ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ Α.Θ.Π. ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Ο ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΣ ΤΟΜΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΕΙΚΟΣΙΦΟΙΝΙΣΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΛΟΠΗ ΤΩΝ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΩΝ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ

 

  • Λαμπρή εκδήλωση στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη με συνδιοργανωτή την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως
  • Σημαντική προσέλευση Δραμινών στην εκδήλωση καθώς και πλήθους πνευματικών ανθρώπων του πολιτισμού και της Ορθοδοξίας
  • Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος: «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε, μέχρι τέλους, την, με κάθε νόμιμο και ηθικό μέσο, διεκδίκηση των πατρώων θησαυρών μας»
  • Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος: «Δεν θα σταματήσουμε την διεκδίκηση των Ιερών αυτών κειμηλίων και την επιστροφή τους στην Μονή Εικοσιφοινίσσης»
  • Γιώργος Παπάζογλου, Καθηγητής Πανεπιστημίου – συγγραφέας του επετειακού τόμου: «Η κλοπή των κειμηλίων η μεγαλύτερη αρχαιολογική κρατική πειρατεία του 20ου αιώνα»

 

ΑΠΟΣΤΟΛΗ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

 

 

Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο αμφιθέατρο της Μονής Λαζαριστών από την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και την Ιερά Μητρόπολη Δράμας, τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018, με θέμα την παρουσίαση του επετειακού τόμου «Η λεηλασία της Ιεράς Μονής Εικοσιφοινίσσης Εκατό χρόνια από την κλοπή (1917-2017)» του Καθηγητή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Γεωργίου Παπάζογλου.

Παρών στην εκδήλωση ήταν η Α.Θ.Π. Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ενώ παρευρίσκοντο ακόμη οι Μητροπολίτες Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως και Δράμας κ.κ. Βαρνάβας και Παύλος αντίστοιχα, ο Αγιοπαυλίτης μοναχός, καταγόμενος από την Νικήσιανη, γέροντας Νικόδημος, ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Ιστορίας και Εθνολογίας) και συγγραφέας του ιστορικού αυτού εγχειρήματος κ. Γιώργος Παπάζογλου καθώς και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Σταυρός Μαμαλούκος

Σε μια κατάμεστη αίθουσα ξεκίνησε η εκδήλωση με τις ευχαριστίες των οικοδεσποτών προς όλους τους παρευρισκόμενους. Μεταξύ άλλων υπήρξαν και αρκετοί εκπρόσωποι της Βουλής των Ελλήνων με παρόντες τον πρώην Υπουργό, πρώην Αντιπρόεδρο της Βουλής και πρώην Βουλευτή Ν. Καβάλας κ. Γιώργο Καλατζή καθώς και τον Βουλευτή Ν. Δράμας κ. Δημήτρη Κυριαζίδη, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, στρατιωτικές αρχές, αλλά και πνευματικοί άνθρωποι με μεγάλη συμβολή στον Πολιτισμό και την Ορθοδοξία, μεταξύ αυτών ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» κ. Γεώργιος Τανιμανίδης και ο επίτιμος Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων κ. Στέφανος Τανιμανίδης, καθώς και μέλη Δ.Σ Πολιτιστικών Συλλόγων

Κύριο αίτημα των ομιλητών ήταν να ενεργοποιηθεί η Ελληνική Κυβέρνηση και να διεκδικήσει με σθένος το δίκαιο αίτημα της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας και να επιστρέψουν στον τόπο τους τα «Ελγίνεια της Μακεδονίας», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, ενώ ασκήθηκε συγχρόνως κριτική για την ολιγωρία των Ελληνικών Κυβερνήσεων διαχρονικά.

Έμφαση δόθηκε από τους Μητροπολίτες ομιλητές, αλλά και από τον Καθηγητή και συγγραφέα κ. Γιώργο Παπάζογλου στη στάση που κράτησε η Α.Θ.Π. Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος σε πανηγυρική τιμητική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο στη Σόφια, στην γείτονα χώρα Βουλγαρία, δεν δίστασε να απαιτήσει την διευθέτηση του ζητήματος αυτού, παρουσία του Προέδρου της Βουλγαρικής Δημοκρατίας αλλά και άλλων υψηλών αξιωματούχων, προκαλώντας αμηχανία στους παρευρισκομένους.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, ιστορικό σχεδίασμα της Ιεράς Μονής Εικοσιφοινίσσης από τον Γέροντα Νικόδημο Αγιοπαυλίτη, χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δράμας κ. Παύλου, παρουσίαση του τόμου από τον συγγραφέα κ. Γεώργιο Παπάζογλου, παρουσίαση της αρχιτεκτονικής μελέτης αποκαταστάσεως της Ιεράς Μονής Εικοσιφοινίσσης από τον Αρχιτέκτονα – Αναστηλωτή και Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Σπύρο Μαμαλούκο, ενώ η καταληκτήριος ομιλία έγινε από την Α.Θ.Π. Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Στην εκδήλωση συμμετείχε χορός ιεροψαλτών υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτου Πάρη Γκούνα και γυναικεία χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως με χοράρχη την φιλόλογο κ. Μαρία Χαραλαμπίδου

