ΑΡΘΡΟ

του Παναγιώτη Χατζηγεωργίου

Δικηγόρου Δράμας

Και όμως οι εκλογές μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Για αυτό και ήταν παράνομες. Και ναι θα πρέπει να ψηφίσουμε, γιατί δεν είναι όλοι ίδιοι.

«Αν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο θα ήταν παράνομες». Είναι γνωστό το παλιό αυτό σύνθημα των αναρχικών. Μεσουρανούσε τη δεκαετία του ‘80 σε φοιτητικά στέκια και αμφιθέατρα.

Τότε που αποδείχθηκε πως τον Οκτώβρη του ‘81 έγινε ΑΛΛΑΓΗ. Όχι όμως ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ, όπως έλεγε το Κ.Κ.Ε. Δεν υπήρξε ΑΝΑΤΡΟΠΗ. Όπως θα ήθελαν αναρχικοί και αριστεριστές. Φαντάζομαι το εν λόγω σύνθημα το συναντά κανείς ακόμη και σήμερα. Στα Πανεπιστήμια. Στο διαδίκτυο.

Ένα δίκιο το ‘χουν οι «επαγγελματίες επαναστάτες» και οι «αιθεροβάμονες». Οι εκλογές δεν φέρνουν ΑΝΑΤΡΟΠΗ. Δεν ΓΚΡΕΜΙΖΟΥΝ. Δεν ΑΛΛΑΖΟΥΝ το ΣΥΣΤΗΜΑ. Γιατί αν το έκαναν θα ήταν πράγματι παράνομες.

Αλλά εδώ και αρκετά χρόνια δεν είναι πλέον. Και μπορεί να μην ανατρέπουν το σύστημα. Αλλά το ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΖΟΥΝ. Μπορούν να βελτιώσουν, να καλυτερέψουν τις ζωές μας. ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ. Είτε προς το καλύτερο. Είτε και προς το χειρότερο. Ανάλογα με τις επιλογές μας και τη ψήφο μας.

Για αυτό και επί χιλιάδες χρόνια ήταν παράνομες. Για αυτό και επί Χούντας απαγορεύονταν. Για αυτό και σε αυταρχικά, ανελεύθερα και απολυταρχικά καθεστώτα δεν επιτρέπονται. Για αυτό ακόμα και σε φιλελεύθερες και δημοκρατικές χώρες φαλκιδεύονται. Ποδηγετούνται. Καταντούν ενίοτε παρωδία. Για να συνεχίσει ο Ηγέτης να κυβερνά εσαεί. Για να διατηρήσουν οι ελίτ τα προνόμιά τους. Να συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται τους λαούς.

Τη δύναμη της ψήφου και των εκλογών τελικά δεν την αρνούνται ούτε και τα επαναστατικά κόμματα. Που θέλουν να συμμετάσχουν στο κοινοβουλευτικό παιχνίδι από καλύτερες θέσεις. Να αυξήσουν τα ποσοστά τους, τις έδρες τους, τη δύναμή τους. Σε μια εποχή που δεν είναι επαναστατική, το να θέλεις να κάνεις επανάσταση, όπως λέει και ο Έρικ Χομπσμπάουμ, είναι σαν να θέλεις να τετραγωνίσεις τον κύκλο. Δεν γίνεται.

Γι αυτό και στο δίλημμα ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ή ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ οι λαοί ψηφίζουν ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. Γιατί έχει καεί μερικές φορές η γούνα τους με πρόωρες επαναστάσεις. Οι επαγγελματίες επαναστάτες τα θέλουν όλα. Εδώ και τώρα. Απορρίπτουν τις μεταρρυθμίσεις. Και ενίοτε τα χάνουν όλα.

Οι μεταρρυθμιστές πιστεύουν στην διαρκή και αέναη μεταρρύθμιση. Που μπορεί με επιμονή, όραμα και ρεαλισμό να πλησιάσει στον τελικό στόχο. Ένα κόσμο καλύτερο και δικαιότερο. Βεβαίως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος εκφυλισμού και αφομοίωσης από το σύστημα. Και είναι αυτό που συνήθως συμβαίνει. Αλλά c’ est la vie!

Αν λοιπόν οι εκλογές μπορούσαν να ανατρέψουν τον κόσμο, θα ήταν σίγουρα παράνομες. Το σύστημα ούτε τις μεταρρυθμίσεις δεν ανέχεται πολλές φορές. Για αυτό και οι εκλογές δεν υπήρχαν πάντα στην ανθρώπινη ιστορία και διαδρομή. Για χιλιάδες χρόνια. Η ψήφος κερδήθηκε με αγώνες και αίμα τον 19ο και τον 20ο αιώνα.

Αρχικά μόνο για τους άνδρες. Και μόνο για πλούσιους, μορφωμένους, Χριστιανούς. Σταδιακά επεκτάθηκε σε όλο τον ανδρικό πληθυσμό. Τελικά και στις γυναίκες. Στον δυτικό πολιτισμένο κόσμο αρχικά. Αργότερα και σε άλλες χώρες. Σε άλλους πολιτισμούς.

