ΑΡΘΡΟ

του Παναγιώτη Χατζηγεωργίου

Δικηγόρου Δράμας

Κάποτε στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν δεν υπήρχε πλουραλισμός στην ενημέρωση. Ειδικά στην επαρχία. Στις αρχές της δεκαετίας του ‘70 δεν έφθαναν στο χωριό μου ούτε εφημερίδες. Η ενημέρωση γίνονταν από την ΥΕΝΕΔ (Υπηρεσία Ενημερώσεως Ενόπλων Δυνάμεων!!!).

Μετά την πτώση της Χούντας άρχισαν να φθάνουν στα καφενεία κάποιες εφημερίδες. Δεξιάς βεβαίως απόχρωσης. Στο καφενείο του κυρ Θόδωρου υπήρχε η Βραδυνή. Ο θείος μου πήγαινε μια φορά τη βδομάδα να πιεί ένα καφέ. Παρεμπιπτόντως έριχνε μια ματιά στους τίτλους. Μας έφερνε νέα από τον έξω κόσμο. «Το έγραψε η εφημερίδα ήταν το μότο του». Και δεν μπορούσε κανείς να αμφισβητήσει ούτε τον θείο, ούτε την «Εφημερίδα».

Με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στο πράσινο καφενείο του χωριού άρχισε να έρχεται και η Ελευθεροτυπία. Που πολλές φορές έγραφε διαφορετικά πράγματα. Αν τύχαινε να αμφισβητήσω τα γραφόμενα της Βραδυνής, ο θείος με αποστόμωνε: «Δεν σηκώνω κουβέντα. Το έγραψε λέμε η εφημερίδα».

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Πλήθος εφημερίδων, περιοδικών, sites. Τεράστιος όγκος πληροφοριών. Και άντε να ελέγξεις τι είναι αληθές, τι φέικ, τι παραμύθι, τι συνωμοσιολογικό. Και κριτική σκέψη να έχεις, πάλι χάνεσαι.

Ακόμη κι αν χρησιμοποιείς την τριπλή ερμηνεία, που υποστηρίζει η νομική επιστήμη, για να προσεγγίσει την αλήθεια. Τη γραμματική σε συνδυασμό με την τελολογική, αλλά και την ιστορική. Τι σημαίνει δηλαδή το γράμμα του νόμου, αλλά και πότε ψηφίστηκε και με τι σκοπό.

Πολύ περισσότερο χάνεσαι, αν δεν είσαι οπαδός του «Ερευνάτε τας Γραφάς». Αν είσαι χάπατο και καταναλώνεις αμάσητα όσα σου σερβίρουν. Αλλά και να τα ψάχνεις όσο γίνεται και όσο μπορείς. Πάλι πρέπει να κρατάς μια πισινή.

Υπάρχουν όμως βρε αδελφέ κάποιες αλήθειες. Κάποιες βεβαιότητες. Που γίνονται αποδεκτές από την Επιστήμη. Και όταν λέμε Επιστήμη εννοούμε την κρατούσα άποψη. Αυτή που αποδέχεται η συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων. Που ναι κι αυτοί μπορεί κάποια στιγμή να αποδειχθεί ότι σφάλλουν. Ως τότε όμως πατάμε σε αυτές τις αλήθειες. Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί. Αξιόπιστοι.

Μπορούμε να μη αποδεχόμαστε τα πορίσματα της Επιστήμης; Μπορούμε να λέμε ότι η Γη είναι επίπεδη; Ότι ο Έλβις ζει; Ότι οι άνθρωποι δεν πήγαν ποτέ στο Φεγγάρι; Ότι πρέπει να ακούμε τους μάγους, τους σαμάνους; Να πιστεύουμε μόνο μερικούς που έχουν διαφορετική άποψη; Απορρίπτοντας τη συντριπτική πλειοψηφία;

Ναι κι αυτά μπορούν να συμβούν. Ο καθένας έχει δικαίωμα να κάνει τις επιλογές του. Έτσι και προ ημερών ένας φίλος. Μου κοινοποίησε μια συνέντευξη του Φώσκολου. Όχι του Νίκου, του σκηνοθέτη της Λάμψης. Αλλά του Αντώνη. Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Που αμφισβητεί την κλιματική κρίση.

Δεν μπορεί κοτζάμ Καθηγητής είπα. Κάτι παραπάνω θα ξέρει από μένα. Που μόνο ερασιτεχνικά και από ακτιβιστική διάθεση έχω ασχοληθεί. Που έχω γράψει, ανίδεος ων, μερικά άρθρα για το κλίμα, το περιβάλλον, τον πλανήτη.

Και πράγματι ο Καθηγητής ξεκίνησε με το ότι είναι μερικοί επιστήμονες, που όπως και ο ίδιος, αμφισβητούν το κυρίαρχο αφήγημα περί κλιματικής κρίσης. Ανάμεσά τους και δύο νομπελίστες. Άφησε να εννοηθεί πως η κυρίαρχη ελιτίστικη νέα τάξη πραγμάτων έχει εξαγοράσει τη συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων, καθώς τα συμφέροντα των ΑΠΕ είναι τεράστια.

Και εξηγούσε γελώντας πως όλο αυτό ήταν επινόηση της Θάτσερ. Γιατί είχε κόντρα με τους ανθρακωρύχους. Που ψήφιζαν Εργατικούς. Και αποφάσισε να τους εξαφανίσει. Έτσι μίλησε για κλιματική κρίση. Για να φύγουμε από τον άνθρακα, το πετρέλαιο, τους υδρογονάνθρακες. Να πάμε στις ΑΠΕ. Ιδιοφυές!

