Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη με θέμα «Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας» κατέθεσαν οι Βουλευτές του Κ.Κ.Ε. κ.κ. Γιάννης Δελής, Γιώργος Λαμπρούλης και Λεωνίδας Στολτίδης.
Η ερώτηση έχει ως εξής:
Παρά τα γνωστά, διαχρονικά και οξυμένα προβλήματα, που αντιμετωπίζει στη λειτουργία του το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, της πολιτικής υποχρηματοδότησης που έχουν ακολουθήσει όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις. Παρά τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις που έχει πραγματοποιήσει το Κ.Κ.Ε. με αναφορές, ερωτήσεις και επίκαιρες ερωτήσεις, η κυβέρνηση εξακολουθεί να κωφεύει ή ακόμα χειρότερα να επιλέγει να μην αντικρίζει την πραγματικότητα, να παίζει με την υγεία των κατοίκων της περιοχής αλλά και των ίδιων των εργαζόμενων στο Νοσοκομείο, που είναι αντιμέτωποι με την εργασιακή εξουθένωση.
Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη προκήρυξη του ΑΣΕΠ που προβλέπει μόλις 6 γιατρούς για το Νοσοκομείο. Δύο αναισθησιολόγους για τη ΜΕΘ, τρεις παθολόγους κι έναν παιδίατρο. Η πραγματική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο Γ.Ν. Δράμας μπορεί να περιγραφεί ως εξής:
Στην Παθολογική κλινική ο ήδη ελλιπής οργανισμός προβλέπει 11 θέσεις και αυτή τη στιγμή υπηρετούν 2 γιατροί, οι οποίοι βρίσκονται υπό παραίτηση. Για τη λειτουργία, όσο αυτή μπορεί να γίνεται, της κλινικής μετακινούνται γιατροί από άλλα Νοσοκομεία. Μάλιστα αυτές οι μετακινήσεις έχουν προκαλέσει με τη σειρά τους τις παραιτήσεις τεσσάρων γιατρών από το Γ.Ν. Σερρών.
Στην πολύπαθη ΜΕΘ του Νοσοκομείου, η οποία λειτουργεί ξανά, υπηρετούν μόλις 2 γιατροί και πραγματοποιούνται μετακινήσεις, όπως λειτουργούσε δηλαδή και πριν το κλείσιμο της. Στη λειτουργία της ΜΕΘ προβλέπεται να υπάρχουν 3 νοσηλευτές ανά κρεβάτι (πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου), ενώ τα διεθνή πρότυπα αναφέρουν 6 νοσηλευτές ανά κρεβάτι. Στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Δράμας για τα 7 κρεβάτια που έχουν αναπτυχθεί (με δυνατότητα μέχρι 12 και θα προχωρήσει σε επέκταση) υπάρχουν μόλις 8 νοσηλευτές, ενώ θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 21.
Όσον αφορά σε άλλες ειδικότητες υπηρετεί μόλις ένας Οφθαλμίατρος και ένας Ουρολόγος, ενώ δεν υπάρχει Ενδοκρινολόγος, Γαστρεντερολόγος και Ογκολόγος, ειδικότητες που εκλείπουν σε ολόκληρη την περιοχή της Π.Ε. Δράμας. Η θέση του Δερματολόγου δεν προβλέπεται καν στον Οργανισμό του Νοσοκομείου, ενώ στο Κ.Υ. Δράμας που προβλέπεται η θέση είναι κενή, με την ειδικότητα να μην υπάρχει σε καμία Δημόσια Δομή της Π.Ε.
Επίσης το Κέντρο Ψυχικής Υγείας εξακολουθεί εδώ και τρία χρόνια να μην έχει ψυχίατρο, την ώρα που στη δομή αυτή απευθύνονται χιλιάδες ασθενείς. Μάλιστα ενώ υπάρχει ενδιαφέρον δεν προκηρύχθηκε καν η θέση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γιατρός που συνταξιοδοτήθηκε, έβλεπε περίπου 2.500 ραντεβού τον χρόνο.
Στο ακτινολογικό, ενώ υπάρχει ολοκαίνουργιος αξονικός τομογράφος, μαγνητικός τομογράφος, μαστογράφοι και μετρητής οστικής μάζας, λειτουργεί μόνο ο αξονικός (ενδεικτικά μόνο το σαββατοκύριακο γίνονται 40 περίπου αξονικές). Παράλληλα λειτουργεί και το ρομποτικό ακτινολογικό με 120 ακτινογραφίες μόνο το πρωί και δεκάδες ακόμα απόγευμα και βράδυ. Παρά την ύπαρξη των μηχανημάτων στο πρόγραμμα έχουν μείνει μόνο 7 χειριστές με οριακή λειτουργία προσωπικού ασφαλείας.
Αντίστοιχα και στο Μικροβιολογικό το πρόγραμμα βγαίνει οριακά, με τους εργαζόμενους στο τμήμα να μην μπορούν ούτε αναρρωτικές άδειες να πάρουν.
Τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, σε όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου, με συνέπεια να υπάρχει μεγάλη εντατικοποίηση και εξάντληση σε όσους υπηρετούν. Η προκήρυξη 7Κ προέβλεπε 36 νοσηλευτές, από αυτούς οι 24 εργάζονται ήδη στο νοσοκομείο ως επικουρικοί και ακόμα (από τον Αύγουστο του 2022) αναμένονται και οι υπόλοιποι 12. Αριθμός που δεν επαρκεί αφού μόνο για το 2024 υπολογίζεται ότι 15 νοσηλευτές θα συνταξιοδοτηθούν.
Στο Γ.Ν. Δράμας υπηρετεί 1 φυσικοθεραπεύτρια από τους 5 που προβλέπονται. Έχουν προχωρήσει ιδιωτικές συμβάσεις με ασθενοφόρα, γιατί δεν επαρκούν οι οδηγοί. Υπάρχει σύμβαση με ιδιώτη χειριστή για λειτουργία του κλιβάνου και αποστειρώσεις λόγο σύνταξης του κλιβανιστή. Να σημειώσουμε ότι η επιλογή τέτοιων λύσεων οδηγεί σε μεγαλύτερες δαπάνες από το να προχωρήσουν οι μόνιμες προσλήψεις.
Η Τεχνική υπηρεσία έχει μείνει με το 1/3 του προσωπικού, μέχρι το 2025 από τους 11 εναπομείναντες εργαζόμενοι οι 5 θα συνταξιοδοτηθούν.
Οι ελλείψεις σε προσωπικό φαίνεται και από τους ρυθμούς με τους οποίους κάποιοι εργαζόμενοι καταφέρνουν να παίρνουν ρεπό και άδειες, στα χειρουργεία αυτές τις μέρες παίρνουν τις άδειες του 2020 και οι εργαζόμενοι παίρνουν άδεια 5 ημερών κάθε 4 μήνες.
Τέλος να επαναλάβουμε ότι το 40% του προσωπικού του Νοσοκομείου εργάζεται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (επικουρικοί – μέσω ΟΑΕΔ), ενώ η καθαριότητα, η σίτιση, η φύλαξη και πρόσφατα και οι δευτερογενείς διακομιδές έχουν περάσει σε εργολάβους, έχουν δηλαδή παραδοθεί στον ιδιωτικό τομέα, με τους εργαζόμενους να εργάζονται σε τραγικές συνθήκες εντατικοποίησης και ανασφάλειας.
Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν ότι για να μπορέσει να λειτουργήσει το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, χρειάζεται η πολιτική βούληση, και όχι 6 προσλήψεις που αναμένονται στην τρέχουσα προκήρυξη, ακόμα 6 που προηγήθηκαν και μάλιστα ήταν επικουρικοί που ήδη εργαζόντουσαν στο Νοσοκομείο, και όσοι αναμένονται από την 7Κ.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:
– Να προσληφθεί άμεσα ο αναγκαίος αριθμός προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με σχέση εργασίας μόνιμη, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου το Γ.Ν. Δράμας να ανταποκριθεί στις ανάγκες περίθαλψης των ασθενών.
– Να δοθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα ρεπό και οι άδειες του προσωπικού.
-Να δοθούν λύσεις σε χρόνια σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως οι απαράδεκτα χαμηλοί μισθοί των υγειονομικών που εργάζονται στο ΕΣΥ και η ένταξη τους στα βαρέα και ανθυγιεινά,
– Την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.