ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΕ 16 ΠΟΛΕΙΣ (ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ Η ΔΡΑΜΑ) ΤΡΙΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ
Στα χέρια των Διαχειριστικών Αρχών των τριών Περιφερειών, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδος, βρίσκονται, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, τα τεύχη δημοπράτησης των διαγωνισμών που θα πραγματοποιηθούν για την ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου σε συνολικά 18 Δήμους των συγκεκριμένων Περιφερειών.
Μετά την έγκριση από τις αντίστοιχες Διαχειριστικές Αρχές η ΔΕΔΑ θα προχωρήσει, μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, στους απαραίτητους διαγωνισμούς για την υλοποίηση των έργων. Πρόκειται για:
-Τρείς διαγωνισμούς, έναν σε κάθε Περιφέρεια, για την προμήθεια των υλικών
-Τρείς διαγωνισμούς, έναν σε κάθε Περιφέρεια, για το project management
-Τρείς διαγωνισμούς, έναν σε κάθε Περιφέρεια, για τη λεγόμενη επιθεώρηση τρίτου μέρους
-Σειρά διαγωνισμών (2-3 σε κάθε Περιφέρεια) για την ανάθεση του κατασκευαστικού μέρους των έργων.
Ο τελικός προϋπολογισμός των έργων, σε όρους Δημόσιας Δαπάνης, θα διαμορφωθεί από το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών που θα εγκριθεί από τις αρμόδιες Ειδικές Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών.
Ειδικότερα για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πρόκειται να υλοποιηθεί το έργο «Κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης».
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 64,2 εκ. ευρώ και δύναται να χρηματοδοτηθεί κατά 50% από το Π.Δ.Ε. Το έργο αφορά στην κατασκευή νέου δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και συγκεκριμένα στις νομαρχίες Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας.
Το δίκτυο διανομής που θα αναπτυχθεί θα καλύψει έξι (6) κεντρικούς Δήμους των παραπάνω αναφερόμενων νομών: Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας (Νομός Έβρου), Κομοτηνής (Νομός Ροδόπης), Ξάνθης (Νομός Ξάνθης), Δράμας (Νομός Δράμας) και Καβάλας (Νομός Καβάλας). Περιοχές της Περιφέρειας καλύπτονται ήδη από δίκτυο διανομής φυσικού αερίου με υφιστάμενη δομή περίπου 150 χλμ. δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης, μέσω του οποίου εξυπηρετούνται εμπορικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές.
Προβλέπεται η κατασκευή δικτύου χαμηλής πίεσης μήκους περίπου 485 χλμ., δικτύου μέσης πίεσης μήκους περίπου 9 χλμ. και 9 σταθμών Μέτρησης και Ρύθμισης πίεσης (Μ/Ρ). Η διάρκεια υλοποίησης του έργου εκτιμάται σε 5 έτη.