Κύθηρα. Ένα επιβλητικό νησί, σταυροδρόμι πολιτισμών, κατακτητών και πειρατών. Με έντονη ιστορία, που κρατά πάνω από 5000 χρόνια, επηρεασμένη από τον Μινωικό Πολιτισμό αρχικά και ύστερα από τους Ρωμαίους, κυρίως όμως από τους Βενετούς. Άλλωστε τα αποτυπώματα της Ενετοκρατίας είναι ακόμη έντονα εδώ.

Μακριά από τον μαζικό τουρισμό, τα Κύθηρα είναι προορισμός κυρίως για όσους αναζητούν ήρεμη και ποιοτική φιλοξενία. Το κόστος της παραμονής σας θα κυμανθεί σε λογικά επίπεδα και όσον αφορά τα (σχετικώς μικρά) ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια που θα βρείτε εδώ, αλλά και ως προς το φαγητό στα τοπικά εστιατόρια.

Πρώτη ημέρα

Το οδοιπορικό ξεκινάει από τη Χώρα και το Ενετικό Κάστρο, αφού θα διαβείτε την πύλη του ήδη από το πρώτο σας περπάτημα στον κεντρικό, γραφικό πεζόδρομο, καθώς βρίσκεται στην απόληξη αυτού. Η θέση του κάστρου είναι στρατηγική: από εκεί θα αντικρίσετε το Αιγαίο, το Ιόνιο, αλλά και το Κρητικό Πέλαγος. Κάτω ακριβώς από τη βόρεια πλευρά του θα δείτε και τα μονοπάτια του Μέσα Βούργου, όπου στέκεται μια συστάδα από εκκλησάκια, κάποια από τα οποία φέρουν οικόσημα και εμβλήματα από παλιές, αριστοκρατικές οικογένειες των Κυθήρων.

Στην επιστροφή από τον πεζόδρομο μπορείτε να σταματήσετε για έναν καφέ. Στη συνέχεια, στο τέλος της Χώρας, αξίζει να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, ώστε να ξεναγηθείτε σε 5000 χρόνια ιστορίας στις ριζικά ανακαινισμένες αίθουσές του. Εδώ θα δείτε να δεσπόζει και το άγαλμα του Λέοντα των Κυθήρων.

Από τη Χώρα συνεχίζουμε έπειτα προς το Καψάλι, τον γραφικό, παραθαλάσσιο οικισμό, από τον οποίον θα απολαύσετε τον Βράχο με το Κάστρο. Η παραλία είναι όμορφη και κατάλληλη για ένα σύντομο μπάνιο. Στη συνέχεια θα περπατήσετε στον πεζόδρομο, όπου υπάρχουν μια σειρά από μαγαζιά δώρων και εστίασης –με πολλά από τα τελευταία να έχουν αρκετά ποιοτικό μενού. Ενδεικτικά ξεχωρίσαμε το «Χρυσόψαρο», το «Alatarea» και το «Al More». Επισκεφθείτε επίσης την εμβληματική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη εν Κρημνώ, που είναι στην κυριολεξία λαξευμένη μέσα στον Βράχο, καθώς και την παραλία Σπαραγαρίο, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στη Χώρα και στο Καψάλι.

Δεν θα μπορούσατε να τελειώσετε καλύτερα την πρώτη σας ημέρα στα Κύθηρα με το να κανονίσετε με τον καπετάν-Σπύρο για μια βαρκάδα στην επιβλητική και ιδιαίτερα υψηλή βραχονησίδα Χύτρα. Θα ήταν καλό, βέβαια, να του τηλεφωνήσετε από την προηγουμένη, ώστε να κλείσετε το σκάφος του για μια απογευματινή ώρα. Η εμπειρία σας θα ξεκινήσει με ένα μπάνιο σε γαλάζοπρασινα νερά και θα συνεχιστεί με ξενάγηση στην επιβλητική σπηλιά στα νότια της βραχονησίδας. Επίσης θα θαυμάσετε τη μεγαλοπρέπεια του λουλουδιού Sempreviva, το οποίο φύεται διάσπαρτα σε πολλά σημεία του νησιού, αποδίδοντας ένα ζωηρό κίτρινο χρώμα. Ακολούθως, η συναρπαστική αυτή ημέρα μπορεί να ολοκληρωθεί με ένα ποτό στο ατμοσφαιρικό μπαρ «Mercato», στη Χώρα.

Δεύτερη ημέρα

Ξεκινάμε για τον Μυλοπόταμο. Εκεί, όπως φανερώνει και το τοπωνύμιο, υπήρξαν υδρόμυλοι χάρη στο υδάτινο στοιχείο που κυριαρχεί σε μέρος του παραδοσιακού αυτού οικισμού. Βαδίζοντας δίπλα στον ποταμό, μάλιστα, θα αντικρίσετε κι έναν καταρράκτη μετά από 15 λεπτά, κι έπειτα τον υδρόμυλο του Φιλίππη, που πλέον είναι μόνο αξιοθέατο. Περπατώντας 400 μέτρα έξω από τον Μυλοπόταμο, τώρα, θα συναντήσετε μια εγκαταλελειμμένη καστροπολιτεία. Χτίστηκε το 1565 και, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει ένα γοτθικού ρυθμού Αγγλικό Σχολείο και βυζαντινές εκκλησίες, με κάποιες από τις τοιχογραφίες τους να σώζονται σε καλή κατάσταση.

Αφήνοντας τον Μυλοπόταμο, κατευθυνόμαστε προς τον βυζαντινό ναό της Παλαιόχωρας. Για να φτάσετε εκεί θα χρειαστεί να κάνετε μια ομαλή πεζοπορία 5 λεπτών. Φτάνοντας, όμως, θα αποζημιωθείτε με τις μοναδικές εκκλησίες και με τον πρώτο τη τάξει Ναό του Αγίου Στεφάνου. Ο εδώ οικισμός χτίστηκε τον 13ο αιώνα, φέροντας αρχικά το όνομα του Αγίου Δημητρίου (από ομώνυμο ναό), με σκοπό να προστατεύσει τους κατοίκους του νησιού από τις πειρατικές επιδρομές της εποχής.

Από την Παλαιόχωρα αναχωρούμε κατόπιν προς την Αγία Πελαγία, όπου θα δούμε και τα περισσότερα μικρά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια του νησιού. Συνεχίζοντας έξω από τον οικισμό, θα συναντήσετε την όμορφη παραλία της Κακιάς Λαγκάδας. Όταν δεν έχει βοριάδες, θα απολαύσετε εδώ το μπάνιο σας και εν συνεχεία το ποτό σας, στο beach bar που θα δείτε εκεί. Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης του διοργανώνει και beach parties, ιδιαίτερα δημοφιλή στη νεολαία των Κυθήρων.

Συνεχίζετε ύστερα με μια στάση στο Λιβάδι για φαγητό –και συγκεκριμένα στο εστιατόριο «Τοξότης». Εκεί, αφού συζητήσετε με τον δεύτερης γενιάς ιδιοκτήτη Θόδωρο Καραβουσάνο για τις γεύσεις της κυθηραϊκής κουζίνας, μπορείτε να τον εμπιστευθείτε ώστε να φέρει στο τραπέζι τις δικές του επιλογές. Τέλος, μοιρασθείτε μαζί του την επίγευση αυτών των πιάτων. Εάν έχετε διαλέξει να μείνετε στο «Don Qui Hotel», εντωμεταξύ, επιστρέφοντας από μια τόσο γεμάτη ημέρα θα βρείτε τον ιδιοκτήτη να φτιάχνει ποτά δικής του έμπνευσης, ώστε να τα απολαύσετε στην αυλή με θέα μονάχα τον έναστρο ουρανό.

Τρίτη ημέρα

Ξεκινάμε από ένα παραδοσιακό αρτοποιείο στο χωριό Καρβουνάδες. Εκεί ο Γιώργος Κασιμάτης θα σας μιλήσει για την πορεία του ως μετανάστης στην Αυστραλία και εν συνεχεία για την επιστροφή του στην πατρίδα, όπου και υλοποίησε το όνειρό του. Με αφορμή το αρτοποιείο του και ως γενική συμβουλή, θα σας πρότεινα, πριν αφήσετε το νησί, να πάρετε μαζί σας κάποια επιλεγμένα τοπικά προϊόντα.

Κατευθυνόμαστε έπειτα προς τον παραδοσιακό οικισμό του Ποταμού, που θα μας φέρει πιο κοντά στην εικόνα των Κυθήρων όπως ήταν στις αρχές του 20ού αιώνα. Αφού περπατήσαμε στα δρομάκια και είδαμε αρκετά διατηρητέα κτήρια (αλλά και κάποια εγκαταλελειμμένα, δυστυχώς), αποφασίζουμε να επισκεφθούμε το μουσικό καφενείο «Αστικόν», το οποίο έχει ιστορία 100 και πλέον ετών. Ο σημερινός του χρήστης Δημήτρης Κοντολέων έχει προχωρήσει σε σημαντικές παρεμβάσεις, οι οποίες συνδυάζουν τη διατήρηση της παλιάς εικόνας του κτηρίου με τη σύγχρονη εξυπηρέτηση και με ένα διευρυμένο μενού. Αρκετές μέρες οργανώνονται εκεί μουσικές βραδιές, ακόμα και τον χειμώνα. Παίρνοντας το πρωϊνό μας, χαιρετάμε τον Δημήτρη και συνεχίζουμε για τον επόμενο προορισμό.

Φτάνουμε στο μοναστήρι της Αγίας Ελέσας, που είναι χτισμένο σε λιτό ρυθμό και βρίσκεται σε ένα σημείο εξαιρετικής ομορφιάς, με υποβλητική θέα. Είναι βέβαια δύσκολο να το βρείτε ανοιχτό, εκτός από τον μήνα Αύγουστο. Αφήνοντας το μοναστήρι, μετά από 15 περίπου λεπτά θα βρεθείτε στο Μελιδόνι: μια μικρή αλλά όμορφη παραλία, όπου, μετά το μπάνιο σας, μπορείτε να απολαύσετε καφέ ή κάποιο ποτό.

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό της τρίτης ημέρας κατευθυνομαστε προς τον οικισμό του Κάλαμου. Εκεί θα συναντήσετε τη γέφυρα του Κατουνίου, η οποία φτιάχτηκε επί αγγλικής κατοχής, πριν από 170 περίπου χρόνια –είναι μία από τις μεγαλύτερες των Βαλκανίων. Αφού βγάλετε αναμνηστικές φωτογραφίες, θα κινηθείτε νοτιότερα και, μετά από 15 περίπου λεπτά, θα συναντήσετε την εντυπωσιακή παραλία της Φήρας Άμμου: μια επιβλητική και αρκετά μεγάλη ακτή, όπου κυριαρχεί το σκούρο κόκκινο πέτρωμα (από όπου πήρε και το όνομά της). Απαραίτητες και εδώ οι φωτογραφίες, ιδιαίτερα από το ψηλό σημείο πριν αρχίσετε να κατεβαίνετε τα σκαλοπάτια που θα σας οδηγήσουν στη θάλασσα.

Αμέτρητες βέβαια οι παραλίες των Κυθήρων, αλλά εμείς επιμένουμε να τις εντοπίζουμε για εσάς. Η επόμενη μετά της Φήρας Άμμου είναι η παραλία του Χαλκού. Μικρή μεν μα πανέμορφη, με τον δρόμο προς αυτήν να είναι σε σχετικά καλή κατάσταση. Η συνέχεια της τρίτης ημέρας κρύβει μια έκπληξη: ανακαλύψαμε τον καπετάν-Πέτρο τον βαρκάρη, ο οποίος θα σας προσφέρει ένα μοναδικό ταξίδι στις πιο δυσπρόσιτες ακτές και στα πιο αθέατα σημεία του νησιού. Ξεχωρίσαμε τις παραλίες Καλάμι, Φούρνο και Κυριακουλού.

Προς το σούρουπο, πια, μας προτείνουν δείπνο στο οικογενειακό εστιατόριο «Πιέρρος». Εκεί θα γνωρίσετε τον Μανώλη Λουράντο, ο οποίος θα σας προτείνει μόνος του κάποια πιάτα που θα σας θυμίσουν αυτό που αποκαλούμε «γεύσεις της μαμάς». Πέρα από την κουζίνα, όμως, διαθέτει και πολιτική εμπειρία –οπότε θα σας ενημερώσει και για τα καλά, αλλά και για τα κακώς γινόμενα στα Κύθηρα.

Τετάρτη ημέρα

Αρχίζοντας την τελευταία ημέρα του ταξιδιού, αξίζει να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας. Με ιστορία που φτάνει ως τον 13ο αιώνα, η σημερινή μονή έχει λιτό και άριστα συντηρημένο εσωτερικό διάκοσμο, καθώς βέβαια και τη φερόμενη ως θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, η οποία φυλάσσεται στην εσωτερική κρύπτη. Από εκεί αξίζει να περπατήσετε για 10 λεπτά έως ότου συναντήσετε το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου του Κρασά, με τη μοναδική θέα στη θάλασσα των Κυθήρων και στο Αιγαίο Πέλαγος.

Αφήνουμε ως τελευταία την εντυπωσιακή παραλία Καλαδί. Εκεί, για να κάνετε το μπάνιο σας, χρειάζεται να κατεβείτε (και να ανεβείτε, έπειτα) έναν αρκετά μεγάλο αριθμό από σκαλοπάτια. Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε νότια, προς την Παλαιόπολη, όπου έχει ανασκαφεί πλήθος ευρημάτων από διάφορες φάσεις της αρχαίας ιστορίας των Κυθήρων. Εκεί κοντά θα συναντήσετε και δύο λόφους με μοναδική θέα –στον ένα βρίσκεται ο Άγιος Γεώργιος και στον άλλο η Αγία Μόνη. Μπορείτε να φτάσετε και με το αυτοκίνητο, μα και πεζοπορικά.

Ολοκληρώνοντας την ατέρμονη διαδρομή μας στα Κύθηρα θα σταματήσουμε στον ατμοσφαιρικό οικισμό του Αβλέμονα, στον οποίον υπάρχει φυσικά διαμορφωμένος κολπίσκος με λαξευμένα βράχια, όπου μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας. Στη συνέχεια αξίζει να δειπνήσετε στον «Μπότζιο», που συστήνεται όμως και για οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας. Αξιόλογα μαγαζιά στον Αβλέμονα είναι, μεταξύ άλλων, η «Psomoladea», με μεσογειακή κουζίνα, το καφέ «Αραχτοπωλείο» και το εστιατόριο «Σκάνδεια», που βρίσκεται 3 χιλιόμετρα πριν το χωριό.

Βαδίζουμε ξανά προς το Διακόφτι, πλέον, ώστε να πάρουμε το πλοίο της επιστροφής. Και επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι, ας κλείσουμε το οδοιπορικό αυτό ενημερώνοντάς σας ότι το budget ενός τέτοιου ταξιδιού για 2 άτομα φτάνει τα περίπου 1.000 ευρώ.

Πώς να πάτε

Είναι γεγονός ότι για να ταξιδέψεις στα Κύθηρα χρειάζεσαι περίπου 6 ώρες: 4 ως τη Νεάπολη και 1,5 ώρα με το πλοίο έως το Διακόφτι, το γραφικό λιμάνι στη νότια πλευρά των Κυθήρων, με τα πανέμορφα, γαλανά νερά. Εάν έχετε μεγαλύτερο budget μπορείτε βέβαια να πάτε αεροπορικά και από εκεί να νοικιάσετε αυτοκίνητο.

Πηγή: travel.gr