ΑΡΘΡΟ

Του Αναστάσιου Νικολαΐδη

Βουλευτή ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νομού Δράμας

Χρειάστηκε η παρέλευση μόλις μερικών μηνών για να διαπιστωθεί στην πράξη, και μάλιστα με εκκωφαντικό τρόπο, ότι, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς της κυβερνητικής ρητορικής, οι δήθεν καινοτόμες μεταρρυθμίσεις του Υπουργείου Υγείας με τα απογευματινά χειρουργεία και τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς, δεν κατάφεραν να συμβάλλουν στην επίλυση των γνωστών και ιδιαίτερα διογκωμένων προβλημάτων που αφορούν στη στελέχωση των νοσοκομειακών ιδρυμάτων με επαρκές ιατρικό προσωπικό. Το Ε.Σ.Υ. συνεχίζει να παραμένει μια μη ελκυστική δομή για τους γιατρούς και για να αντιστραφεί η παρούσα κατάσταση χρειάζονται γενναίες κινήσεις, λήψη ευνοϊκών μέτρων και κυρίως ανοιχτοί ορίζοντες υιοθέτησης καινοτόμων πολιτικών.

Πλήθος νοσοκομείων, κυρίως στην επαρχία, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης ενώ ζωτικής σημασίας κλινικές, για την εύρυθμη λειτουργία και την ανταπόκριση στις βασικές ανάγκες των πολιτών, κρατιούνται χάρη στην αυταπάρνηση του προσωπικού, το οποίο εργάζεται πέρα από τα όριά του, και στην υιοθέτηση πρόχειρων και προσωρινών λύσεων, οι οποίες λειτουργούν ως «μπαλώματα».

Χαρακτηριστικά, στην εκλογική περιφέρεια από την οποία προέρχομαι, τη Δράμα, το οργανόγραμμα της Παθολογικής Κλινικής του τοπικού Νοσοκομείου προβλέπει την παρουσία 11 ιατρών – παθολόγων, όμως αυτήν τη στιγμή στη συγκεκριμένη νοσηλευτική δομή υπηρετούν μόλις 2. Οι εφημερίες καλύπτονται από παθολόγους νοσοκομείων γειτονικών (Καβάλα) ή και πιο μακρινών περιοχών (Θεσσαλονίκη), ακόμη και από στρατιωτικούς ιατρούς. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε παρά πολλά ακόμη περιφερειακά νοσοκομεία όλης της χώρας και το πρόβλημα της έλλειψης ενδιαφέροντος ιατρών για να στελεχώσουν το Ε.Σ.Υ. ολοένα και εντείνεται.

Πρόσφατα το Υπουργείο Υγείας «άνοιξε» το ζήτημα της αξιοποίησης ιδιωτών γιατρών για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε Παθολογικές Κλινικές 14 νοσοκομείων της χώρας. Όμως για ακόμη μια φορά η προσέγγιση που επιλέγεται είναι λάθος, καθώς από πλευράς Υπουργείου Υγείας για όσους ιδιώτες ιατρούς αρνηθούν σχεδιάζονται τιμωρητικές κυρώσεις, όπως είναι η επίταξη ή η διακοπή της δυνατότητας συνταγογράφησης, η οποία ουσιαστικά τιμωρεί τους πολίτες, καθώς δυσχεραίνει τη διαδικασία λήψης των αναγκαίων φαρμάκων τους.

Αντί, λοιπόν, για να αντιστραφεί το κλίμα άρνησης συμμετοχής ιατρών σε προκηρύξεις για τις δημόσιες δομές Υγείας, να υιοθετηθούν σοβαρά οικονομικά κίνητρα, όπως είναι η αύξηση των μισθών στο Ε.Σ.Υ., σε συνδυασμό με την παροχή φθηνής στέγης με κρατική μέριμνα, η θεσμοθέτηση φορολογικών ελαφρύνσεων, η δυνατότητα επιπλέον επιδότησης από φορείς της Αυτοδιοίκησης και η υψηλή μοριοδότηση, η κυβέρνηση φαίνεται να επιλέγει να στραφεί στον ιδιωτικό τομέα, απαιτώντας από ιδιώτες γιατρούς να καλύψουν τα κενά που διογκώθηκαν από τις δικές της αδιέξοδες πολιτικές των τελευταίων ετών.

Η δημιουργία ενός ελκυστικού Ε.Σ.Υ., το οποίο θα αποτελεί την πρώτη επιλογή των επιστημόνων που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους και όχι η εργασία στον ιδιωτικό τομέα ή στο εξωτερικό, απαιτεί ανοιχτούς ορίζοντες και οραματική πολιτική από το Υπουργείο Υγείας. Αντί της υιοθέτησης μέτρων εξ αρχής αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, τα οποία ουσιαστικά αποδυναμώνουν τη Δημόσια Υγεία, το Ε.Σ.Υ. πρέπει να εκσυγχρονιστεί, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στους ανθρώπους που το απαρτίζουν, ώστε να επιτευχθεί η ενίσχυσή του, με έμφαση στις δομές που βρίσκονται σε απομακρυσμένα σημεία της πατρίδας μας.

 

Το άρθρο του κ. Νικολαΐδη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα 60+