Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο έργο CircPro (Smart Circular Procurement) του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Διαπεριφερειακής Συνεργασίας INTERREG EUROPE 2014-2020, διοργάνωσε την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020 διαδικτυακά την 5η εταιρική συνάντηση του έργου CIRCPRO. Η συνάντηση διεξήχθη με online τηλεδιάσκεψη μέσω του εργαλείου zoom.
Σκοπός της συνάντησης ήταν η διαπεριφερειακή ανταλλαγή εμπειριών και η μαθησιακή διαδικασία μεταξύ των εμπλεκομένων των συμμετεχουσών περιφερειών όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσιους φορείς με κυκλικές δημόσιες συμβάσεις, η παρουσίαση των καλών πρακτικών και των παραδειγμάτων δράσεων έξυπνων κυκλικών προμηθειών από άλλες χώρες και περιφέρειες που συμμετέχουν στο έργο καθώς και η ανταλλαγή εμπειριών από αντίστοιχα έργα και δράσεις στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν πέρα από εκπροσώπους της Περιφέρειας και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εκπρόσωποι των εταίρων του έργου CircPro, καθώς και μέλη των τοπικών ομάδας εργασίας (stakeholders group) του κάθε εταίρου.
Τη συνάντηση χαιρέτισε ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ. Αλέξης Πολίτης ο οποίος επεσήμανε πως η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης μέσα από τη συμμετοχή της στο έργο CircPro αποκομίζει γνώσεις και εμπειρία για την εφαρμογή δημόσιων συμβάσεων που εξοικονομούν πόρους και προάγουν την αξιοποίηση ανακυκλωμένων υλικών, προϊόντων με συνολική διαχείριση του κύκλου ζωής τους και την προώθηση της Κυκλικής Οικονομίας. Παράλληλα οι δημόσιες αρχές της περιοχής ως αγοραστές συνεργάζονται με επιχειρήσεις της Περιφέρειας, για να εντοπίσουν διαδικαστικά και νομικά εμπόδια για την υλοποίηση δημοσίων προμηθειών με κυκλικά στοιχεία. Έτσι η Περιφέρεια προετοιμάζεται για την μετάβαση από ένα γραμμικό σε ένα κυκλικό μοντέλο οικονομίας σύμφωνα και με το Ευρωπαϊκό Green Deal για την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης και συμβάλει στην ανάδειξη και υποστήριξη επιχειρήσεων καθώς και νέων επιχειρηματικών μοντέλων και δικτύων που βασίζονται στην κυκλικότητα για την εισαγωγή νέων και καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Σημείωσε πως ήδη στην Περιφέρεια υπάρχει παρουσία τέτοιων επιχειρήσεων οι οποίες αποτελούν καλά παραδείγματα ενσωμάτωσης πρακτικών κυκλικής οικονομίας στα στάδια της παραγωγής, μεταποίησης, συσκευασίας, διανομής και τελικής κατανάλωσης των προϊόντων που παράγουν. Κλείνοντας σημείωσε πως η Περιφέρεια μαθαίνει, βελτιώνει το ανθρώπινο δυναμικό της, στηρίζει τις επιχειρήσεις τις περιοχής και προετοιμάζεται για το άμεσο μέλλον της Κυκλικής Οικονομίας και του νέου ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027.
Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον κ. Γιώργο Κρεμλή ως Κύριο Σύμβουλο του Πρωθυπουργού για την ενέργεια, το κλίμα, το περιβάλλον και την κυκλική οικονομία και
Επίτιμο Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. O κ. Κρεμλής επεσήμανε την σημαντικότητα της εξοικονόμησης ενέργειας σε όλους τους τομείς καθώς και την αναγκαιότητα των κυκλικών δημόσιων συμβάσεων οι οποίες συμβάλλουν στην ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας. Αναφέρθηκε ακόμη στη δημιουργία οδικού χάρτη (roadmap) για την αναβάθμιση του πλάνου της κυκλικής οικονομίας σε όλη την επικράτεια της Ε.Ε. και ευχαρίστησε για την πρόσκλησή του στην εκδήλωση.
Το πρώτο μέρος περιλάμβανε μια σύντομη αναφορά στην πορεία του έργου CircPro σε σχέση με τους βασικούς στόχους του, τα αναμενόμενα αποτελέσματα και τις επιπτώσεις του, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε εκτενής αναφορά σε θέματα διαμόρφωσης πολιτικών για την κυκλική οικονομία με την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής της Ελλάδας για την κυκλική οικονομία, του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις πράσινες δημόσιες συμβάσεις, των μοντέλων συμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας στο δημόσιο τομέα μέσα από το έργο PRODESA και τέλος της Αστικής Ατζέντας Σύμπραξης (Urban Agenda Partnership on Innovative and Responsible Public Procurement) για καινοτόμες και υπεύθυνες δημόσιες κυκλικές συμβάσεις.
Στο δεύτερο μέρος της διαδικτυακής συνάντησης το βήμα μοιράστηκαν οι εταίροι του έργου όπου παρουσίασαν καλές πρακτικές εφαρμογής δημόσιων κυκλικών συμβάσεων με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών. Παρουσιάστηκαν έργα που αφορούσαν την ενεργειακή απόδοση και το δημόσιο φωτισμό, μοντέλα συνεργασίας τηλεθέρμανσης και επαναχρησιμοποίησης, διαδικασίες υποβολής προσφορών ως συγκεκριμένο μέσο προστασίας του περιβάλλοντος και τέλος μοντέλα για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή στοιχείων επικοινωνίας των συμμετεχόντων με σκοπό την ενημέρωση αλλά και τη διευκρίνιση σημείων που ενδεχομένως δεν καλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Οι συμμετέχοντες ευχαρίστησαν τους διοργανωτές και έδωσαν ραντεβού για την επόμενη συνάντησή τους.