Ερευνώντας το, ανακάλυψα πως πράγματι σε ένα παλιό ντοκιμαντέρ του BBC αναφέρονταν κάτι τέτοιο. Το ίδιο το κανάλι αυτή τη γελοία εκδοχή την αφαίρεσε από το ντοκιμαντέρ. Η δουλειά όμως είχε γίνει. Κάποιοι πρόλαβαν και το ενστερνίσθηκαν.

Ο Καθηγητής μας δεν μασάει τα λόγια του. Είναι μας λέει εφεύρημα της Μάγκι. Που υιοθέτησαν κολοσσιαία συμφέροντα. Που εξαγόρασαν τους επιστήμονες. Όχι όλους. Αυτός και μερικοί ακόμη αντιστάθηκαν.

Ο ίδιος του είναι και ομότιμος ερευνητής του Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά. Είχε προσληφθεί στο Ινστιτούτο Ιζηματοτογενών Γεωλογίας και Πετρελαίου της χώρας με στόχο την έρευνα Υδρογονανθράκων. Είναι και καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σε άρθρα του μας πληροφορεί πως υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου στις θάλασσές μας. Μιλάμε για κοιτάσματα αξίας πάνω από 300 δις δολάρια σε πετρέλαιο και άλλα τόσα σε φυσικό αέριο. Για έσοδα μερικά τρις δολάρια σε 100 χρόνια! Πράγματι κολοσσιαία συμφέροντα!!!

Ο Καθηγητής δεν είναι βέβαια κανένας ψέκας. Ή οπαδός του Τραμπ. Δεν αρνείται πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Αλλά μας λέει πως δεν είναι βρε αδελφέ και του θανατά… Ναι παράγεται διοξείδιο του άνθρακα, που είναι κακό. Αλλά όχι μόνο από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Παράγεται και από τους ωκεανούς, τα ηφαίστεια, τις πυρκαγιές… Είναι μικρή η συμμετοχή του ανθρώπινου παράγοντα. Είναι ΣΠΑΤΑΛΗ να ξοδεύουμε τρις για να δαμάσουμε την κλιματική αλλαγή, που είναι αναπόφευκτη… ΑΡΑ: γαία πυρί μειχθήτω!!!

Τον Αύγουστο του 1996 λέει είχαμε 96 δις τόνους CO2 στην ατμόσφαιρα. Από αυτούς μόνο 36 τόνοι προέρχονταν από τους υδρογονάνθρακες. Άρα. Όπερ έδει δείξαι. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ. Κι αν αυτά τα 36 δις τόνοι ήταν η σταγόνα για να ξεχειλίσει το ποτήρι; αναρωτιέμαι. Μπα όχι απαντούν οι αρνητές της κλιματικής κρίσης.

Δεν μολύνονται λένε ποτάμια και θάλασσες από την ανθρωπογενή δραστηριότητα. Δεν μολύνεται ο αέρας από τα αυτοκίνητά μας, τις βιομηχανίες μας, τα αεροπλάνα μας, τα τζάκια μας. Οφθαλμαπάτη το νέφος στην Αθήνα. Εικονική πραγματικότητα η μαυρίλα στα μπαλκόνια στις μεγαλουπόλεις. Αυταπάτη η αιθαλομίχλη στην Πτολεμαΐδα.

Δεν υπάρχει τρύπα του όζοντος. Δεν αυξάνεται η θερμοκρασία της γης. Δεν λιώνουν οι πάγοι στους πόλους. Δεν κάνουν ζημιά οι υπεριώδεις ακτίνες λόγω καταστροφής του όζοντος. Δεν έχουμε περισσότερη υπερθέρμανση, γιατί και πριν 50 και 100 χρόνια είχαμε ζεστές μέρες. Δεν υπάρχει περίπτωση να λιώσουν όλοι οι πάγοι. Μη σας τρομάζουν με αντιεπιστημονικές εικασίες.

Μα δεν ζήσαμε την περίοδο της καραντίνας; Όπου μειώθηκε δραστικά η ανθρώπινη δραστηριότητα. Και καθάρισαν οι ουρανοί, οι θάλασσες, τα ποτάμια και οι ωκεανοί. Μα μιλάμε για το αν και στο παρελθόν είχε ζεστές μέρες ή για το αν η μέση θερμοκρασία της γης έχει αυξηθεί και αυτό αποτελεί κίνδυνο – θάνατο;

Μην παραμυθιάζεστε φωνάζουν οι αρνητές. Να ακούτε και τις αντίθετες και αντισυστημικές απόψεις. Ο Σαμάνος γαμπρός της Νορβηγίας είπε πως δεν πρέπει να κάνουν χημικοθεραπείες οι καρκινοπαθείς. Επιστήμονες λένε πως δεν πρέπει να εμβολιαστούν τα 640.000 παιδιά στη Γάζα, που κινδυνεύουν από πολιομυελίτιδα… που εμφανίστηκε και πάλι μετά από 50 χρόνια… που είχε εξαφανιστεί με τα εμβόλια…

Η νεοταξίτικη σοσιαλίζουσα και δήθεν οικολογική ελίτ, λένε, έχει επιβάλλει το αφήγημά της. Οι επιστήμονες που το υποστηρίζουν είναι μίσθαρνα όργανα της παγκόσμιας δικτατορίας της Νέας Τάξης.

Δεν γνωρίζεις «νάδα», μου λέει ο φίλος μου. Άκου τον Φώσκολο, δεν υπάρχει κλιματική κρίση…. κοτζάμ Καθηγητής είναι…

Έ, αφού ΤΟ ΕΓΡΑΨΕ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ! αφού ΤΟ ΕΙΠΕ Ο ΦΩΣΚΟΛΟΣ!!!

…τι να πω εγώ ο αδαής….