλλο τρόπο.

Θα θέλατε να γίνετε πιο σαφής;

Τα θέματα και τα προβλήματα είναι άπειρα. Από την έλλειψη σχεδίου δράσης για τις εκδηλώσεις ώστε να διασφαλιστεί οικονομική διαφάνεια και η ισότητα μεταξύ των συλλόγων μέχρι τις συνεχείς επαναλαμβανόμενες αναθέσεις.

Από την κακή κατάσταση στον τομέα της καθαριότητας μέχρι και την ανεξέλεγκτη κατάσταση με το πράσινο.

Όλα αυτά επισκιάζονται βέβαια από τις πρόσφατες καταγγελίες εργαζομένων για κακή συμπεριφορά του ίδιου του Δημάρχου, την καταγγελία για μαύρη εργασία στον Δήμο τους 8 πρώτους μήνες της διοίκησής του που κοινοποιήθηκε και σε εμάς, αλλά και την παράνομη ανάθεση στην οποία έχει προβεί.

Πιο συγκεκριμένα; Αυτά που μας λέτε είναι σοβαρά.

Μου κοινοποιήθηκε μια καταγγελία που μεταξύ άλλων καταγγέλλει τον Γιώργο Βογιατζή για μαύρη εργασία ενός συνεργάτη και του Γενικού Γραμματέα με καθημερινή παρουσία στο Δημαρχείο. Ο Δήμαρχος έσπευσε αμέσως μετά την καταγγελία με αποφάσεις Δημάρχου να νομιμοποιήσει τη σχέση του Δήμου με τους εν λόγω κυρίους.

Αναρωτιέται κανείς όμως, μήπως έτσι επιβεβαιώνει ο κύριος Βογιατζής την καταγγελία;

Επίσης, ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Βογιατζής με την υπ’ αριθμ. 5920/3-03-24 απόφασή του προέβη σε μια παράνομη ανάθεση ύψους 10.000 ευρώ.

Κι αναρωτιέμαι αν ξεκίνησε έτσι αυτή η διοίκηση, μέχρι που μπορεί να φτάσει.

Σας έχουμε ακούσει να μιλάτε για την σύσταση της επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης θεωρώντας την ως λάθος κίνηση.

Η θέση μας είναι η ξεκάθαρη. Έχω τοποθετηθεί χωρίς περιστροφές. Η σύσταση αυτή θα επιφέρει αυξήσεις και αυτό είναι ξεκάθαρο και από τη μελέτη που εκπόνησε ο Δήμος.

Κανένας Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξής μας δε θα ψηφίσει κάτι που θα δυσκολέψει τη ζωή των δημοτών μας και μάλιστα, χωρίς να υπάρχει κάποιος στόχος συγκεκριμένος που να ευνοεί μακροπρόθεσμα τη ζωή του.

Ζητά να πληρώσουμε από το υστέρημά μας τους μισθούς Διευθυντή και Προέδρου. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Με την ανάδειξη του θέματος από την παράταξή μας, θα το σκεφτεί πολύ αν θα δώσει αυτούς τους παχυλούς μισθούς.

Υπάρχει κάτι που σας έχει φέρει σε δύσκολη θέση;

Γενικά ο ρόλος της αντιπολίτευσης στον Δήμο μας αυτήν την περίοδο είναι πολύ απαιτητικός. Παλεύω αρκετά για να αναδείξω ένα θέμα στη σωστή του διάσταση και δεν ξέρω αν κάνω καλά όταν αφήνω να εξελιχθούν τα πράγματα όταν με μία πράξη που κατά τα άλλα είναι κατακριτέα, θα επωφεληθεί ο δημότης. Προσπαθώ κι εγώ να βρω τα όριά μου.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που με εξοργίζουν, με στεναχωρούν και με ταλαιπωρούν.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η πρόσφατη απόφαση Δημάρχου με την οποία μετακινεί από τη θέση τους και ζημιώνει κάποιες σχολικές καθαρίστριες. Μετακινεί μία πολύτεκνη μητέρα χωρίς δίπλωμα αυτοκινήτου από το Καλαμπάκι που εργαζόταν στον Άγιο Αθανάσιο, ενώ στέλνει για τρεις ώρες μια κυρία από τα Κύργια στο Καλαμπάκι ενώ θα μπορούσε να κάνει ακριβώς το αντίθετο.

Μια κυρία από τον Άγιο Αθανάσιο όπου εργαζόταν την μετακινεί στα Κύργια ενώ αντίστοιχα μια κοπέλα από τα Κύργια στον Άγιο Αθανάσιο και κάποια άλλη από το Καλαμπάκι στο Δοξάτο.

Άραγε πρόκειται για έλλειψη ικανότητας οργάνωσης ή έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας;

Το πιο ακραίο από όλα όμως είναι ότι μετακινεί μια κυρία που εργαζόταν χρόνια στο Καλαμπάκι, εξήντα και πλέον ετών, με προβλήματα υγείας, σε σχολείο του Αγίου Αθανασίου. Γνωρίζει πολύ καλά ότι οδηγεί μόνο ποδήλατο αλλά δεν φαίνεται να παίζει κανένα ρόλο στην απόφασή του, γνωρίζει ότι για να μετακινηθεί με ταξί θα πρέπει να δώσει περίπου το μισό μεροκάματό της, αλλά ούτε αυτό φαίνεται να τον συγκινεί και αναρωτιέμαι πού είναι το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου που διατυμπάνιζε προεκλογικά. Μάλλον θα έμεινε γραμμένο στο προεκλογικό του φυλλάδιο.

Όλα αυτά μάλιστα ενώ έχει προσφερθεί συνάδελφός της που οδηγεί να αλλάξουν μεταξύ τους θέσεις.

Ας ελπίσουμε ότι πιέσεις που έχουν ασκηθεί εδώ και μέρες από το περιβάλλον των σχολικών καθαριστριών, των κατοίκων αλλά και του δικού του περιβάλλοντος θα πιάσουν τόπο και θα αλλάξει την απόφασή του.

Ακόμα όμως κι αν συμβεί αυτό, πλέον πιο πολλοί γνώρισαν τον χαρακτήρα του.

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, τι απαντάτε σε όσους αναρωτιούνται αν θα συνεχίσετε.

Είμαι σίγουρη ότι το «συνΕργάζομαι» είναι η παράταξη που θα αλλάξει τη ζωή κάθε δημότη στον Δήμο Δοξάτου. Πιστεύω πολύ στις ικανότητες των μελών αυτής της παράταξης.

Δηλώνω παρούσα και αυτό είναι μια απόφαση που έχει ληφθεί σε συνάρτηση με την κατάσταση που επικρατεί στον Δήμο μας. Δεν σας κρύβω ότι η σημερινή εικόνα με στενοχωρεί. Η αρχή λένε είναι το ήμισυ του παντός και εδώ η αρχή είναι απελπιστική. Δεν νομίζω ότι έχουμε να περιμένουμε κάτι. Οπότε η επιλογή είναι μία. Η παράταξή μου κι εγώ συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε και θα κάνουμε τα πάντα ώστε ο Δήμος Δοξάτου να έχει αυτό που του αξίζει… κάτι καλύτερο! Σας ευχαριστώ.