ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΑΝΑΔΕΙΧΤΗΚΕ Η ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΟΜΟΦΩΝΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ 2022 ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΧΕΛΜΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΗΦΘΗΚΑΝ ΥΠΟΨΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ
- Με την έναρξη λειτουργίας του νέου παιδικού σταθμού στην περιοχή της Ανάπλασης τον προσεχή Σεπτέμβριο ή θα πρέπει να βρεθούν 40 νέες θέσεις για τους εκθέτες ή πάνω από 60 παιδάκια δεν θα έχουν πρόσβαση την ημέρα διεξαγωγής της λαϊκής
- Β. Πυργιλής, Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης: «Η Χελμού δεν μπορεί να φιλοξενήσει τη λαϊκή αγορά της Δράμας έτσι όπως είναι ο κανονισμός. Θα πρέπει να πάμε σε τροποποιήσεις για θέματα που γνωρίζατε και γνωρίζετε. Λανθασμένες αποφάσεις μας έφτασαν εδώ»
- Γ. Παπαδόπουλος, Δήμαρχος Δράμας: «Έχουμε επικοινωνήσει στην αγορά και στην κοινωνία ότι η λαϊκή θα επανέλθει στον φυσικό της χώρο, αφού βέβαια δημιουργήσουμε τις υποδομές στην 19ης Μαΐου, για να υπάρχει μια λαϊκή με ευρωπαϊκά δεδομένα και πρότυπα»
Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής πραγματοποίησε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας το απόγευμα της Δευτέρας 26 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τις αλλαγές στη νομοθεσία, έχει καταργηθεί στις τακτικές συνεδριάσεις η προ ημερήσιας διάταξη συζήτηση, στο πλαίσιο της οποίας υπήρχαν ερωτήματα από πλευράς αντιπολίτευσης για διάφορα θέματα. Πλέον ανά δίμηνο προβλέπεται ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία τίθενται γραπτώς ερωτήματα, έως 10 συνολικά στον αριθμό.
Έτσι η πρώτη συνεδρίαση τέτοιου είδους για τον Δήμο Δράμας πραγματοποιήθηκε με έξι ερωτήματα από Δημοτικούς Συμβούλους της αντιπολίτευσης. Ένα από τα θέματα αφορούσε τη λαϊκή αγορά, κατά τη συζήτηση του οποίου αναδείχτηκαν οι τεράστιες ευθύνες της διοίκησης του πρώην Δημάρχου Χριστόδουλου Μαμσάκου, καθώς δεν εφαρμόστηκε ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από το 2022 για μεταφορά της λαϊκής στην οδό Χελμού. Επιπλέον, στο πλαίσιο των τοποθετήσεων, αποκαλύφθηκαν και σημαντικά ζητήματα τα οποία δεν λήφθηκαν υπόψη για την απόφαση μεταφοράς στην περιοχή της Ανάπλασης και προκαλούν σοβαρές δυσλειτουργίες. Ως εκ τούτου, για να γίνει ενοποίηση των λαϊκών αγορά που διεξάγονται σήμερα σε δύο διαφορετικά σημεία στην πόλη της Δράμας, θα πρέπει να ρυθμιστούν τα ζητήματα που έχουν εντοπιστεί από τη νέα διοίκηση του Δήμου. Υπενθυμίζεται πως η εξαγγελία του Δημάρχου κ. Γιώργου Παπαδόπουλου και της Δημοτικής Αρχής είναι η διεξαγωγή της λαϊκής αγοράς στην οδό 19ης Μαΐου, όπου πραγματοποιείται ιστορικά, αφού όμως προηγηθεί η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών στην περιοχή.
Το ερώτημα για τη λαϊκή αγορά τέθηκε από την επικεφαλής της παράταξης «Project για τη Δράμα» κ. Παρθένα Κιόρτεβε. Τοποθετούμενη για το θέμα η κ. Κιόρτεβε χαρακτήρισε τη λαϊκή αγορά ως «γεφύρι της Άρτας» και αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης. Όπως είπε, από τον Μάρτιο του 2020 η λαϊκή αγορά στη Δράμα, λόγω των μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού, διεξάγεται σε δύο σημεία, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα έπαψαν να ισχύουν και οι εκθέτες έπρεπε να επανέλθουν. Ακόμη, η κ. Κιόρτεβε είπε πως από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή ξεκίνησε η συζήτηση για μεταφορά της λαϊκής αγοράς στην περιοχή της Ανάπλασης και ακολούθησε ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη μετεγκατάσταση. Όμως, συνέχισε η κ. Κιόρτεβε, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν ολοκλήρωσε τη μεταφορά, φοβούμενη το πολιτικό κόστος.
