Κατάθεση Αναφοράς στον Υπουργό Παιδείας με την επιστολή του Φοιτητικού Συλλόγου Γεωτεχνικών Επιστημών Δράμας

 

Το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης μόνιμων καθηγητών στο Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας Δράμας, αναδεικνύει Αναφορά 14 βουλευτών που κατατέθηκε στη Βουλή με πρωτοβουλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτή Δράμας Θεόφιλου Ξανθόπουλου. Η Αναφορά περιέχει την επιστολή του Φοιτητικού Συλλόγου Γεωτεχνικών Επιστημών (Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος – Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας), Δράμας, όπως δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα «Φοιτητικά Νέα», με τίτλο: «Το Τμήμα δεν μπορεί να λειτουργεί με μόλις ένα μόνιμο καθηγητή».

Σημειώνεται ότι η ένταξη των τμημάτων Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας και Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος από το Διεθνές Πανεπιστήμιο στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, έγινε με σκεπτικό την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία των συγκεκριμένων σχολών. Όμως είναι προφανές ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για αναβάθμιση των σπουδών των συγκεκριμένων τμημάτων δεν επιτυγχάνονται με την ανυπαρξία μόνιμων καθηγητών, με μεταφορά εκτάκτων καθηγητών και έλλειψη πιστοποίησης του προγράμματος σπουδών, τονίζει ο Βουλευτής.

«Μπορεί το φετινό ακαδημαϊκό έτος να ολοκληρώθηκε, αλλά ως φοιτητές ήδη ανησυχούμε για το τι πρόκειται να αντιμετωπίσουμε από τον επόμενο Οκτώβριο», επισημαίνουν στην επιστολή τους οι φοιτητές και προσθέτουν: «Το τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας εδώ και κάποιους μήνες, ανήκει πλέον διοικητικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Η μετάβαση αυτή, προαναγγέλθηκε ότι θα λειτουργήσει προς όφελος του τμήματος οπότε η φοιτητική κοινότητα αναμένει την θετική έκβαση αυτής της μεταφοράς με το κύριο πρόβλημα του τμήματος να εξακολουθεί να είναι η απουσία μόνιμων καθηγητών. Το τμήμα μάλιστα μετά το πέρας του χειμερινού εξαμήνου έχασε μια μόνιμη καθηγήτρια και λειτουργεί με έναν μόνο μόνιμο καθηγητή!».

Οι φοιτητές μιλούν για κωμικοτραγικές καταστάσεις «κατά την έναρξη του χειμερινού εξαμήνου του προηγούμενου έτους, με αναζήτηση “νέων επιστημόνων καθηγητών” και μεταφορές μαθημάτων, καταστάσεις που κράτησαν δέσμιους -κυρίως- τους τελειόφοιτους φοιτητές και φοιτήτριες του 5ου έτους, αλλά και αυτούς του 4ου έτους» και αναρωτιούνται με νόημα: «Θα έχουμε επιτέλους μόνιμους καθηγητές ώστε να μπορέσει το τμήμα να προχωρήσει και σε άλλες διαδικασίες πέρα από την πραγματοποίηση των μαθημάτων (έρευνα, προγράμματα, μεταπτυχιακά κλπ);».

Στην επιστολή του ο φοιτητικός σύλλογος ρωτά μάλιστα συγκεκριμένα τον Υπουργό Παιδείας, τι συμβαίνει τόσο καιρό και δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής καθηγητή για τα αμπελουργικά μαθήματα, τι συμβαίνει με τις υπόλοιπες μόνιμες θέσεις που έχουν προκηρυχθεί, τι θα συμβεί με τους έκτακτους καθηγητές οι οποίοι είχαν ενεργή σύμβαση με το Διεθνές Πανεπιστήμιο και αν υπάρχει διάθεση από την πλευρά του Δημοκρίτειου ώστε να προχωρήσει η διαδικασία πιστοποίησης του προγράμματος σπουδών πενταετούς φοίτησης του τμήματος. «Περιμένουμε απαντήσεις και λύσεις», καταλήγουν οι φοιτητές.