Θετικά αντιμετώπισε η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών την κίνηση της Δημοτικής Αρχής

 

Δελτίο τύπου εξέδωσε ο Δήμος Δράμας σχετικά με την δράση που ανέπτυξε σήμερα (Δευτέρα 5 Αυγούστου 2024) σχετικά με την κοπή επικίνδυνων δένδρων, τα οποία ήταν ξερά, γερασμένα και έτοιμα να πέσουν σε διερχόμενους πολίτες.

Η ενέργεια αυτή πήρε θετικά σχόλια από τους πολίτες οι οποίοι διερχόμενοι από το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας και μετά από διαλογική συζήτηση με τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Παπαδόπουλο επικροτούσαν τη συγκεκριμένη ενέργεια καταθέτοντας και αυτοί με τη σειρά τους μία μικρή αλλά επικίνδυνη κατάσταση που βίωσαν το προηγούμενο διάστημα.

Στο σχετικό δελτίο τύπου του Δήμου Δράμας αναφέρονται τα εξής:

Ο Δήμος Δράμας προχωρά στην κοπή δέντρων μέσα στο Πάρκο Αγίας Βαρβάρας, για λόγους δημόσιας ασφάλειας

Ο Δήμος Δράμας ξεκίνησε σήμερα τη διαδικασία κοπής 30 δέντρων μέσα στο Πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, για λόγους δημόσιας ασφάλειας προς αποφυγή σπασίματος κλαδιών και δένδρων και συνεπώς πρόκλησης ζημιών και ατυχημάτων, λαμβάνοντας υπόψη αφενός το ότι τα περισσότερα από αυτά είναι υπέργηρα και αφετέρου τη μεγάλη επισκεψιμότητα του πάρκου ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες.

Το πάρκο της Αγ. Βαρβάρας αποτελεί τον πιο πολυσύχναστο χώρο πρασίνου της Πόλης. Στο χώρο φύονται υπέργηρα άτομα Λεύκης από τα οποία, σε τακτά χρονικά διαστήματα, σπάζουν χοντροί κλαδιά που ενώ εξωτερικά φαίνονται υγιή, εντούτοις είναι κούφια στο εσωτερικό τους. Επιπρόσθετα έχουν σημειωθεί πτώσεις και ολόκληρων δέντρων.

Η Δημοτική επιτροπή του Δήμου Δράμας κατόπιν της αυτοψίας και της τεχνικής έκθεσης που συντάχθηκε από τους γεωτεχνικούς επιστήμονες της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου γνωμοδότησε θετικά προς το Δημοτικό συμβούλιο για την έγκριση υποβολής αιτήματος προς το Δασαρχείο Δράμας, ως αρμόδια υπηρεσία λόγω του χαρακτήρα της έκτασης, ώστε να εκδοθεί ατελής άδεια κοπής των υπέργηρων δέντρων Λεύκης στο πάρκο της Αγ. Βαρβάρας. Το Δημοτικό συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά και με ομόφωνη απόφαση ενέκρινε την υποβολή σχετικού αιτήματος προς το Δασαρχείο Δράμας. Το Δασαρχείο Δράμας ενέκρινε την υλοτομία τριάντα τεχνητά φυτεμένων δένδρων Λεύκης στο Πάρκο της Αγίας Βαρβάρας,  για λόγους δημόσιας ασφάλειας, καθώς είναι υπέργηρα, έχουν έντονη κλίση, επιπόλαιο ριζικό σύστημα, έχουν δημιουργηθεί κοιλότητες στο εσωτερικό τους και γενικά είναι άτομα επιρρεπή σε πτώσεις.

Η υλοτομία των παραπάνω δέντρων πραγματοποιείται ύστερα από ενημέρωση του δασοφύλακα της περιοχής και σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σχετική αυτοψία. Τα προϊόντα που θα προκύψουν υπολογίζονται περίπου σε τριάντα (30,00) κ.μ ξυλείας Λεύκης, τα οποία, μετά την έκδοση δελτίου μεταφοράς, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τις ανάγκες του Δήμου Δράμας.

Κοντά στα δέντρα  που θα υλοτομηθούν, και όπου αυτό είναι εφικτό, θα πραγματοποιηθεί άμεση φύτευση-αντικατάσταση με άλλα είδη, εναρμονισμένα στο συγκεκριμένο περιβάλλον, όπως προβλέπεται στην σχετική διαχειριστική μελέτη του Πάρκου.