Για το θέμα της λαϊκής αγοράς απαντήσεις δόθηκαν από τον Αντιδήμαρχο Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Πυργιλή. Όπως είπε, «μέριμνα μου ήταν και είναι να λύσω και να ξεμπλέξω το κουβάρι που μου δόθηκε». Ο κ. Πυργιλής επεσήμανε ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, από τον Νοέμβριο του 2022, για μεταφορά της λαϊκής στην οδό Χελμού, δεν εκτελέστηκε ποτέ και αυτό προφανώς έγινε για πολιτικούς σκοπούς. Ο κ. Πυργιλής έκανε λόγο για «μεγάλο πολιτικό κόστος, κάτι που η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν μπόρεσε να πάρει».
Πάντως, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας ανέφερε πως γίνονται προσπάθειες για να εκτελεστεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για μεταφορά της λαϊκής αγοράς στην περιοχή της Ανάπλασης, όμως τα προβλήματα που υπάρχουν, δεν επιτρέπουν την εκτέλεση της απόφασης. Συγκεκριμένα, ο κ. Πυργιλής σημείωσε: «Δεν υπάρχουν ακόμη τουαλέτες. Δεν έχει γίνει ως τώρα η απόδοση θέσεων. Οι θέσεις που έχουν προκηρυχθεί δεν χωράνε στη Χελμού, Έχουμε σημαντικά προβλήματα και παράπονα από τα σχολεία για οχλαγωγία την ώρα της Λαϊκής αγοράς. Έχουμε ένα ΚΗΦΗ όπου η πρόσβαση εκείνη την ημέρα είναι πολύ δύσκολη και με μεγάλα προβλήματα. Το σημαντικότερο όλων, τον Σεπτέμβριο ανοίγει ο παιδικός σταθμός, όπου θα φιλοξενήσει πάνω από 60 παιδάκια. Την ημέρα της Λαϊκής αγοράς δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτόν. Τα ξέρατε όλα αυτά. Τα γνωρίζατε. Νομίζατε ότι δεν θα έρθει ποτέ αυτή η ώρα για να τα αντιμετωπίσουμε. Να λοιπόν που ήρθε». Ο κ. Πυργιλής είπε πως «οι πάγκοι δεν μπορούν να τοποθετηθούν μπροστά από τον παιδικό σταθμό, αλλά ούτε κι από την απέναντι πλευρά του δρόμου» και πρόσθεσε πως «πρέπει να βρεθεί καινούργιο μέρος για να τοποθετηθούν οι 40 θέσεις που χάνονται από εκεί».
«Η Χελμού δεν μπορεί να φιλοξενήσει τη λαϊκή αγορά της Δράμας έτσι όπως είναι ο κανονισμός. Θα πρέπει να πάμε σε τροποποιήσεις για θέματα που γνωρίζατε και γνωρίζετε. Λανθασμένες αποφάσεις μας έφτασαν εδώ», ανέφερε ο κ. Πυργιλής. Μάλιστα, ο κ. Πυργιλής τόνισε πως μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η μόνη ενέργεια που έγινε ήταν η διαγράμμιση των θέσεων των Δεκέμβριο του 2023, όμως και αυτή έγινε λανθασμένα.
Για το θέμα της λαϊκής αγοράς τοποθετήθηκε και ο Δήμαρχος Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο οποίος είπε πως «υπάρχουν θέματα και στην πάνω Λαϊκή και στην κάτω» και «τα θέματα δεν τα ανακαλύπτουμε εμείς, κοινοποιούνται από τον κόσμο». «Έχουμε επικοινωνήσει στην αγορά, στην κοινωνία, ότι η λαϊκή θα επανέλθει στον φυσικό της χώρο, αφού βέβαια δημιουργήσουμε τις υποδομές στην 19ης Μαΐου για να υπάρχει μια λαϊκή με ευρωπαϊκά δεδομένα και πρότυπα», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε: «Δεν τιμάει κανέναν η σημερινή κατάσταση στη Χελμού».
Η παιδική χαρά στον δημοτικό κήπο και η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Θ. Αθανασιάδη
Ένα άλλο ερώτημα που τέθηκε στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας αφορούσε τα ζητήματα που προκύπτουν με την έγκριση της νέας Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας και συγκεκριμένα τι θα συμβεί με την παιδική χαρά που κατασκευάζεται στον δημοτικό κήπο, καθώς και με την κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Θ. Αθανασιάδη. Το συγκεκριμένο ερώτημα τέθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης «Πόλη και Ζωή» κ. Κυριάκο Χαρακίδη και απαντήσεις δόθηκαν από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Παναγιώτη Σαλπιγκτίδη.
