ΑΡΘΡΟ

του Παναγιώτη Χατζηγεωργίου

Δικηγόρου Δράμας

Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί αδιαμφισβήτητα θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά. Ούτε στα καλύτερα όνειρά τους δεν ανέμεναν τέτοιο ποσοστό. Τόσες έδρες.

Συνιστά βαριά ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Ούτε στους χειρότερους εφιάλτες τους δεν φαντάζονταν μια τέτοια καθίζηση.

Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ αύξησε ικανοποιητικά τα ποσοστά του. Ήλπιζαν σε ένα καλό διψήφιο ποσοστό. Δικαιώθηκαν.

Το Κ.Κ.Ε. πέτυχε να έχει μια αξιόλογη αύξηση του σε ψήφους, ποσοστό, έδρες. Το σύνθημά του δυνατό Κ.Κ.Ε. ανάχωμα σε αντιλαϊκές πολιτικές έπιασε τόπο.

Ο Μητσοτάκης δήλωσε ήδη ότι δεν πρόκειται να επιδιώξει Κυβέρνηση συνεργασίας. Θα προσφύγει σε δεύτερες εκλογές. Με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Θα πάρει και το μπόνους των 40 εδρών. Θα έχει πάνω από 180 Βουλευτές. Θα είναι κυρίαρχος. Θα κυβερνήσει απερίσπαστος άλλα 4 χρόνια. Θα προχωρήσει και σε αναθεώρηση του Συντάγματος. Με την αντιπολίτευση αδύναμη. Και το πιθανότερο αλληλοσπαρασσόμενη.

Η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πανηγυρίζουν. Και δικαίως. Στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί κατήφεια και αναβρασμός. Και ορθά. Στην ελάσσονα αντιπολίτευση μετρούν κομματικά οφέλη. Στελέχη και οπαδοί επιδίδονται σε ξέφρενους πανηγυρισμούς.

Όσοι δεν είναι δεδομένοι, οπαδοί, φανατικοί παρακολουθούν προβληματισμένοι. Είναι καλό που βγήκε πανίσχυρη η Ν.Δ.; Που θα είναι κυρίαρχος ο Μητσοτάκης; Που ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι αδύναμος; Που το ΠΑΣΟΚ ενισχύθηκε σημαντικά; Είναι καλό το εκλογικό αποτέλεσμα για τη χώρα και τον λαό μας;

Για την Κεντροαριστερά ήταν άλλη μια χαμένη άνοιξη. Ενταφιάστηκε η απλή αναλογική. Κάηκε το σενάριο της συνεργασίας των κεντροαριστερών κομμάτων. Των κυβερνήσεων συνασπισμού.

Μερικοί πρώην Συνασπιστές και πρώην Δημαρίτες, εύχονταν ένα στραπατσάρισμα του ΣΥΡΙΖΑ. Προσδοκούσαν γενναία αύξηση της δύναμης του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Κατά την άποψή τους ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα εξισορροπούσε τη δύναμη των δύο όμορων κομμάτων. Θα έφερνε στο ΣΥΡΙΖΑ: Αυτοκριτική. Αυτογνωσία. Ρεαλισμό. Θα διευκόλυνε την προσέγγιση των δύο χώρων. Τη μελλοντική συνεργασία τους.

Προσωπικά διαφωνούσα. Θεωρούσα πως δεν πρέπει να χαθεί το momentum. Πως θα μπορούσαν οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς να συνεργαστούν τώρα. Ο εκλογικός νόμος βοηθούσε. Τα προγράμματά τους ήταν παραπλήσια. Προγραμματική συμφωνία μπορούσε να υπάρξει.

Για καλύτερη Δημόσια Υγεία και Παιδεία. Για ποιοτική ανάπτυξη με σταθερές και ασφαλείς θέσεις εργασίας. Για έναρξη και πάλι των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Για καλύτερους μισθούς. Για ρύθμιση χρεών και προστασία της πρώτης κατοικίας. Για καλύτερο Κράτος Πρόνοιας. Καλύτερο Κράτος Δικαίου.

Δεν κατέστη αυτό δυνατόν. Με ευθύνη και των δύο τορπιλίστηκε η πιθανότητα αυτή. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη του χώρου έχει την ευθύνη γιατί δεν κατόρθωσε να πείσει. Το ΠΑΣΟΚ αναγκαστικά επένδυσε σε ένα διμέτωπο για να αποφύγει να συνθλιβεί μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων. Όταν δεν προτείνεις όμως μια ελκυστική και αξιόπιστη εναλλακτική Κυβερνητική πρόταση, είσαι χαμένος από χέρι.

Είναι προφανές ότι και μετά από τη σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και εν όψει των επόμενων εκλογών της 25ης Ιουνίου δεν θα υπάρξει συζήτηση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Αναγκαστικά θα διαγκωνιστούν για την πρωτοκαθεδρία στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ήδη στελέχη του ΠΑΣΟΚ μιλούν για παρένθεση ΣΥΡΙΖΑ που τελειώνει. Το ΠΑΣΟΚ θα αποδυθεί δυστυχώς σε ένα μονομέτωπο πλέον αγώνα κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως και όλα τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς (Κ.Κ.Ε., ΜέΡΑ25, Πλεύση Ελευθερίας). Πανηγυρίζουν όλα τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης για τις εκλογικές τους επιδόσεις. Τα μικροκομματικά τους συμφέροντα. Βούτυρο στο ψωμί του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Είναι πιθανόν αυτό να συνεχιστεί και μετά τις επόμενες εκλογές του Ιουνίου. Να διαγκωνίζονται ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την ηγεμονία στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Να ερίζουν και θα αντιμάχονται μεταξύ τους. Αντί να ανοίξουν το δρόμο της συνεργασίας. Στο συνδικαλισμό. Στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στις Βουλευτικές Εκλογές του 2027.

Ο θρίαμβος της Ν.Δ. ενδιαφέρει το 40% που τους ψήφισε και πανηγυρίζει. Όχι το 60% του λαού που δεν ψήφισε Ν.Δ.. Οι εξελίξεις στην Κεντροαριστερά ενδιαφέρουν το 30%, που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Όχι το 70% του κόσμου που δεν τους ψήφισε. Οι κομματικές διεργασίες δεν ενδιαφέρουν το σχεδόν 50% του εκλογικού σώματος που δεν προσήλθε στις κάλπες.

Η συντριπτική πλειοψηφία ενδιαφέρεται. Για το αν θα συνεργαστεί η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επόμενη Βουλή με την Αντιπολίτευση για να βοηθηθεί η χώρα και ο λαός μας. Αν θα αποκτήσουμε καλύτερη Υγεία και Παιδεία. Καλύτερη και ποιοτικότερη ανάπτυξη. Καλύτερο Κράτος Πρόνοιας. Καλύτερο Κράτος Δικαίου. Καλύτερη Δημοκρατία. Δυστυχώς δεν νομίζω ότι κάτι τέτοιο είναι ρεαλιστικό.

Κινδυνεύουμε το αποτέλεσμα των πρόσφατων  εκλογών να είναι άλλη μια Χαμένη Άνοιξη. Όχι μόνο για την Κεντροαριστερά. Αλλά και για τη Χώρα και τον Λαό μας.