ΑΡΘΡΟ
Του Γ.Κ. Χατζόπουλου
τ. Λυκειάρχη
(συνέχεια από το προηγούμενο)
Η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, η οποία διενήργησε ανασκαφές στο ιερό του Διονύσου στην Καλή Βρύση Δράμας, αναφέρει: «Πολλοί καλοπελεκημένοι δόμοι χρησιμοποιήθηκαν στα νεώτερα σπίτια του χωριού σαν οικοδομικό υλικό…».
Κίονες χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικό υλικό, αλλά και ως υποστηρικτικοί κτισμάτων.
Στον δρόμο που οδηγεί στον οικισμό Πανόραμα είχα εντοπίσει πριν χρόνια σαρκοφάγους, που από κατοίκους πληροφορήθηκα ότι τις χρησιμοποιούσαν ως ποτίστρες μεγάλων ζώων (αγελάδων). Οι σαρκοφάγοι είναι ενεπίγραφες (λατινική γραφή, αν θυμάμαι).
Τέλος κάποιο έγκοιλο χάλκινο νόμισμα των βυζαντινών χρόνων, το οποίο έφερε οπή στο άνω μέρος του, σημείο ότι κάποτε χρησιμοποιήθηκε ως κόσμημα του λαιμού, αφού επιχρυσώθηκε, απετέλεσε και πάλι κόσμημα.
Στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου του Δοξάτου η Αγία Τράπεζα στηρίζεται σε ενεπίγραφο ανεστραμμένο ρωμαϊκό βωμό.
Τέλος ανθρωπόμορφο νεολιθικό ειδώλιο, το οποίο εντόπισα το 1966 με μαθητές μου του Λυκείου Καλαμπακίου στον νεολιθικό οικισμό Δοξάτ Τεπέ, με εισήγησή μου κόσμησε το εξώφυλλο του περιοδικού «Δραμινά Χρονικά», ενώ με άλλη εισήγησή μου καθιερώθηκε ως αργυρό βραβείο στους νικητές του κινηματογραφικού διαγωνισμού, τον οποίο είχε οργανώσει πριν χρόνια η τότε Κινηματογραφική Λέσχη Δράμας (Γεωργόπουλος – Δερμεντζόγλου, Μακρής κ.ά.)
Το πιο πάνω ειδώλιο φιλοξενείται σε προθήκη του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας.
Παρέθεσα σε αδρές γραμμές μερικές από τις αρχαιότητες του Νομού Δράμας σε δεύτερη χρήση. Ασφαλώς δεν είναι και οι μόνες. Αναγκαία κρίνεται η έρευνα και η παρουσίαση και άλλων, που φιλοξενεί η Ηδωνίδα γη, ο νεροσυρμός λαών και εθνών καταποτήρας (Κ. Παλαμάς), αλλά και η «εν λίθοις και μνημείοις σωζομένοις φθεγγομένη την ελληνικότητά της» (Στ. Μερτζίδης).
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Χάιδω Κουκούλη – Χρυσανθάκη, Ο αρχαίος Οικισμός της Δράμας και το Ιερό του Διονύσου, Η Δράμα και η Περιοχή της, Δράμα 1992.
- Στ. Μερτζίδη, Αι χώραι του παρελθόντος και αι εσφαλμέναι τοποθετήσεις των, Κωνσταντινούπολις, 1897.
- Κ. Περιστέρη, Ανασκαφική έρευνα στην Καλή Βρύση Δράμας, Η Δράμα και η περιοχή της, Δράμα 1994.
- Γ. Κ. Χατζοπούλου, Η εμβρυακή μορφή του θεάτρου και η λατρεία του Διονύσου στη χώρα των Ηδωνών, Δράμα 2006.
- Περιοδικό «Δραμινά Χρονικά», Δράμα 1980.
- Χαράλ. Πέννα, Ταξιάρχες Δράμας, Η Δράμα και η περιοχή της, Δράμα 1992.
- Νεολιθική Ελλάς, Συλλογικό Έργο.