Κλείνοντας την εκδήλωση και παίρνοντας τον λόγο ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε, μέχρι τέλους, την, με κάθε νόμιμο και ηθικό μέσο, διεκδίκηση των πατρώων θησαυρών μας. Δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι την επιστροφή και του τελευταίου κειμηλίου. Έχουμε χρέος έναντι των πατέρων μας, της Ιστορίας, της Εκκλησίας και της ίδιας της Δικαιοσύνης», ενώ έκανε έκκληση προς τις ελληνικές κρατικές και πολιτικές αρχές να εντάξουν το αίτημα «της απροφασίστου επιστροφής όλων των, υπό των Βουλγάρων, αρπαγέντων θησαυρών, των μονών της Μακεδονίας» τόσο στις επαφές μεταξύ των δύο χωρών όσο και σε επίπεδο θεσμικών οργάνων της Ε.Ε.. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος συνέχισε την ομιλία του λέγοντας ότι «το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Ιερά Μητρόπολη Δράμας και οι άλλες πληγείσες Μητροπόλεις δεν θα παραιτηθούν από τον στόχο της επιστροφής των όλων των κλεμμένων κειμηλίων» και προσέθεσε: «Οφειλετικώς, κρατούμε το θέμα ανοιχτό και δε θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι της πλήρους και τελείας διευθετήσεώς του, δηλαδή, μέχρι να μας επιστραφεί και το τελευταίο εκ των διαρπαγέντων ιερών και οσίων».

Στο χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβας χαρακτήρισε την εκδήλωση ως «φωνή διαμαρτυρίας» για μια «πληγή που πονά αβάσταχτα», ενώ ο γέροντας Νικόδημος Αγιοπαυλίτης παρουσίασε την ιστορία και το έργο της μονής της Παναγίας Εικοσιφοινίσσης, τονίζοντας ότι «Η μονή είναι φάρος φωτεινός και οδοδείχτης της εθνικής συνείδησης».

Ο Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος, στην ομιλία του, αναρωτήθηκε «Τι έκαναν για να αποκαταστήσουν την ασέβεια αυτή οι Κυβερνήσεις της Βουλγαρίας και της Ελλάδας;» και πρόσθεσε: «Οι Περιφέρειες έχουν χρήματα για καρναβάλια και τέτοιες ανοησίες αλλά για την αποκατάσταση των κειμηλίων δεν κάνουν τίποτα». «Αυτή την κληρονομιά δεν έχουμε καμιά δικαιοδοσία εμείς οι παπάδες να την προδώσουμε» επεσήμανε και πρόσθεσε: «Οι απόγονοι των εγκληματισάντων κατά της Μονής δεν αποκατέστησαν τη λεηλασία των προγόνων τους και είναι συνένοχοι. Ιεροσυλούν απέναντι στα ιερά μας κειμήλια, τα Ελγίνεια της Μακεδονίας». Τέλος, ο Μητροπολίτης Δράμας στάθηκε ιδιαίτερα «στο ανύστακτο ενδιαφέρον του Οικουμενικού Πατριάρχη που σε κάθε ευκαιρία μιλά για τα κλοπιμαία. Σθεναρά, με δυναμικές αλλά ευγενικές παροτρύνσεις προς τη βουλγαρική Κυβέρνηση, ζητά τον επαναπατρισμό των κειμηλίων».

Ο συγγραφέας του τόμου κ. Παπάζογλου χαρακτήρισε το βιβλίο του ως ένα βιβλίο «πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η διεκδίκηση των κλαπέντων για την επιστροφή στο σπίτι τους», ενώ χαρακτήρισε την κλοπή των κειμηλίων ως την «μεγαλύτερη αρχαιολογική κρατική πειρατεία του 20ου αιώνα». Ο κ. Μαμαλούκος σημείωσε ότι «η Μονή αποτελεί παμβαλκανικό προσκύνημα και ιερό καταφύγιο για τους αναγκεμένους» και πρόσθεσε: «Η ιστορία της Εικοσιφοίνισσας συνδέεται με πάμπολλους θρύλους και παραδόσεις».

Μετά το τέλος της εκδήλωσης δηλώσεις στην εφημερίδα «Εργασία…συν» και στον τηλεοπτικό σταθμό «ENA CHANNEL» που ήταν παρόντες και κάλυψαν την σπουδαία αυτή εκδήλωση έκανε ο Αγιοπαυλίτης μοναχός του Αγίου Όρους γέροντας Νικόδημος κάνοντας σαφές πως ο αγώνας θα συνεχιστεί για τη επιστροφή των ιερών αυτών κειμηλίων τονίζοντας και αυτός με τη σειρά του πως δεν είναι ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα στάση των Κυβερνήσεων και την αντιμετώπιση του όλου θέματος

Ακολούθησαν δηλώσεις του συγγραφέα και Καθηγητή του Δ.Π.Θ κ. Γιώργου Παπάζογλου ο οποίος τόνισε πως υπάρχουν και στοιχεία τα οποία δεν είναι δημοσιευμένα και αυτό για λόγους τακτικής. Ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη της Δράμας για την δυνατότητα που του έδωσε να ασχοληθεί και πάλι με το θέμα της καταγραφής των κλαπέντων και δήλωσε πως ο αγώνας θα συνεχιστεί γιατί είναι δίκαιο και τα «Ελγίνεια της Μακεδονίας» πρέπει να επιστρέψουν στον φυσικό τους χώρο που τα περιμένει.