«Η ευθύνη είναι μία πολύ γοητευτική διάσταση της ζωής μας και σας καλώ να την απολαύσετε, γιατί όταν ευθύνεσαι για κάτι, σημαίνει ότι μπορείς και να το διαμορφώσεις». Αυτό τόνισε, την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, απευθυνόμενος στους 300 έφηβους Βουλευτές από ολόκληρη την Ελλάδα, την Κύπρο και τον Απόδημο Ελληνισμό, κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας της ΚΗ’ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων: «Βήματα Δημοκρατίας – Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή», με την οποία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνόδου.
Στις εργασίες της Βουλής των Εφήβων συμμετείχαν οι Δραμινοί μαθητές Δημάκη Δήμητρα (3ο Γενικό Λύκειο Δράμας), Μαρκόπουλος Αθανάσιος (Μουσικό Γενικό Λύκειο Δράμας), Παπαδοπούλου Δανάη (2ο Γενικό Λύκειο Δράμας) και Παχατουρίδης Θεόδωρος (Γενικό Λύκειο Προσοτσάνης).
Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας, προεδρεύοντας στην Ολομέλεια της φετινής Συνόδου, κεντρική θεματική της οποίας ήταν «Το + που διαμορφώνει τον δημοκρατικό κόσμο: Συμμετέχουμε, συνδιαλεγόμαστε, συμπράττουμε», αναφέρθηκε στη μακρά πορεία του προγράμματος της Βουλής των Εφήβων που «ξεκίνησε το 1995-1996, επί προεδρίας της Βουλής του κ. Απόστολου Κακλαμάνη και συνεχίστηκε από όλους τους επόμενους Προέδρους της Βουλής», επισημαίνοντας ότι «είναι ένας θεσμός που έχει ιστορία και τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρώτο Πρόγραμμα σήμερα αισίως είναι σαράντα τεσσάρων ή σαράντα πέντε χρονών».
Απευθυνόμενος στους έφηβους Βουλευτές σημείωσε: «Πρέπει να ξέρετε ότι δεν υπάρχουν δικαιώματα χωρίς και την αντιστοιχία τους σε ευθύνες, γιατί αν είχαμε μόνο δικαιώματα, δεν θα υπήρχε κανείς να τα προστατεύσει. Αυτοί που τα προστατεύουν είναι αυτοί που έχουν ευθύνες. Συνεπώς, το δικαίωμα και η ευθύνη είναι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος και είναι εξίσου γοητευτικά και τα δύο».
Ο κ. Τασούλας ανέφερε πως «το δικαίωμα και η ευθύνη είναι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος και είναι εξίσου γοητευτικά και τα δύο. Και δεν έχει νόημα να θεωρούμε πως όσον αφορά την έννοια της ευθύνης, η οποία τα τελευταία χρόνια δεν πολυκαλλιεργείται ή μάλλον θεωρείται σαν φόβητρο ή σαν μπαμπούλας, πρέπει να εξακολουθήσει αυτή η αντίληψη. Η ευθύνη είναι μία πολύ γοητευτική διάσταση της ζωής μας και σας καλώ να την απολαύσετε, γιατί όταν ευθύνεσαι για κάτι, σημαίνει ότι μπορείς και να το διαμορφώσεις, είτε αυτό είναι το μέλλον σου είτε η ζωή σου είτε το σπίτι σου είτε η πολυκατοικία σου είτε οι σπουδές σου».
Ο Πρόεδρος της Βουλής πρόσφερε στους μαθητές μία έκδοση αρχειακή και συνάμα ιστορική της Ελληνικής Αρχειακής Εταιρείας με τίτλο «22 ιστορίες για το ‘22» με 22 σύντομες αφηγήσεις για τη Μικρασιατική Καταστροφή, οι οποίες, όπως σημείωσε ο κ. Τασούλας, «θα σας δώσουν κουράγιο για να σκεφτείτε ότι η Ελλάδα ξεκίνησε από πολύ χειρότερες αφετηρίες στο παρελθόν απ’ ότι μπορούμε να φανταστούμε, για να φτάσει εδώ σήμερα, να έχει μια πορεία θετική».
Τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, εκπροσώπησε στη συνεδρίαση ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο περσινό θέμα των εργασιών της Βουλής των Εφήβων που αφορούσε στη βία και στο bullying, καθώς και στις πρωτοβουλίες που έλαβε η Πολιτεία σχετικά με το θέμα. Με αφορμή το φετινό θέμα της Ολομέλειας για την Iστορία, τόνισε ότι «η κάθε γενιά πρέπει να μπορέσει να γράψει τη δική της ιστορία. Πρέπει να μπορέσει να μην εγκλωβιστεί στο λεξιλόγιο, στις προσλαμβάνουσες και στις λογικές της προηγούμενης».
Στη συνέχεια ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι ο κόσμος πλέον αλλάζει κι ότι οι νέοι θα χρειαστούν δύο εργαλεία για να ανταπεξέλθουν. Το πρώτο, όπως είπε, είναι η «πίστη» στους εαυτούς τους και στις δυνατότητές τους και το δεύτερο η «γνώση». Όπως υπογράμμισε, είναι σημαντικό «να μπορέσει κανείς να αφουγκραστεί τα μαθήματα της ιστορίας, να καταλάβει τα δεδομένα των προκλήσεων που έρχονται και να μην εγκλωβιστεί στο πώς θα τα λύσει».
Οι έφηβοι Βουλευτές χωρίστηκαν σε έξι Ομάδες Εργασίας που ασχολήθηκαν με τη σύμπραξη και τη συμμετοχή πάνω σε ισάριθμες ενότητες: τη σύμπραξη στη γειτονιά, στο σχολείο, στο περιβάλλον, στον πολιτισμό, στον ψηφιακό κόσμο και στην πολιτική. Ομιλητές επί των έξι αυτών ενοτήτων στην Ολομέλεια της Βουλής ήταν οι: Μυρσίνη Ναλμπάντη (Γειτονιά), Παύλος Σιταρίδης (Σχολείο), Μαρίνα Παπαδοπούλου (Περιβάλλον), Αριάδνη Ανδρουτσοπούλου (Πολιτισμός), Ίρις-Σπυριδούλα Αρβανίτη (Ψηφιακός Κόσμος) και Διονυσία-Θεοφανεία Παριώτη (Πολιτική).
Τη συνεδρίαση των εφήβων Βουλευτών παρακολούθησαν από τα έδρανα της αίθουσας της Ολομέλειας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Παύλος ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου, οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής κ.κ. Βύρων Πολύδωρας και Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία παρέστη και ως Πρόεδρος της Κ.Ο. της Πλεύσης Ελευθερίας, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σαρακιώτης Ιωάννης, εκ μέρους του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως, ο κ. Δημήτρης Μάντζος ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η κ. Αφροδίτη Κτενά ως εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, ο κ. Στέλιος Φωτόπουλος ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης, ο κ. Γεώργιος Ρούντας ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Νίκης, ο κ. Βασίλειος Στίγκας, Πρόεδρος του κόμματος «Σπαρτιάτες», ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Βασίλειος Μπαγιώκος, ο κ. Κωνσταντίνος Μαυριάς, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, ο κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής πανεπιστημίου και Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων που πρωτοστατεί στη διοργάνωση της Βουλής των Εφήβων, Βουλευτές από όλα τα κόμματα και υπηρεσιακοί παράγοντες της Βουλής.