Στη χώρα μας προβλέφθηκε η καθολική ψηφοφορία στο Σύνταγμα του 1844. Για τους άνδρες εννοείται. Το 1864 οι γυναίκες αναγνωρίστηκαν ως ισότιμοι πολίτες. Για πρώτη φορά θεσπίστηκε δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες στις Δημοτικές Εκλογές του 1934. Για όσες είχαν κλείσει τα 30 και είχαν απολυτήριο Δημοτικού. Γράφτηκαν 2.655. Ψήφισαν 439!!! Απέκτησαν δικαίωμα ψήφου στις Βουλευτικές Εκλογές μόλις το 1956. Μετά από πολλούς αγώνες. Και με πρωτεργάτη την Καλλιρρόη Παρρέν.

Στις ΗΠΑ δεν πηγαίνουν συνήθως να ψηφίσουν οι έγχρωμοι, οι μετανάστες, οι φτωχοί. Έτσι εκλέχθηκε ο Τραμπ. Που φορολογούσε τους εκατομμυριούχους με 8%. Όταν δραστηριοποιούνται οι απόκληροι της κοινωνίας εκλέγεται ο Ομπάμα. Που θεσπίζει στην Αμερική «εθνικό σύστημα υγείας». Για να έχουν κάλυψη και οι φτωχοί. Εκλέγεται ο Μπάιντεν. Που θέλει να φορολογούνται και οι εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι με 22%, όπως δηλαδή και οι μισθωτοί.

Ούτε με Ομπάμα, ούτε με Μπάιντεν ΑΝΑΤΡΑΠΗΚΕ το σύστημα. Έγιναν όμως αλλαγές για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη. Δικαιότερη φορολογία. Ιατροφαρμακευτική κάλυψη απόκληρων. Μέσα από τη Δημοκρατία, τις εκλογές, τη ψήφο ενισχύθηκε και η Αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών. Ο Μπέρνι Σάντερς. Στις ΗΠΑ ξαναζωντάνεψαν σοσιαλιστικές ιδέες και οράματα για έναν άλλο κόσμο.

Η Ινδία απέκτησε την ανεξαρτησία της. Στη Νότια Αφρική εκλέχθηκε Πρόεδρος ο Μαντέλα. Στις ΗΠΑ οι έγχρωμοι με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ απέκτησαν δικαιώματα. Στην Ευρώπη με τη Σοσιαλδημοκρατία κτίσθηκε το Κοινωνικό Κράτος. Τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

Και δεν είναι όλοι ίδιοι. Έχουμε σήμερα στη χώρα μας να επιλέξουμε μεταξύ σχεδόν 50 κομμάτων!!! Κανένα από αυτά δεν μας εκφράζει; Θυμάμαι πριν από πολλά χρόνια ένα συμφοιτητή και σύντροφό μου, που διαρκώς γκρίνιαζε για το τότε κόμμα μας. Αφού τον άκουγα για αρκετή ώρα, στο τέλος του είπα. Και γιατί δεν φεύγεις, τι σε κρατάει; Μου απάντησε και τι να κάνω; Μα να βρεις δυο – τρεις ακόμη και να κάνετε το δικό σας κόμμα. Και που να τους βρω, μου ανταπάντησε!!!

Σεβαστό να έχει κάθε πολίτης τη δική του προσέγγιση, τις ενστάσεις του, τους προβληματισμούς του. Δικαίωμά του να μην ταυτίζεται με κανένα υπαρκτό πολιτικό σχηματισμό. Γιατί στην προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική μας ζωή συμφωνούμε πάντα με τους γύρω μας; Αυτά τα κόμματα διαθέτουμε, ένα από αυτά θα μπορούσαμε να ψηφίσουμε.

Προφανώς και η αποχή ή και η λευκή ψήφος έχει και αυτή το νόημά της. Στέλνει τα μηνύματά της. Σεβαστή ως στάση διαμαρτυρίας ή και καταγγελίας σε κάποια εκλογική αναμέτρηση. Διαφωνώ όμως αν αυτό αποτελεί φιλοσοφία και στάση ζωής. Γιατί ανεξάρτητα από τη δική σου αποχή ή τη λευκή ψήφο, θα προκύψει Βουλή και Κυβέρνηση. Και εσύ δεν θα έχεις λόγο για το ποιόν της. Θα φέρεις όμως ευθύνη για αυτή την εξέλιξη.

Σε κάθε περίπτωση και για όσους ακόμη είναι αναποφάσιστοι και προβληματίζονται. Υπάρχει πλέον στη χώρα μας με τη συνδρομή του ΕΚΠΑ «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΨΗΦΟΥ». Μπαίνεις στην εφαρμογή, πληροφορείσαι τα προγράμματα και τις θέσεις των κομμάτων. Ανεβάζεις τις δικές σου θέσεις, επιθυμίες, επιλογές. Ο Σύμβουλος σε κατατάσσει ως δεξιό, αριστερό, συντηρητικό, προοδευτικό. Σε καθοδηγεί τι σου ταιριάζει περισσότερο για να ψηφίσεις.

Ήδη στον εν λόγω Ηλεκτρονικό Σύμβουλο Ψήφου προσέτρεξαν μέσα σε λίγες μέρες 75.000 συμπατριώτες μας. Μπορείς και Εσύ!!!