ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΡΙΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΚΑΜΤΣΙΔΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ

 

«Όσο πιο ενισχυμένοι βγούμε, τόσο πιο δυνατοί θα είναι πιο η φωνή και τόσο πιο σημαντικός θα είναι ο ρόλος μας για την ανασύνθεση της Αριστεράς, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη»

 

Επίσκεψη στη Δράμα πραγματοποίησαν την Παρασκευή 24 Μαΐου οι υποψήφιες Ευρωβουλεύτριες της Νέας Αριστεράς κ. Ιφιγένεια Καμτσίδου και κ. Μαρία Γιαννακάκη. Μαζί με στελέχη της Συντονιστικής Επιτροπής Δράμας της Νέας Αριστεράς, οι κυρίες Καμτσίδου και Γιαννακάκη επισκέφτηκαν το Κατάστημα Κράτησης στον Νικηφόρο και είχαν συνάντηση με το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας.

Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα «Εργασία… συν» η κ. Ιφιγένεια Καμτσίδου ανέφερε σχετικά με τις Ευρωεκλογές: «Οι Ευρωεκλογές έχουν μεγάλη σημασία για την καθημερινότητά μας. Περισσότερο από το 70% των νομοθετημάτων και πάρα πολλές δημόσιες πολιτικές προσδιορίζονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως ποια θα είναι η κατεύθυνση του αιρετού οργάνου, του μοναδικού οργάνου δηλαδή που έχει τη δυνατότητα με κάποιο τρόπο να μεσολαβεί ανάμεσα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και στην ευρωπαϊκή γραφειοκρατία που ασκεί εξουσία σε επίπεδο Ένωσης, έχει μεγάλη σημασία. Χρειαζόμαστε ένα Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο θα ελέγχει τους τεχνοκράτες, θα ελέγχει τις κυβερνήσεις που κι αυτές ασκούν εκτελεστική εξουσία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα μεταφέρει τις απόψεις, τις αντιλήψεις των λαών της Ε.Ε. για τις βασικές επιλογές που πραγματοποιούνται σε ενωσιακό επίπεδο».

Όσον αφορά τη διάσπαση της Κεντροαριστεράς, η κ. Καμτσίδου επεσήμανε: «Αυτό που λείπει από την Ελλάδα και από την Ευρώπη είναι μια διαφορετική πολιτική άποψη. Από την στιγμή που το σημερινό κόμμα του κ. Κασσελάκη εγκατέλειψε όχι μόνο τις ιδέες και τις αξίες της Αριστεράς, αλλά και την υποχρέωσή του να αναζητά διαφορετικές πολιτικές απέναντι στο νεοφιλελεύθερο δόγμα, είναι απολύτως αναγκαίο να ενισχυθεί μια πολιτική δύναμη, η οποία αμφισβητεί το δόγμα ΤΙΝΑ (There is no alternative). Υπάρχει εναλλακτική για τη χώρα, υπάρχει εναλλακτική για την Ευρώπη. Χρειαζόμαστε δουλειά, υπευθυνότητα, σοβαρότητα και σταθερή επικοινωνία με τον κόσμο».

Μιλώντας στην εφημερίδα «Εργασία… συν», η κ. Μαρία Γιαννακάκη σημείωσε σχετικά με τις Ευρωεκλογές: «Το διακύβευμα των Ευρωεκλογών είναι πάρα πολύ σημαντικό, παρόλο που στην Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., εξαντλούμε την προεκλογική εκστρατεία στη συζήτηση για εσωτερικά ζητήματα. Ναι μεν αυτό συμβαίνει και στις άλλες χώρες, αλλά στην Ελλάδα πλέον εξαντλείται η συζήτηση σε επίπεδο μικροπολιτικής και πολιτικού life style, δηλαδή ποιανού το σκυλάκι είναι πιο όμορφο και πιο έξυπνο. Ενώ οι Ευρωεκλογές είναι πάρα πολύ σημαντικές, γιατί το 80% της νομοθεσίας που έρχεται στο εθνικό Κοινοβούλιο αφορά σε ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Πλέον τα διακυβεύματα είναι σημαντικά γιατί τόσο η άνοδος της Ακροδεξιάς πανευρωπαϊκά φαίνεται να είναι πάρα πολύ σημαντική και επιπλέον το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από σημαντικά θέματα, όπως είναι το μεταναστευτικό, όπως είναι η ψηφιακή μετάβαση και η τεχνητή νοημοσύνη. Και εμείς ως Νέα Αριστερά επιμένουμε ότι όλα αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά, αλλά πρέπει να γίνουν με όρους δημοκρατίας και ισότητας. Αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω από αυτές τις προκλήσεις».

Σχετικά με τον κατακερματισμό του χώρου της Κεντροαριστεράς, η κ. Γιαννακάκη δήλωσε: «Ζούμε καταστάσεις οι οποίες είναι πρωτοφανείς για την Αριστερά παγκοσμίως. Στην Αριστερά πρώτα από όλα τα ζητήματα δεν είναι προσωπικά, δεν είναι θέμα ηγέτη, αλλά είναι θέματα συλλογικοτήτων. Εδώ λοιπόν βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή κατάσταση, όπου δεν μιλάμε πλέον με όρους ταξικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς, αλλά μιλάμε με όρους ταυτοτήτων». «Η Αριστερά τιμά τους ηγέτες της και νομίζω ότι το έχει αποδείξει, όμως ηγέτης είναι αυτός ο οποίος μπαίνει μπροστά από τη συλλογικότητα, τη σέβεται, σέβεται τα όργανα και δίνει τον αγώνα με όρους ταξικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς και όχι με όρους προσωπικούς και ποτέ με όρους πολιτικού life style», πρόσθεσε η υποψήφια Ευρωβουλεύτρια της Νέας Αριστεράς.

Τέλος, η κ. Γιαννακάκη υπογράμμισε ότι «η πολιτική αλλαγή είναι στα χέρια του καθενός μας. Η ψήφος έχει δύναμη. Και πρέπει να τη διεκδικήσουμε πηγαίνοντας στην κάλπη, δείχνοντας ότι μέχρις εδώ». Όσον αφορά τη Νέα Αριστερά, επεσήμανε: «Όσο πιο ενισχυμένοι βγούμε, τόσο πιο δυνατοί θα είναι πιο η φωνή και τόσο πιο σημαντικός θα είναι ο ρόλος μας για την ανασύνθεση της Αριστεράς, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Εμείς θα δουλέψουμε μέσα από την ευρωομάδα του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς».