ΤΕΛΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2014-2020
- «Όταν έχεις να επικοινωνήσεις ένα έργο, το οποίο έχει πάρα πολλές τεχνικές παρεμβάσεις, είναι βέβαιο ότι έχεις αντιδράσεις του κοινού»
- «Όταν υλοποιείς έργα που τα σχεδιάζεις περίπου 6 χρόνια πριν, υπάρχουν προβλήματα τα οποία ποτέ δεν είναι άλυτα»
- «Η καινούργια Στρατηγική θα ξεπεράσει τα 20 εκ. ευρώ. Επομένως μιλάμε για ένα μεγάλο έργο για τα δεδομένα της Δράμας»
Η τελική ημερίδα αποτίμησης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του Δήμου Δράμας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023 στο ξενοδοχείο «ΚΟΥΡΟΣ». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε ο απολογισμός της ΣΒΑΑ και παρουσιάστηκαν έργα που περιλαμβάνονταν σε αυτήν και ολοκληρώθηκαν την τελευταία περίοδο, καθώς και έργα τα οποία θεωρούνται ως καλές πρακτικές με αναφορά σε παρόμοιες δράσεις άλλων περιοχών. Παράλληλα, εκπρόσωπος από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης παρουσίασε στοιχεία για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027 και τον σχεδιασμό για τις νέες Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.
Η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας ξεκίνησε το 2017 και υλοποιήθηκε μέσα από ένα εταιρικό σχήμα στο οποίο συμμετείχαν ο Δήμος Δράμας, η ΔΕΥΑΔ, το Επιμελητήριο Δράμας, η Αναπτυξιακή Δράμας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και η Ένωση Κυριών Δράμας. Η Στρατηγική υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2014-2020», μέσω συγχρηματοδότησης με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εγκεκριμένο προϋπολογισμό ύψους 8.406.438,06 €.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας και συμμετέχων στον σχεδιασμό τόσο για την τρέχουσα όσο και για την επόμενη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης ανέφερε: «Στο σύνολό της η Στρατηγική θεωρούμε ότι είχε ολοκληρωμένο χαρακτήρα. Γνωρίζετε ότι έχουμε θέσει και τις βάσεις, έχει γίνει δηλαδή η προεργασία και για την επόμενη προγραμματική περίοδο, για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, που θα κρατήσει μέχρι και τα τέλη του 2029. Θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρχει συνέχεια. Για αυτό τον λόγο ειδικά το μεγάλο έργο είναι σε γειτνιάζουσα αστική περιοχή. Ειδικά η πλατεία με τον κήπο εφάπτονται με την περιοχή της 19ης Μαΐου. Επομένως και από τη διαδικασία, αν κάνω κι εγώ έναν απολογισμό από το 2014 μέχρι και σήμερα, εμείς ως Δημοτική Αρχή, αλλά και το προσωπικό του Δήμου Δράμας, όχι μόνο του Προγραμματισμού, αλλά ιδιαίτερα του Προγραμματισμού, και φυσικά οι Τεχνικές Υπηρεσίας και του Πρασίνου και όλες οι άλλες για να μην αφήσω κάποιον απ’ έξω, και τα μέλη του εταιρικού σχήματος, μέσα από αυτή την τριβή που είχαμε στην υλοποίηση αυτής της Στρατηγικής, θεωρώ ότι αποκτήσαμε την εμπειρία για να μπορέσουμε να κάνουμε μεγαλύτερες τέτοιες παρεμβάσεις μέσα στην πόλη. Για αυτό θα δείτε ότι στην επόμενη περίοδο θα είναι ενισχυμένα τα ποσά. Ήδη είναι ενισχυμένα τα ποσά, από τα 8,5 εκ. ευρώ πήγαμε στα 15,1 εκ. που είναι εξασφαλισμένα, αλλά τουλάχιστον από τη μικρή ενημέρωση που έχω, η καινούργια Στρατηγική θα ξεπεράσει τα 20 εκ. ευρώ. Επομένως μιλάμε για ένα μεγάλο έργο για τα δεδομένα της Δράμας».
Σχετικά με την επόμενη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας, ο κ. Καραμπατζάκης επεσήμανε: «Σε συνεργασία με τον χορηγό αυτής της προσπάθειας χρηματοδοτήθηκε και η συγγραφή της νέας Στρατηγικής. Επομένως υπάρχει η ομάδα, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, με επικεφαλής τον Καθηγητή κ. Κότιο, που είχε επιμεληθεί και την προηγούμενη Στρατηγική. Έχει γίνει κατά 90%, να το πούμε έτσι, η συγγραφή της νέας Στρατηγικής. Μένει να παραλάβουμε τον τελικό φάκελο, γιατί κι αυτά θα είναι σε τεύχη δημοπράτησης. Το έργο που χρηματοδοτήθηκε από τη Raycap θα έρθει για δημοπράτηση. Επομένως, παραλαμβάνοντας αυτό, υπάρχει μια ομάδα έργου. Φυσικά η νέα Δημοτική Αρχή οφείλει να διαβουλευτεί καινούργιες ιδέες με το καινούργιο σχήμα, με τις καινούργιες δυνάμεις που υπάρχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και με το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, έτσι ώστε μέχρι τέλη Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου που είναι υποχρέωση να υποβληθεί η Στρατηγική, να είναι ολοκληρωμένη, να συνάδει με τις απαιτήσεις της νέας προγραμματικής περιόδου που κατά μεγάλο βαθμό καλύπτονται και από το μεγάλο έργο, αλλά και από την προσπάθεια που έχει γίνει, και φυσικά να τύχει χρηματοδότησης και να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου».
Μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., η Προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Οργάνωσης του Δήμου Δράμας κ. Κατερίνα Ιωσηφίδου επεσήμανε: «Διοργανώνουμε την τελική ημερίδα της παρουσίασης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για την περίοδο 2014-2020. Ουσιαστικά είναι η αποτίμηση όλων των δράσεων που υλοποιήθηκαν από τον Δήμο Δράμας και από το υπόλοιπο εταιρικό σχήμα για αυτή την περίοδο. Είμαστε χαρούμενοι και ευχαριστημένοι για την υλοποίηση των 16 πράξεων που υλοποιήθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από τη Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Σίγουρα όταν υλοποιείς έργα που τα σχεδιάζεις περίπου 6 χρόνια πριν, υπάρχουν προβλήματα τα οποία ποτέ δεν είναι άλυτα. Βρίσκεις λύσεις και πάντα βρίσκεις τον καλύτερο δυνατό και εύκολο τρόπο να προχωρήσεις στη συνέχεια της υλοποίησης των έργων».
Στις δηλώσεις του ο κ. Αστέριος Τζήμας, Διευθύνων Σύμβουλος Paramount Α.Ε., μέλος της ένωσης εταιρειών Αλεξιάδης – Paramount – Butterfly, η οποία ήταν επικοινωνιολόγος του έργου, σημείωσε: «Ένα έργο πάρα πολύ δύσκολο επικοινωνιακά. Είχε πάρα πολλές τεχνικές παρεμβάσεις, οπότε είχαμε και αντιδράσεις από τα κοινά και έπρεπε να τα διαχειριστούμε. Είναι ένα έργο το οποίο θα δώσει πνοή στη Δράμα. Μας δυσκόλεψε επικοινωνιακά, αλλά τα καταφέραμε. Φτάσαμε στη λήξη του έργου. Σήμερα έχουμε τα αποτελέσματα του έργου μπροστά μας. Εκτιμώ ότι ήταν μια πάρα πολύ καλή αρχή για τη Δράμα και ελπίζω να έρχονται τέτοια έργα στον Δήμο». Όπως εξήγησε ο κ. Τζήμας, «όταν έχεις να επικοινωνήσεις ένα έργο, το οποίο έχει πάρα πολλές τεχνικές παρεμβάσεις, είναι βέβαιο ότι έχεις αντιδράσεις του κοινού. Αυτά τα προβλήματα θα πρέπει να ληφθούν πάρα πολύ σοβαρά υπόψη κατά τον σχεδιασμό του έργου. Αυτά τα προβλήματα θα πρέπει να είναι πάρα πολύ μελετημένα κατά τον σχεδιασμό του έργου, έτσι ώστε να βρεθούν όλες οι επικοινωνιακές λύσεις προκειμένου το κοινό κατανοήσει πλήρως τις ωφέλειες του έργου για να μην έχουμε αντιδράσεις».
Ο Προϊστάμενος Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. κ. Παναγιώτης Κουδουμάκης ανέφερε: «Μια Στρατηγική επιτυχημένη. Μια Στρατηγική που συνεχίζεται και στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Έχουμε λάβει ήδη τις προτάσεις του Δήμου για την επόμενη Στρατηγική, που αφορά ουσιαστικά σε επικαιροποίηση της υφιστάμενης Στρατηγικής. Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε και να ενισχύσουμε στον βαθμό που μπορούμε αυτή τη σημαντική προσπάθεια. Ο Δήμος Δράμας είναι από τους Δήμους που έχουν καταλάβει ότι η Στρατηγική δεν είναι ένα άθροισμα έργων. Είναι μια συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, των εταίρων, του εταιρικού σχήματος και τα έργα αυτά πρέπει να αποδίδονται προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε όλη αυτή την προσπάθεια».
Όπως επεσήμανε ο κ. Κουδουμάκης, η ΣΒΑΑ του Δήμου Δράμας «κινήθηκε σε καλά πλαίσια και σε επίπεδο απορρόφησης και σε επίπεδο ποιότητας έργων. Θα θυμίσω ότι στην Επιτροπή Παρακολούθησης που έγινε τον Ιούνιο στη Δράμα, επισκεφτήκαμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όλα τα έργα. Έμειναν ενθουσιασμένοι από την αποδοχή των έργων αυτών, από την ποιότητα των έργων. Και η Δομή Στήριξης της επιχειρηματικότητας και οι υποδομές και η συνέργεια με την τοπική κοινωνία ήταν κάτι το οποίο σε μεγάλο βαθμό το βρίσκουμε στον Δήμο Δράμας και αυτό είναι κάτι το οποίο θέλουμε να το ενισχύσουμε. Ακόμη και μέσα από τις αντιθέσεις αν υπάρχουν και τις διαφορετικές απόψεις, νομίζω ότι το αποτέλεσμα είναι θετικό. Η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης δεν είναι ένα άθροισμα έργων, αλλά είναι όλη αυτή η προσπάθεια που γίνεται από την τοπική κοινωνία και από τους ετέρους».
Σχετικά με την επόμενη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας, ο κ. Κουδουμάκης είπε πως «έχει υποβληθεί στις 15 Σεπτεμβρίου η πρόταση. Έχουμε στείλει κάποιες παρατηρήσεις και θα θέλαμε εμείς μέχρι τον Φλεβάρη να έχουμε εγκρίνει τη Στρατηγική και μετά να αρχίσει η υλοποίηση των έργων». Μιλώντας για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της νέας ΣΒΑΑ, ο κ. Κουδουμάκης επεσήμανε: «Εξαρτάται από την ωριμότητα των έργων. Η επιλεξιμότητα είναι μέχρι το 2027. Το συντομότερο, το καλύτερο. Δηλαδή οι προσπάθειες όλων μας είναι προς το να έχουμε το συντομότερο την υλοποίησή τους. Αλλά εξαρτάται από τις μελέτες, τις αδειοδοτήσεις, από διαγωνιστικές διαδικασίες. Είναι παράμετροι που ίσως δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να τις προσδιορίσουμε με απόλυτη ακρίβεια. Πάντως και με την κινητοποίηση των ευεργετών και των ιδιωτών, νομίζω ότι θα μπορέσουμε να έχουμε γρήγορα αποτελέσματα και στη σωστή κατεύθυνση».