ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

 

«Με αυτή τη συγκέντρωση ενώνουμε τις φωνές μας για να δώσουμε το μήνυμα πιο κεντρικά, στους ανθρώπους που παίρνουν τις αποφάσεις, ότι η δημόσια υγεία δεν μπορεί να καταρρεύσει και να υπάρχει μόνο ιδιωτική υγεία. Πρέπει η δημόσια υγεία να στηρίζεται και να προσφέρει απρόσκοπτα τις υπηρεσίες της»

 

Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 30 Νοεμβρίου 2023 κινητοποίηση για την προάσπιση της ομαλής λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, με κυρίαρχο αίτημα την ενίσχυση σε προσωπικό. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πύλη του Νοσοκομείου και το σχετικό κάλεσμα υπογράφονταν από 48 τοπικούς φορείς, σωματεία και συλλόγους. Η συγκεκριμένη κινητοποίηση προήλθε μετά από τη συγκρότηση επιτροπής για τα προβλήματα του νοσηλευτικού ιδρύματος της Δράμας και αναμένεται στο μέλλον να υπάρξουν και νέες ενέργειες για την άσκηση πίεσης. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του Κ.Κ.Ε. κ. Λεωνίδας Στολτίδης, αιρετοί και των δύο βαθμών της αυτοδιοίκησης, εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, καθώς και πλήθος Προέδρων και εκπροσώπων των τοπικών φορέων, σωματείων και συλλόγων που υπέγραψαν το σχετικό κάλεσμα.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Γιώργος Κατσίλης ανέφερε: «Είναι μια μεγάλη ημέρα. Για πρώτη φορά στη Δράμα μαζεύονται τόσοι πολλοί σύλλογοι και σωματεία σε μια προσπάθεια να στηρίξουν τη φωνή μας, αυτό που ζητάμε δηλαδή, να μην καταρρεύσει η δημόσια υγεία, να μην κλείσει ένα Νοσοκομείο που λειτουργεί, λόγω υποστελέχωσης. Πάγια αιτήματά μας είναι να στελεχωθεί πλήρως το Νοσοκομείο, να υπάρχουν οικονομικά κίνητρα σοβαρά για να είναι δελεαστική η εργασία στο Νοσοκομείο, να μπορούν να έρθουν νέοι συνάδελφοι να δουλέψουν. Πράγματα για τα οποία θα συνεχίσουμε να μιλάμε και θα προσπαθήσουμε να διορθώσουμε αυτό το πρόβλημα που υπάρχει. Με αυτή τη συγκέντρωση ενώνουμε τις φωνές μας για να δώσουμε το μήνυμα πιο κεντρικά, στους ανθρώπους που παίρνουν τις αποφάσεις, ότι η δημόσια υγεία δεν μπορεί να καταρρεύσει και να υπάρχει μόνο ιδιωτική υγεία. Πρέπει η δημόσια υγεία να στηρίζεται και να προσφέρει απρόσκοπτα τις υπηρεσίες της».

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας κ. Γιάννης Παπαδόπουλος σημείωσε: «48 φορείς συνυπογράφουν την κινητοποίηση. Νομίζω ότι αυτή δεν είναι μια τυχαία επιλογή όλων των φορέων. Νομίζω ότι η τοπική κοινωνία της Δράμας αναγνωρίζει, βιώνει η ίδια της, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας και ιδιαίτερα το Νοσοκομείο της Δράμας. Νομίζω ότι το σημερινό μήνυμα που είναι μια νέα αρχή για εμάς, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που κινητοποιούμαστε, όσον αφορά ότι πρέπει να πάμε ενωμένη όλη η τοπική κοινωνία, διεκδικώντας ένα καλύτερο σύστημα υγείας, ένα Νοσοκομείο που θα είναι στελεχωμένο από γιατρούς και από προσωπικό, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κατοίκων και των ασθενών της περιοχής μας. Θεωρούμε ότι το μήνυμα που στέλνουμε στην κυβέρνηση θα είναι ηχηρό. Οι πιέσεις μας θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα. Περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις όσον αφορά την υγεία, αν και δεν είμαστε πολύ αισιόδοξοι. Αλλά νομίζω ότι κάτω από την πίεση των κατοίκων της περιοχής, αλλά και γενικότερα, γιατί αντίστοιχες κινητοποιήσεις γίνονται σε όλη την Ελλάδα, διεκδικώντας ένα δημόσιο σύστημα υγείας, ένα σύστημα υγείας που να μην οδηγείται στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό το έχει καταλάβει όλος ο λαός της χώρας. Δεν είναι δηλαδή μια τυχαία επιλογή της κυβέρνησης. Είναι μια συνειδητή επιλογή να αντιμετωπίζεται ο ασθενής ως πελάτης και η υγεία ως ένα κόστος. Αυτό εμείς είναι χρέος μας οι υγειονομικοί μαζί με τον υπόλοιπο λαό να το αντιστρέψουμε».

Μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο Πρόεδρος του Σωματείου Νοσηλευτικού Προσωπικού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Ιάκωβος Σιρλατζής δήλωσε: «Έχουμε καλέσει και τα τρία σωματεία του Νοσοκομείου σωματεία, συλλόγους και φορείς του Νομού Δράμας, προκείμενου να φωνάξουμε, να ενημερώσουμε ότι η συνεχόμενη υποστελέχωση του Νοσοκομείου Δράμας σε μόνιμο νοσηλευτικό, ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό οδηγεί το Νοσοκομείο σε υποβάθμιση. Παρότι γίνονται όλο αυτό το διάστημα κτιριακές βελτιώσεις, βελτιώσεις στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του Νοσοκομείου συνεχόμενα, η έλλειψη νοσηλευτικού, ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα η έλλειψη αυτού του προσωπικού να μην μπορεί να λειτουργήσει τον σύγχρονο εξοπλισμό, αλλά και να μην έχει ο ασθενής παροχή φροντίδας υγείας. Η έλλειψη που έχουμε στη νοσηλευτική υπηρεσία είναι 99 άτομα από τους συναδέλφους είναι ακάλυπτες οι μόνιμες θέσεις, λόγω συνταξιοδότησης και συνεχόμενης αποχώρησης προσωπικού. Έχουν μεν καλυφθεί οι θέσεις με συμβασιούχους, αλλά εμείς ζητάμε μόνιμες λύσεις. Έχουμε ενημερωθεί ότι το Υπουργείο και ο Υπουργός ο ίδιος διαβεβαίωσαν ότι γνωρίζει το πρόβλημα του Νοσοκομείου Δράμας, αλλά στην ουσία αν δεν δώσει μόνιμες λύσεις θα συνεχίζει να υπάρχει μόνιμο πρόβλημα και όσο το πρόβλημα δεν λύνεται αυτό είναι εις βάρος των πολιτών του Νομού Δράμας».

Ο Βουλευτής του Κ.Κ.Ε. κ. Λεωνίδας Στολτίδης, σε δηλώσεις του, ανέφερε: «Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτη και κρίσιμη η κατάσταση στο Νοσοκομείο Δράμας. είναι γνωστές οι ελλείψεις, η υποστελέχωση. Έχουν τσακιστεί οι γιατροί. Κάνουν ηρωική προσπάθεια να καλύψουν τις ανάγκες με όλο και λιγότερα εργαλεία. Νομίζουμε ότι είναι προσβλητική και η παρέμβαση του Υπουργού σε επίκαιρη ερώτηση του Κ.Κ.Ε. για το τι θα γίνει για να διορθωθεί η κατάσταση, να ενισχυθεί το προσωπικό, η οποία ήταν ότι θα γίνουν συνολικά 6.000 προσλήψεις που είναι πολύ λιγότερες από το μισό αυτών που αποχωρούν με συνταξιοδότηση και μιλάνε ουσιαστικά για την κάλυψη των ίδιων των επικουρικών που υπάρχουν. Ο ίδιος ο προϋπολογισμός του κράτους δείχνει το αίσχος, το ότι η επόμενη ημέρα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα είναι χειρότερη. Τα ζητήματα για την υγεία του λαού θα είναι πιο κρίσιμα και πιο επικίνδυνα, γιατί δεν προβλέπεται φράγκο ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και πρέπει ο λαός μας να έχει υπόψη του ένα στοιχείο οικονομικό, γιατί πολύς λόγος γίνεται για τον δημοσιονομικό χώρο, ότι για να καλυφθούν οι 40.000 θέσεις συνολικά των υπολειπόμενων υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων, με 20% αύξηση για να μπορούν να αντέχουν και να μη βγαίνουν άγονες οι προκηρύξεις, με τον 13ο και τον 14ο μισθό, είναι 1,5 δις και η κυβέρνηση, όπως οι προηγούμενες, δίνουν 7 δις πάλι στο ΝΑΤΟ για τις δολοφονικές ενέργειες απέναντι στους γείτονες λαούς και 12 δις στους επιχειρηματικούς ομίλους για επενδύσεις από λεφτά του λαού. Δηλαδή ο λαός έχει χρυσοπληρώσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και μπορεί να καλυφθεί συνολικά το ζήτημα της κάλυψης της ανάγκης σε επίπεδο υγείας, γιατί η επιστήμη και η τεχνολογία παρέχουν όλες τις δυνατότητες να τελειώνει ουσιαστικά οποιοδήποτε σύγχρονο πρόβλημα υγείας υπάρχει. Άρα αυτό δείχνει ότι αν ο λαός μας δεν δώσει –και στη σωστή κατεύθυνση βρίσκεται η απόφαση των 48 φορέων και των υγειονομικών- ότι η μάχη πρέπει να φτάσει μέχρι τέλους. Δεν δίνουν φράγκο για την υγεία του λαού και η επόμενη ημέρα θα είναι τρομερά πιο δύσκολη, γιατί ευρύτερα λαϊκά στρώματα τα οποία βρίσκονται στο όριο της φτώχειας, με δικά τους στατιστικά στοιχεία, 1/3 είναι κάτω από το όριο της φτώχειας στην Ελλάδα, δεν θα έχουν καμία δυνατότητα περίθαλψης και άλλοι θα δίνουν ό,τι έχουν και δεν έχουν για τις πιο απλές ιατρικές πράξεις στα ιδιωτικά μανιτάρια που ξεφυτρώνουν κάθε μέρα στο έδαφος υποχώρησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Δράμας και επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Στέργιος Ηλιόπουλος σημείωσε: «Ήρθαμε για άλλη μια φορά εδώ στο Νοσοκομείο για να αναδείξουμε τα προβλήματά του. Για να πούμε ότι το Νοσοκομείο της Δράμας βρίσκεται σε μια κατάσταση που μόνο σε μια τριτοκοσμική χώρα αρμόζει. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια αυτό που γίνεται είναι να υπάρχουν χρήματα μόνο για τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό αυτού του Νοσοκομείου, με έναν απώτερο σκοπό για εμάς, την ιδιωτικοποίηση αυτών των υπηρεσιών. Να έχουμε δηλαδή έτοιμο ένα νοσοκομείο με τα χρήματα του ελληνικού λαού και κάποια στιγμή να μπουν μέσα ιδιώτες και να το εκμεταλλευτούν με ό,τι αυτό έχει σε επίπτωση στην υγεία των ανθρώπων της περιοχής. Δηλαδή ακριβότερες υπηρεσίες, που δεν θα μπορεί ο καθένας να εξασφαλίσει ότι μπορεί να έχει όμως αυτές τις υπηρεσίες. Δηλαδή όποιος θα έχει χρήματα, θα μπορεί να ζει από εδώ και πέρα. Εμείς ήρθαμε να αντιπαλέψουμε για αυτό εδώ. Είναι πολύ θετικό ότι πλέον και ο Εμπορικός Σύλλογος και οι υπόλοιποι σύλλογοι έχουν δει το πρόβλημα. Ενώ παλιά το αντιμετωπίζαμε συνήθως μόνο όσοι βρισκόμασταν γύρω από το Νοσοκομείο, κάποιοι αιρετοί και ίσως οι άνθρωποι του Νοσοκομείου. Άρχισε να γίνεται ένα πανδραμινό αίτημα και πιστεύω να γίνει αυτό που είχα προτείνει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ότι πρέπει να βγούμε έξω. Πρέπει να ξεκινήσουμε όλες αυτές τις κινητοποιήσεις που κάνουμε, να τις βγάλουμε προς τα έξω, προς την Αθήνα, προς τη Θεσσαλονίκη. Να καταλάβουν ότι η Δράμα αυτή τη στιγμή είναι ο πλέον αδικημένος Νομός που υπάρχει ακόμα και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, μαζί ίσως με τη Ξάνθη όσον αφορά για το Νοσοκομείο, και να δούμε πως μπορούμε να αντιπαλέψουμε όλα όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στη ζωή μας». «Νομίζω ότι αυτή είναι η αρχή των κινητοποιήσεων για να μπορέσουμε να ανατρέψουμε την κατάσταση που υπάρχει», πρόσθεσε ο κ. Ηλιόπουλος.