Ο κ. Σαλπιγκτίδης εξήγησε σχετικά με την παιδική χαρά πως είναι ένα θέμα που το έχει βρει η Δημοτική Αρχή και πρόσθεσε πως για την κατασκευή της έχει γίνει το 50% των εργασιών. Όπως είπε ο κ. Σαλπιγκτίδης, το έργο χρηματοδοτείται κατά 47% από το Πράσινο Ταμείο και κατά 53% από τον Δήμο Δράμας, ενώ σε περίπτωση διακοπής του έργου, ο Δήμος θα πρέπει να επιστρέψει στο Πράσινο Ταμείο 207.000 ευρώ, γιατί δεν θα ολοκληρωθεί το έργο για το οποίο χρηματοδοτήθηκε. «Είναι μονόδρομος η απόφαση να συνεχίσουμε» υπογράμμισε ο κ. Σαλπιγκτίδης και εξήγησε πως για να συνεχιστούν οι εργασίες στην παιδική χαρά του δημοτικού κήπου, πρέπει να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός. Ακόμη, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας επεσήμανε πως το ερώτημα είναι «αν μπορούσαμε να σταματήσουμε το έργο πριν ξεκινήσει» και αυτό θα μπορούσε να γίνει μέχρι τις 22 Ιουλίου του 2022, όταν και υπογράφηκε η σύμβαση. Επιπλέον, τόνισε πως η παιδική χαρά θα γίνει και όταν τελειώσει το έργο της ΣΒΑΑ, στο οποίο περιλαμβάνεται η ανάπλαση του δημοτικού κήπου, τότε θα μεταφερθεί αλλού.
Όσον αφορά την κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Θ. Αθανασιάδη, ο κ. Σαλπιγκτίδης είπε πως η μελέτη κυκλοφοριακών επιπτώσεων προβλέπει διάφορα σενάρια, εκ των οποίων το βασικό αναφέρεται σε διατήρηση κυκλοφορίας μόνο για λεωφορεία και ταξί, το προσαρμοσμένο περιλαμβάνει δημιουργία λεωφορειόδρομου στην οδό Εθν. Αμύνης, ενώ υπάρχουν και σενάριο που προβλέπει τη μετατροπή της Θ. Αθανασιάδη σε πεζόδρομο. Όπως επεσήμανε, «η μελέτη λειτουργεί ως συμβουλευτικό εργαλείο για τη λήψη αποφάσεων». Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε και ο Δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος είπε πως η διαβούλευση είναι ανοιχτή και θα εφαρμοστεί ένα από τα τρία σενάρια που υπάρχουν, αφού όμως πρώτα ολοκληρωθεί η διαβούλευση.
Νέο πάρκινγκ οχημάτων στον περιβάλλοντα χώρο του Κραχτίδη
Επίσης στο πλαίσιο της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου υπήρξε ενημέρωση και για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του γηπέδου Κραχτίδη, απέναντι από το «φουσκωτό» γυμναστήριο. Το σχετικό ερώτημα τέθηκε από τον Δημοτικό Σύμβουλο της παράταξης «Πόλη και Ζωή» κ. Μιχάλη Μλεκάνη, ο οποίος ανέφερε πως η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε στη διάθεσή της 175.000 ευρώ για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Κραχτίδη, όμως «από διοικητικά λάθη πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων τα λεφτά αυτά χάθηκαν». Ο κ. Μλεκάνης επεσήμανε πως πρόσφατα έγιναν εργασίες στον συγκεκριμένο χώρο και έθεσε το ερώτημα αν υπάρχει στον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής να γίνει κάτι για τον περιβάλλοντα χώρο του Κραχτίδη.
Απαντώντας ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Παναγιώτης Σαλπιγκτίδης ανέφερε πως η Δημοτική Αρχή καταργεί το έργο και στον περιβάλλοντα χώρο θα δημιουργηθεί πάρκινγκ οχημάτων, που έχει ανάγκη το Κραχτίδη. Ακόμη, είπε πως πρόσφατα καθαρίστηκε ο χώρος από φερτά υλικά, έτσι ώστε οι μελετητές να μπορούν να προχωρήσουν σε σύνταξη μελέτης.
Για το συγκεκριμένο θέμα τοποθετήθηκε και ο Δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος είπε πως αφαιρέθηκε άμμος και φερτά υλικά και θα γίνει διαμόρφωση του χώρου για υποδοχή οχημάτων. Επίσης, ο κ. Παπαδόπουλος έκανε γνωστό πως θα βρεθεί νέα περιοχή για να φιλοξενήσει τα γήπεδα για beach volley και beach handball.