Παρουσία του Δασαρχείου οι εργασίες

Παρών κατά την κοπή των δέντρων ήταν και ο Αναπληρωτής Δασάρχης κ. Παντελής Κωνσταντινίδης ο οποίος και επέβλεπε τις εργασίες, δίνοντας βάση στα μαρκαρισμένα δένδρα που είχαν χαρακτηρισθεί ως επικίνδυνα από τις υπηρεσίες του Δασαρχείου.

Επίσης η Δημοτική Αρχή είχε προσφύγει σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και είχε εξασφαλίσει όλες τις αδειοδοτήσεις για την ενέργεια αυτή.

Σημαντική η συμβολή της Δημοτικής Αστυνομίας η οποία σε συνεργασία με την Τροχαία Δράμας διευκόλυνε την έλευση αλλά και απομάκρυνση των φορτηγών που συμμετείχαν στην επιχείρηση μεταφέροντας και απομακρύνοντας τα σάπια και γερασμένα δένδρα.

Δηλώσεις του Δημάρχου Γιώργου Παπαδόπουλου

Σε αποκλειστικές του δηλώσεις στην εφημερίδα «Εργασία… συν» ο Δήμαρχος Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος δήλωσε:

«Ήταν καιρός να ληφθεί μία πρωτοβουλία προκειμένου να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας αλλά και τα παιδιά μας που παίζουν και συχνάζουν στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας.

Τα δένδρα και συγκεκριμένα οι λεύκες έχουν συγκεκριμένη διάρκεια ζωής και μετά την παρέλευση 15-20 χρόνων πρέπει να υλοτομούνται και να αντικαθίστανται.

Το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας ήταν κυριολεκτικά παρατημένο στην τύχη του και ομολογώ πως έχουμε μεγάλη τύχη που μέχρι στιγμής δεν είχαμε κάποιο μοιραίο γεγονός αν και κατά το τελευταίο διάστημα περίπου 2 μηνών έχουμε δεκάδες πτώσεις κλαδιών αλλά και δένδρων δίπλα σε ανυποψίαστους πολίτες, μικρούς και μεγάλους.

Επίσης να σας ενημερώσω πως έχουν υπάρξει και μικροτραυματισμοί, όχι όμως ικανοί να μας δημιουργήσουν προβλήματα.

Θα γίνει μία ριζική ανάπλαση του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας και θα αποκατασταθούν όλα αυτά που είχαν μείνει στην τύχη τους τα τελευταία χρόνια.

Μεταξύ όλων αυτών που θα γίνουν θα συμπεριλαμβάνεται καθαρισμός, αλλαγή ξύλινων διαδρόμων, αποκατάσταση πέτρινων σημείων “παβέ” όπου αυτά έχουν καταστραφεί και πολλών άλλων αποκαταστάσεων για να επαναφέρουμε σε μεγάλο βαθμό το πάρκο αυτό στην αρχική του μορφή.

Για εμένα προσωπικά και τους συνεργάτες μου είναι μεγάλη χαρά και ικανοποίηση η ανταπόκριση των πολιτών που μας δίνουν συγχαρητήρια για αυτή την ενέργεια. Σαφώς και θα υπάρξουν και οι άλλες φωνές τις οποίες ακούμε με σεβασμό, αλλά έξω από τον χορό ο καθένας μπορεί να λέει πολλά τραγούδια. Λίγο υπομονή ζητάμε από τους πολίτες η οποία θα είναι πολύ λιγότερη από την περίοδο που διανύσαμε και ήμασταν στο έλεος του Θεού και της τύχης μας».

Τέλος σε ερώτηση της εφημερίδας μας για την έλλειψη υδάτων στην λίμνη της Αγίας Βαρβάρας ο Δήμαρχος δήλωσε:

«Είναι ένα θέαμα που είχαμε καιρό να δούμε. Ήδη έχω δώσει εντολή στον Αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΔ κ. Γιάννη Γεωργιάδη να πραγματοποιηθούν γεωτρήσεις τοποθετώντας όπου είναι απαραίτητο υποβρύχιο στις αντλίες ώστε να ενισχύσουμε την πολύ χαμηλή στάθμη των νερών, ώστε τόσο οι πάπιες και όλοι οι άλλοι οργανισμοί που βρίσκονται σε αυτόν το υδροβιότοπο να αντέξουν και να επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση που ήταν όταν είχαμε επαρκές νερό.

Συνιστώ υπομονή και το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει».