Δεύτερη ευκαιρία για επανένταξη στη ρύθμιση των 100 και 120 δόσεων προς την εφορία έχουν οι οφειλέτες, που λόγω πανδημίας δεν κατάφεραν να συνεχίσουν την εξυπηρέτηση των χρεών τους από τον Μάρτιο έως και τον Νοέμβριο. Από χθες το απόγευμα που ξεκίνησε να λειτουργεί η πλατφόρμα μέσω του myBusinessSupport, οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονικά  αίτηση-υπεύθυνη δήλωση και να καταβάλουν έως το τέλος του έτους τη δόση Δεκεμβρίου, προκειμένου να επανενταχθούν στη ρύθμιση.

Οι τρεις προϋποθέσεις

Τρεις είναι οι βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι ενδιαφερόμενοι και να αναφέρονται στην αίτηση

  • ότι είναι πληγέντες από την πανδημία
  • έχουν απωλέσει τις ρυθμίσεις στο διάστημα από Μάρτιο έως και Νοέμβριο
  • έχουν υποβάλει όλες τις δηλώσεις Ε1 και ΦΠΑ σύμφωνα με τον νόμο.

Σε περίπτωση που κατά την ημερομηνία αίτησης επανένταξης υφίστανται τυχόν λοιπές ληξιπρόθεσμες οφειλές μη τακτοποιημένες κατά νόμιμο τρόπο, ο οφειλέτης πρέπει, πριν την υποβολή αίτησης επανένταξης στη ρύθμιση, να έχει εξοφλήσει ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο, ήτοι με αναστολή πληρωμής ή άλλη ρύθμιση τμηματικής καταβολής βάσει νόμου, που έχασαν τη ρύθμιση των 100 και 120 δόσεων, από τον Μάρτιο έως και τον Νοέμβριο.

Μέσω του myBusinessSupport, οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση επανένταξής τους στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για την υπολειπόμενη οφειλή και για τις δόσεις, που απομένουν.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν

  • Στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ εμφανίζονται οι ρυθμίσεις που σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ απωλέσθηκαν κατά την περίοδο Μαρτίου – Νοεμβρίου 2020. Από αυτές, ο οφειλέτης δύναται να επιλέξει τις ρυθμίσεις, για τις οποίες επιθυμεί να υποβάλει αίτηση επανένταξης.
  • Σε περίπτωση που υφίσταται αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης, η αίτηση υποβάλλεται στην Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ / Ελεγκτικό Κέντρο / ΕΜΕΙΣ) της οποίας ο Προϊστάμενος είναι αρμόδιος για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής, κατά περίπτωση.

Τι δηλώνετε στην αίτηση

Οι αιτούντες την επανένταξη δηλώνουν στην αίτηση, η οποία επέχει και θέση υπεύθυνης δήλωσης, ότι:

  1. είναι πληγέντες από την πανδημία, ήτοι ότι έχει χορηγηθεί παράταση και αναστολή είσπραξης για τις οφειλές τους στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορονοϊού COVID19, σύμφωνα με τις ανωτέρω αναφερόμενες διατάξεις, και
  2. ότι απώλεσαν ρύθμιση του ν. 4321/2015 ή/και του ν. 4611/2019 εντός του χρονικού διαστήματος Μαρτίου έως και Νοεμβρίου 2020, και
  3. έχουν υποβάλει όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις.

Πότε χάνετε τη ρύθμιση των 120 δόσεων

  1. Αν ο οφειλέτης δεν καταβάλλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο  τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα για ρύθμιση με τον ν.4611/2019
  2. Αν ο οφειλέτης δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός τριών (3) μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.
  3. Αν δεν εξοφλεί ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο τις νέες οφειλές του μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση του νόμου 4611/2019 εντός διμήνου από τη λήξη προθεσμίας καταβολής τους.
  4. Αν υποπέσει σε παραβάσεις των περιπτώσεων ι’, ια’, ιβ’, ιε’ ή ιστ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 54 ή της παραγράφου 1 του άρθρου 58Α του ν. 4174/2013 καθ’ υποτροπή. Ως υποτροπή νοείται η διαπίστωση με την έκδοση πράξης επιβολής προστίμου εκ νέου διάπραξης οποιασδήποτε παράβασης εκ των ως άνω αναφερομένων από την ένταξη του φορολογούμενου στη ρύθμιση του ν.4611/2019 και εφεξής.

Για την επανένταξη στη ρύθμιση

Κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, ελέγχονται τα ακόλουθα στοιχεία :

  • αν έχει γίνει εξόφληση των δόσεων της προϋπάρχουσας ρύθμισης ως εξής: μέχρι και τον Δεκέμβριο 2019 για τη ρύθμιση του ν. 4321/2015  και μέχρι και τον Ιανουάριο 2020 για τη ρύθμιση του ν. 4611/2019 και
  • αν έχει γίνει εξόφληση ή ρύθμιση των νέων οφειλών, εκτός από αυτές που τελούν σε αναστολή είσπραξης βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης.

Εαν έχετε ληξιπρόθεσμες οφειλές

Σε περίπτωση που κατά την ημερομηνία αίτησης επανένταξης υφίστανται τυχόν λοιπές ληξιπρόθεσμες οφειλές μη τακτοποιημένες κατά νόμιμο τρόπο, ο οφειλέτης πρέπει, πριν την υποβολή αίτησης επανένταξης στη ρύθμιση, να έχει εξοφλήσει ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο, ήτοι με αναστολή πληρωμής ή άλλη ρύθμιση τμηματικής καταβολής βάσει νόμου, δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής, τις ανωτέρω οφειλές.

Ο έλεγχος υποβολής των προβλεπόμενων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) το αργότερο εντός τριών μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής εκάστης (λαμβανομένων υπόψη και τυχόν παρατάσεων που έχουν δοθεί) διενεργείται σε μεταγενέστερο χρόνο από την Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ / Ελεγκτικό Κέντρο / ΕΜΕΙΣ) της οποίας ο Προϊστάμενος είναι αρμόδιος για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής, κατά περίπτωση.

Εφόσον διαπιστωθεί κατά τον έλεγχο αυτό, ότι οι δηλώσεις αυτές δεν έχουν υποβληθεί εντός της προθεσμίας που τάσσουν οι σχετικές διατάξεις των ν. 4321/2015 και ν. 4611/2019, επέρχεται απώλεια των ρυθμίσεων των ανωτέρω και ο Προϊστάμενος της αρμόδιας για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής Υπηρεσίας ενεργεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία.

Μέσω web banking

Επισημαίνεται ότι, δεδομένου πως οι ρυθμίσεις αυτές κατά την στιγμή της καταβολής της δόσης δεν είναι ενεργές, δεν είναι δυνατή η εξόφληση μέσω κάρτας στο Taxisnet, αλλά μπορεί να εξοφληθεί με την χρήση της Ταυτότητας Ρυθμισμένης Οφειλής (Τ.Ρ.Ο.) μέσω web banking.

Μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων επανένταξης που έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά, η Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ ελέγχει περιοδικά από τις 21.12.2020 την πραγματοποίηση των καταβολών αυτών προκειμένου να ολοκληρώσει την διαδικασία επανένταξης των οφειλετών στις ρυθμίσεις των ν. 4321/2015 και ν. 4611/2019.

Για τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στις ΔΟΥ/Ελεγκτικά Κέντρα/ΕΜΕΙΣ κατόπιν ολοκλήρωσης της διαδικασίας ελέγχου από αυτές των προϋποθέσεων υπαγωγής στην ρύθμιση, ετοιμάζουν λίστα με τους ΑΦΜ των προσώπων αυτών και την αποστέλλουν στην ΓΔΗΛΕΔ, προκειμένου να ολοκληρώσει την διαδικασία επανένταξης των οφειλετών στις προαναφερθείσες ρυθμίσεις.

Πηγή: imerisia.gr